Suomen Säveltäjien eettinen ohjeistus: keskusteluun kutsuva, turvallisempi tila yhdistyksen tilaisuuksissa
Suomen Säveltäjät ry pyrkii siihen, että se on yhdistys, jossa on hyvä olla. Yhdistyksen tilaisuuksissa käyttäydytään toisia kunnioittavasti, eikä minkäänlaista häirintää hyväksytä. Yhdistyksen tilaisuuksiin luodaan turvallisempi ja keskusteluun kutsuva tila.
Suomen Säveltäjät ry:n keskeistä toimintaa ovat vuoden aikana tapahtuvat syys- ja kevätkokoukset, jotka toimivat yhdistyksessä tärkeinä keskustelufoorumeina. Kokouksien keskeinen sisältö keskustelujen ja yhdistyksen toiminnan läpikäymisen lisäksi on päätöksenteko, esimerkiksi yhdistyksen hallituksen sekä säätiöiden apurahalautakuntien jäsenten valinta, minkä vuoksi on erityisen tärkeää, että yhdistyksen tilaisuuksissa käyttäydytään toisia kunnioittavasti sekä reilusti. Yhdistys haluaa kutsua jäsenistön keskusteluun ja rohkaisee jäseniä juttelemaan ja väittelemään toisia kunnioittavasti. Jäsenistössä on erilaisia mielipiteitä: poleeminenkin asiakeskustelu on toivottavaa hyvässä hengessä ja toisia kuunnellen.
Ohjeistus keskustelukulttuuriin
Suomen Säveltäjät ry haluaa johtaa yhdistyksen tilaisuuksien keskustelukulttuuria kutsumalla jäsenet huomioimaan eettisen ohjeistuksen:
- Kommunikoi rakentavasti ja rauhallisesti.
- Huomioi muut.
- Uskalla kysyä rohkeasti.
- Muista antaa tilaa muille.
- Kohdista kritiikkisi asiaan henkilön sijasta.
- Jos olet tilaisuudessa asiantuntijan roolissa tai muuten valta-asemassa toisiin verrattuna, tiedosta se ja toimi asemasi huomioiden.
- Älä tee oletuksia tai yleistyksiä kollegoista.
- Ole avarakatseinen.
- Jos tunnistat käsityksesi perustuvan olettamukseen, pyri päästämään siitä irti.
- Älä syrji.
- Älä häiritse.
- Jos näet tai kuulet epäasiallista käytöstä, puutu siihen.
- Jos käyttäydyt harkitsemattomasti, pyydä anteeksi ja tiedosta, että omaa käytöstä voisi edelleen parantaa.
Häirinnän vastaiset ohjeet
Suomen Säveltäjät ry:ssä ei hyväksytä minkäänlaista häirintää, syrjintää tai epäasiallista kohtelua. Yhdistyksen toiminnassa ja sen järjestämissä tilaisuuksissa on nollatoleranssi kaikelle häirinnälle.
Häirintä
Häirinnällä tarkoitetaan epäasiallista kohtelua, jossa loukataan toista henkilöä tai käyttäytymisellä luodaan ilmapiiri, joka on vihamielinen, hyökkäävä tai toista henkilöä halventava. Häirintä on usein järjestelmällistä ja jatkuvaa toista alistavaa toimintaa, jossa toista ei hyväksytä sellaisena kuin hän on.
Epäasiallinen kohtelu
Epäasiallisen kohtelun ilmenemismuotoja ovat esimerkiksi vähättely tai sivuuttaminen, sosiaalinen tai fyysinen toisista eristäminen, laiminlyöminen, henkilön mustamaalaaminen, uhkailu, nöyryyttäminen, syrjiminen tai suosiminen sekä tiedon pimittäminen tai valehteleminen.
Seksuaalinen häirintä
Seksuaalinen häirintä on paitsi ei-toivottua fyysistä koskettelua, myös seksuaalista ei-toivottua käytöstä, joka voi olla sanallista, sanatonta tai fyysistä. Seksuaalisen häirinnän muotoja ovat esimerkiksi seksuaalisesti vihjailevat eleet, ilmeet, kommentit, kohteliaisuudet tai sanat, kaksimieliset vitsit, vartaloa tai pukeutumista koskevat huomautukset sekä seksuaalisesti värittynyt viestintä. Seksuaalinen ahdistelu on rikoslain nojalla rangaistava teko.
Syrjintä
Syrjintä on henkilön ominaisuuksiin perustuvaa loukkaavaa kohtelua, joka kohdistuu esimerkiksi sukupuoleen, kulttuuritaustaan, vammaisuuteen, kansalaisuuteen, kieleen, vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen, terveydentilaan, poliittiseen näkemyksiin ja/tai poliittiseen toimintaan, perhesuhteisiin, ikään, ulkonäköön tai mielipiteeseen.
Häirinnän tunnistaminen
Häirinnän tunnistaminen perustuu aina henkilökohtaiseen kokemukseen. Häirintätilanne voi ilmentyä monenlaisissa yhteyksissä ja eri tavoilla, kuten ilmeiden ja eleiden kautta tai esimerkiksi verkkoviestinnässä. Häirinnän kohteeksi joutuneen ei tarvitse osata nimetä häirinnän ja epäasiallisen kohtelun muotoa, ja se voi tapahtua myös tilanteessa, jossa kokija ei tunnista tilannetta häirinnäksi tai syrjinnäksi. Loukkaavan käyttäytymisen ei tarvitse suoraan kohdistua tiettyyn ihmiseen, vaan se voi kohdistua myös johonkin ihmisryhmään.
Säveltäjät ovat Suomessa pieni ammattiyhteisö, mikä osaltaan voi vaikeuttaa ongelmista puhumista julkisesti. Ammattiin liittyy vertaisarviointitilanteita, esimerkiksi apuraha- ja festivaalihakuja, joissa henkilön taiteellista toimintaa tarkastellaan kriittisesti. On tärkeää erottaa esimerkiksi säätiöiden piirissä tapahtuvat taiteellisen työn arviointitilanteet henkilöön menevästä arvostelusta. Erilaiset taiteelliset näkemykset eivät tarkoita henkilön vähättelyä eivätkä myöskään oikeuta vähättelevään käytökseen.
Suomen Säveltäjät ry:n tilaisuuksissa noudatetaan yhdistyksen eettisiä toimintaohjeita. Lisäksi yhdistyksellä on häirintäyhteyshenkilö, joka auttaa, mikäli yhdistyksen toiminnan piirissa tapahtuu epäasiallista kohtelua.
Miten toimia, jos koet häirintää tai epäasiallista kohtelua
- Ilmoita häiritsijälle, ettet hyväksy toimintaa.
- Pyydä apua muilta paikalla olevilta.
- Poistu paikalta.
- Kerro tapahtuneesta Suomen Säveltäjien häirintäyhteyshenkilölle. Voit kertoa myös Suomen Säveltäjien toimistohenkilöstölle, jos häirintäyhteyshenkilö ei ole paikalla tai syyllistyy itse häirintään, syrjintään tai epäasialliseen kohteluun.
- Voit ilmoittaa häirintä- tai epäasiallisen kohtelun tilanteesta myös anonyymisti tällä lomakkeella.
- Mikäli kyseessä on viestinnällinen häirintä, dokumentoi epäasialliset viestit mahdollista jatkoselvittelyä varten.
Miten toimia, jos näet häirintää tai epäasiallista kohtelua
- Ilmoita häiritsijälle, ettet hyväksy toimintaa. Kysy häirinnän kohteelta, mitä hän toivoisi tehtävän.
- Kerro/kertokaa tapahtuneesta Suomen Säveltäjien häirintäyhteyshenkilölle.
- Voit ilmoittaa häirintä- tai epäasiallisen kohtelun tilanteesta myös anonyymisti tällä lomakkeella.
Miten toimia, jos syyllistyt itse häirintään tai epäasialliseen kohteluun
- Pyydä anteeksi ja hyväksy, että toimintasi oli ei-toivottua, vaikket olisi sitä sellaiseksi tarkoittanut.
- Opi tapahtuneesta ja osallistu mahdolliseen jälkiselvittelyyn.
- Voit olla yhteydessä Suomen Säveltäjien häirintäyhteyshenkilöön käsitelläksesi tapahtunutta.
Miten toimia, jos sinua syytetään häirinnästä tai epäasiallisesta kohtelusta
- Älä vähättele toisten tuntemuksia. Ihmiset kokevat asioita eri tavoin, ristiriitojen selvittelyn sekä kiusaamisen raja saattaa välillä olla häilyvä.
- Lopeta epäasialliseksi koettu käytös, vaikket olisi sitä sellaiseksi tarkoittanut.
Miten yhdistys reagoi häirintään?
Yhdistys voi reagoida vain häirintään, joka tapahtuu Suomen Säveltäjät ry:n järjestämässä tilaisuudessa.
- Häirintätilanteesta voi ilmoittaa luottamuksellisesti yhdistyksen häirintäyhteyshenkilölle. Häirintäyhteyshenkilöä sitoo vaitiolovelvollisuus.
- Häirintäyhteyshenkilö ei toimi häirintätapausten sovittelijana, vaan ohjaa tarvittaessa eteenpäin.
- Mikäli epäillään, että yhdistyksen tilaisuudessa on tapahtunut seksuaalista ahdistelua, on mahdollista tehdä rikosilmoitus.
- Tarvittaessa häirintää kokenut henkilö voidaan ohjata keskusteluapuun muualle. Keskusteluapua on mahdollista saada jäsenpalveluna esimerkiksi yhdistyksen työterveyden kautta.
- Häirintätilanteesta voi ilmoittaa myös anonyymisti tämän lomakkeen kautta. Anonyymeillä yhteydenotoilla voidaan pyrkiä kehittämään ja muuttamaan yhdistyksen toimintaa yleisellä tasolla.
- Häirintää kokeneen luvalla ja anonyymeissä ilmoituksissa häirintätilanteesta voidaan välittää tieto myös yhdistyksen toiminnanjohtajalle yhdistyksen toiminnan kehittämistä varten. Toiminnanjohtaja ei toimi tilanteen selvittäjänä tai sovittelijana.
Suomen Säveltäjät ry:n häirintäyhteyshenkilöt
Laura Sallinen, toimisto- ja viestintävastaava
09 445 589, laura.sallinen(at)composers.fi
Jos olet Suomen Säveltäjät ry:n jäsen ja kiinnostunut toimimaan yhdistyksen häirintäyhteyshenkilönä, ole yhteydessä toimisto- ja viestintävastaavaan.
Suomen Säveltäjien eettisiä pohdintoja kentälle
Muita ohjeistuksia ja lähteitä
Suomen Musiikintekijät: Turvallisemman tilan periaatteet
Eettinen ohjeisto taide- ja kulttuurialalle
STST:n Eettinen toimintaohje
Aalto-yliopisto: Tukea häirintätilanteisiin