Suomen Säveltäjät edistää aktiivisesti säveltämisen alkuopetusta.
Yhdistyksemme on rakentanut useita laajoja hankkeita lähentääkseen nuoria eri puolilla Suomea säveltämisen, monitaiteisuuden ja luovan toiminnan mahdollisuuksiin. Pedagogiset hankkeet ovat avanneet säveltämisen ja musiikillisen luovuuden maailmaa muun muassa koululaisille ja musiikkiopistojen opiskelijoille.
Hankkeisiin osallistuvien ikäryhmä saattaa olla myös laajempi. Työskentely ikääntyneiden ja muistisairaiden parissa on osoittanut, miten säveltämisprosessiin osallistumisella voi olla suuri elämän laatua parantava vaikutus.
Hankkeissamme on ollut aina tärkeänä painotuksena myös säveltäjien oman ammattitaidon kehittäminen. Pedagogiikkahankkeilla on myös työvoimapoliittinen ulottuvuutensa: taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien myötä säveltäjille tarjoutuu uusia työtehtäviä.
Ääneni äärelle
Ääneni äärelle on Suomen Säveltäjien vuonna 2017 alkanut hanke, joka on syventänyt sävellyksen alkuopetuksen kehittämistä ja säveltäjien pedagogisia taitoja. Vuodesta 2021 lähtien Ääneni äärelle -toiminta kattaa oppilaitoshankkeen ja Opus 1 -aineistopankin lisäksi säveltäjän ammattiin liittyvän koulutuspolitiikan sekä sävellyspedagogiset hankkeet ja aloitteet.
- Työtä säveltäjälle: uusi hanke lisää sävellyksen opetusta (Minna Leinonen, Kompositio 2/2016)
Opus 1
Sävellyspedagogiikan aineistopankki Opus 1 tarjoaa musiikinopetusta järjestäville tahoille ja opettajille inspiroivia näkökulmia sävellyksen alkuopetukseen sekä monipuolisen valikoiman sävellystehtäviä, jotka soveltuvat erityisesti musiikkioppilaitosten ryhmä-, pienryhmä- ja yksilöopetukseen.
Idea aineistopankista syntyi Ääneni äärelle -työryhmän työn tulosten pohjalta. Aineistopankki on laadittu yhteistyössä Musiikinteoria- ja säveltapailupedagogit Mutes ry:n kanssa.
Yhdenvertaisesti säveltäen
Yhdenvertaisesti säveltäen -hanke perustettiin lieventämään sukupuolen mukaista ammatillista eriytymistä sekä edistämään tasa-arvoisia osallistumismahdollisuuksia musiikin alalla. Laajemmaksi tavoitteeksi asetettiin sukupuolitietoisuuden lisääminen ja ennakkoluulojen purkaminen. Polttoaineena toimi halu osallistua tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen musiikin ja musiikkikasvatuksen kentällä.
- Yhdenvertaisesti säveltäen – tutkimus alkaa siitä, mihin itse hanke päättyy (Heidi Partti 3/2021)
- Yhdenvertaisesti säveltäen – mietteitä säveltämisen opetuksesta ensimmäisen vuoden jälkeen (Anu Ahola 5/2020)
- Yhdenvertaisesti säveltäen -hankkeen loppukonsertti 28.11.2020
- Yhdenvertaisesti säveltäen -hanke lyhyesti