Näinä aikoina monessa pöydässä mietitään kahta asiaa: Miten lieventää ja minimoida sitä henkistä ja taloudellista vahinkoa, jonka koronakriisi on musiikkikentälle tuonut? Entä miten kriisistä päästään pois ja millaiseksi halutaan rakentaa pandemian jälkeinen todellisuus?
Säveltäjien yhdistykselle on tärkeää olla mukana varmistamassa, että oikeanlaisten ja oikein kanavoituvien tukien kautta voidaan tuoda apua kentälle, ja että tulevaisuutta rakennetaan säveltäjille ja säveltämiselle tärkeiden arvojen varaan. Musiikin monimuotoinen ilmaisu on turvattava myös jatkossa, ja musiikin euromääräistä mitattavuutta laajempi merkitys yhteiskunnassa on huomioitava tulevaisuuden edistämis- ja edunvalvontatyössä.
Tuen tulee kohdentua mahdollisimman laajalle
Valtiovallan tarjoama tuki kulttuurikentälle on ollut korona-aikana riittämätöntä. Erityisesti freelancerit ja muut itsensä työllistäjät, kuten monet säveltäjät, lipuvat helposti esimerkiksi liiketaloudellisin perustein jaettavien tukien ulkopuolelle. Taiteen tekemisen ammattimaisuutta on vaikea todentaa yksin taloudellisin mittarein – taidemusiikin arvo on tätä monitahoisempi. Siksi erityisesti ammattimaisuutta määritettäessä vertaisarviointi on mielestäni erittäin toimiva työkalu nyt ja tulevaisuudessa.
Erityisesti kriisiaikoina on tärkeää, että tuki kohdentuisi mahdollisimman laajalle. Laajalle levittyvä tuki voi tarkoittaa pienempiä yksittäisiä tukisummia. Tämä on hyväksyttävää, sillä tukitoiminnasta välittyy viesti, joka rakentaa tulevaa: koko luova kenttä on tärkeä. Tukitoimenpiteen arvo on näin vaikuttavampaa kuin mitä euromääräisesti mitaten voisi päätellä.
Musiikki kukoistakoon – tekijänoikeuteen liittyvän liiketoiminnan kanssa
Kulttuurialan tulevaisuutta pohditaan myös tekijänoikeusjärjestöjen piirissä. Teoston jäsenjärjestönä vaikutamme aktiivisesti strategiseen keskusteluun siitä, millaiseksi tekijänoikeusjärjestömme kehittyy. Teosto on sääntömääräisesti aatteellinen yhdistys, jonka tehtävänä on valvoa ja hallinnoida tekijänoikeutta sekä edistää kotimaista luovaa säveltaidetta ja sen yleisiä toimintaedellytyksiä.
Teosto on myös merkittävä kulttuurinen toimija, ja sen kansalliset varat tulisi nähdä sijoituksena, jolla edistetään uuden musiikin syntymistä, esittämistä ja yleisöpohjia. Samoin on valvottava, että yhteiskunnalliset ja lainsäädännölliset rakenteet tukevat tekijöiden ja musiikin kukoistamista. Tulevaisuus on rakennettavissa sellaiseksi, jossa monimuotoinen musiikki kukoistaa yhdessä tekijänoikeuteen liittyvän liiketoiminnan kanssa. Todelliset menestystarinat eivät rakennu keskittymällä vain huippuihin, ne kasvavat laajuudesta ja kriittisestä massasta.
Lopulta kyse on rajallisten resurssien jakamisesta. Niiden niukkuus Suomessa näkyy selkeästi suhteessa esimerkiksi muihin Pohjoismaihin, ja määrärahoja kentälle kokonaisuutena tulee lisätä.
Kun toimialalla on yleisesti halua ja potentiaalia kasvaa, on kasvun edellytykset ja seuraukset osattava nähdä positiivisena mahdollisuutena. Eettisesti kestävä kasvu hyödyttää kaikkia.
Teksti: Antti Auvinen
Kuva: Maarit Kytöharju
(Julkaistu Komposition 1/2021 pääkirjoituksena toukokuussa 2021)