Tekijänoikeus & Teosto
Tekijänoikeus on henkistä omaisuutta
Tekijänoikeus antaa taiteilijalle oikeuden määrätä teoksensa käytöstä ja saada siitä korvausta. Tekijänoikeus on henkistä omistusoikeutta, joka jakautuu taloudellisiin ja moraalisiin oikeuksiin.
Tekijälle annettavat oikeudet kannustavat teosten luomiseen. Luovan työn suojaaminen hyödyttää näin koko yhteiskuntaa, joka saa käyttää teoksia tekijänoikeuslain rajoissa monin tavoin. Ensinnäkin teos vapautuu kaikkien käyttöön 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen – se ei siis ole yhtä suojattua omaisuutta kuin vaikkapa kivitalo. Ja esimerkiksi teosten yksityinen kopiointi on kaikille sallittua suoraan tekijänoikeuslain nojalla, ja valtio maksaa tästä yksityisen kopioinnin hyvitysmaksua.
Tekijänoikeutta ja tekijää suojaamalla varmistetaan, että saamme tulevaisuudessakin uutta musiikkia kaikkien nautittavaksi ja koettavaksi.
Tekijänoikeudessa on tekijän turva
Säveltäjän työ ei juuri koskaan tapahdu työsuhteessa, vaan tulot riippuvat siitä, kuinka paljon sävellyksiä tilataan, julkaistaan, esitetään tai muuten käytetään. Nämä tulot perustuvat tekijänoikeuteen.
Tekijänoikeus antaa tekijälle mahdollisuuden määrätä teoksensa käytöstä ja myydä sitä eteenpäin. Käytännössä Teosto hallinnoi ja lisensoi käyttäjille teoksen esitys- ja tallennusoikeuksia ja tilittää korvaukset tekijälle. Kustannussopimuksella säveltäjä voi myydä kustantajalle oikeuden julkaista teos nuottijulkaisuna tai lisensoida oopperoiden esitysoikeudet – Teosto kun ei edusta ns. suuria oikeuksia.
Tekijä luovuttaa yleensä eteenpäin taloudelliset tekijänoikeutensa, mutta hänellä säilyvät ns. moraaliset oikeudet. Tekijän nimi tulee käytön yhteydessä mainita niin kuin hyvä tapa vaatii (isyysoikeus) eikä teosta saa käyttää tekijää loukkaavassa muodossa tai yhteydessä (respektioikeus).
Mikä on tekijänoikeuksin suojattava teos?
Tekijänoikeussuojaa saa teos, joka on ylittänyt niin sanotun teoskynnyksen. Teoskynnys ylittyy, jos teoksen on tekijänsä henkisen luomistyön itsenäinen ja omaperäinen tulos. Teoskynnys ei ole erityisen korkea, eikä teokselle ole mitään laatukriteerejä.
Alkuperäinen tekijänoikeus koskee aina henkilöä: eläin tai yhtiö eivät voi tässä mielessä saada suojaa taiteilijana.
Teosto toimii välittäjänä musiikin tekijöiden ja käyttäjien välillä
Vuonna 1928 perustettu Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö. Se toimii välittäjinä musiikin tekijöiden ja käyttäjien välillä.
Ilman Teostoa jokainen suomalainen musiikkia käyttävä yritys joutuisi sopimaan kunkin musiikin tekijän kanssa erikseen tämän teoksien käyttämisestä. Teoston tehtäviin kuuluvat myös musiikintekijöiden edunvalvonta sekä musiikin monimuotoisuuden edistäminen.
Jokaisen säveltäjän kannattaa perehtyä Teoston tukimuotoihin, kuten tuki suomalaiselle musiikille tai sävellystilaustoimikunnan myöntämät tuet.
Liity Teostoon ja hae jäsenyyttä
Musiikin tekijä voi liittyä Teostoon, kun hänellä on vähintään 1 sävellys, sanoitus tai sovitus, jota on esitetty julkisesti tai joka on julkaistu äänitteellä.
Kun musiikintekijä liittyy Teostoon, hänestä tulee oikeudenomistaja-asiakas. Halutessaan hän voi hakea myöhemmin Teoston jäsenyyttä, jolloin hän voi osallistua yhdistyksen päätöksentekoon. Jäsenyydestä päättää Teoston hallitus.
Hae Teoston jäsenyyttä heti, kun sinulle on kertynyt vaadittava määrä Teoston tilityksiä . Näin pääset omalla äänivallallasi mukaan vaikuttamaan musiikintekijöille tärkeisiin asioihin.
- Teoston tekijöille suunnattu infosivu
- Teoston tuet säveltäjille
- Teoston pääsivu
- Teostory-verkkolehti
- tekijanoikeus.fi (Suomen tekijänoikeusyhdistysten sivu)
- Usein kysyttyä tekijänoikeudesta (tekijanoikeus.fi)
Muita suomalaisia tekijänoikeusyhdistyksiä
- APFI (av-tuottajat)
- Gramex (äänitteillä esiintyvät taiteilijat ja äänitteiden tuottajat)
- Kopiosto (myöntää lupia painotuotteiden kopiointiin, nauhoitettujen tv- ja radio-ohjelmien käyttöön ja tv-kanavien jakeluun sekä edelleen lähettämiseen)
- Kuvasto (visuaalisen alan taiteilijat)
- Sanasto (kirjailijat ja kääntäjät)