Suomen Säveltäjien eettisiä pohdintoja kentälle: tavoitteena hyvä ja kannustava työskentelykulttuuri
Suomen Säveltäjät pyrkii yhdistyksenä ajamaan säveltäjien asemaa ja tätä tavoitetta edesauttaa se, että säveltäjät haluavat myös itse kehittää alaa luomalla alalle hyvää ilmapiiriä ja avointa työskentelykulttuuria. Tavoitteena on työskentely-ympäristö, jossa voidaan hyvin ja kaikkia kunnioitetaan.
Kollegiaalinen kiinnostus ja kannustus sekä keskusteleva ja toisen huomioon ottava kritiikki niin yhdistyksen toiminnan piirissä sekä laajemmin musiikin kentällä auttaa alaa kehittymään sekä pysymään ajassa kiinni. Yhdistys edesauttaa kollegiaalista tukea esimerkiksi tarjoamalla lippuetuja jäsentensä konsertteihin.
Alan rakenteelliset haasteet
Hyvän ja kannustavan työskentelykulttuurin tavoittelun lisäksi on hyvä tiedostaa, että säveltaide on epävarma ala, minkä vuoksi alalla työskentely voi olla haastavaa. Ammatin hankalat olosuhteet liittyvät usein alan rakenteisiin, jonka vuoksi ammatissa pärjääminen ei ole aina yksilön ponnisteluista kiinni. Suomen Säveltäjät ry pyrkii myös aktiivisesti vaikuttamaan vallalla oleviin rakenteisiin, jotta työolot paranisivat.
Alan epävarmuus tekee alasta myös haavoittuvaisen väärinkäytöksille. Alaa kuormittavia tekijöitä ovat esimerkiksi seuraavat syyt:
- Vallitseva apurahajärjestelmä luo paineita ja haasteita.
- Työmahdollisuuksia ja rahoitusta on tarjolla rajatusti.
- Kilpailu alan sisällä on kuluttavaa.
- Ammattiin liittyy jatkuva taloudellinen epävarmuus: palkkioiden pienuus koulutustasoon nähden, pätkätyöläisyys sekä muiden alojen töiden tekeminen taiteellisen työn rinnalla.
- Pieni ammattiyhteisö vaikeuttaa ongelmista puhumista julkisesti.
- Työelämän ja yksityiselämän rajat ja velvollisuudet voivat hämärtyä helposti: ystävät ovat usein myös työkavereita, ja työtä tehdään suurelta osin itseohjautuvasti työsuhteiden ulkopuolella.
- Taiteellisen ”laadun” tärkeys ohittaa hyvät työolot, taide nähdään muista rakenteista irrallisena.
- Työmahdollisuudet voivat olla riippuvaisia pienen ”portinvartijajoukon” hyväksynnästä, kentällä on erilaisia lojaaliuden ja riippuvuuden verkostoja.
Tälle sivulle on koottu ajatuksia hyvästä ja kannustavasta työskentelykulttuurista, joita voidaan hyödyntää työskennellessä tuomaan tukea ammatissa toimimiseen.
Avoin ja läpinäkyvä työskentelykulttuuri
Sävellystyö on pääosin freelance-työtä, jossa esimerkiksi sopimukset palkkioista sekä muut työolot neuvotellaan usein itse. Säveltäjän ja tilaajatahon tai esittäjän tulisi aina laatia sopimus sävellykseen liittyen ja kaikkien osapuolten tulisi sitoutua sopimuksen noudattamiseen. Suomen Säveltäjät ry tarjoaa sopimisen tueksi konkreettisia dokumentteja, esimerkiksi sopimusmalleja sekä ohjeita ja suosituksia liittyen sävellystilauksiin, minkä lisäksi apua voi pyytää myös yhdistyksen toimistolta.
Säveltäjien kesken olisi hyvä pyrkiä läpinäkyvään toimintaan ja avoimeen keskusteluun koskien työoloja. Työssä olevat ongelmat ovat useimmiten yhteisiä sekä rakenteellisia – työtilanteissa tapahtuvia väärinkäytöksiä ja puutteellisia käytäntöjä tulisi pyrkiä tuomaan julki asianomaisille sekä laajemmin kentän tietoon. Ongelmakohtien tunnistaminen olisi tärkeää, jotta uusia tukirakenteita voitaisiin muodostaa alalle ja ala voisi kehittyä. Säveltäjien yhteisö ja Suomen Säveltäjät ry voivat yhteisesti edistää alaa kohti kestävämpää työskentelykulttuuria ja parempia työoloja. Olisi suotavaa, että säveltäjät toisivat Suomen Säveltäjät ry:n tietoon mihin epäkohtiin yhdistyksen kannattaisi puuttua.
Säveltäjäyhteisölle olisi hyödyllistä, että tietoa jaettaisiin muille aktiivisesti ja vastuullisesti. Suomen Säveltäjät ry jakaa käytännön tietoa esimerkiksi apuraha- ja teoshauista säännöllisesti kirjallisena koko jäsenistölle, mikä edistää tiedon jakautumista tasavertaisesti. Suomen Säveltäjät ry yhdessä muiden musiikkijärjestöjen kanssa (esimerkiksi Music Finland ja Teosto) järjestää erilaisia kohdennettuja koulutus- ja verkostoitumistilaisuuksia, jotka pyrkivät edesauttamaan työelämätaidoissa oppimista sekä laajentamaan ammatillisen verkoston kasvua.
Sosiaalinen tuki sekä kollegoiden ja yhteistyökumppaneiden tasavertainen kohtelu
Sävellystyö tapahtuu monenlaisissa ympäristöissä ja eri ihmisten kesken. Säveltäjänä toimiessa tulisi ottaa huomioon, että taiteellisen työn lisäksi sävellystyö vaatii huomioonottavaa, asiallista ja kunnioittavaa kommunikaatiota. Turvallisuutta ja luottamusta vaalitaan hyvällä käytöksellä, esimerkiksi selkeällä kommunikaatiolla ja pitäytymällä sovituissa aikatauluissa.
Sosiaaliset verkostot ovat tärkeitä väyliä työtilaisuuksien saamiseen, joten aktiivisuus musiikin kentällä ja sosiaalisten suhteiden hoitaminen ovat eduksi. Musiikkiala ei useimmiten tarjoa valmiita työtehtäviä, joita voi hakea, vaan työmahdollisuuksia täytyy luoda ja tavoitella aktiivisesti itse. Sosiaalisen kestävyyden lisäksi tulisi pitää huolta myös omasta hyvinvoinnista. Säveltäjä on työtilanteissa pääosin vastuussa itse työn tekemisestä, joten olisi tärkeää, että säveltäjä pystyisi huolehtimaan omasta jaksamisesta ja omista rajoista. Kuormittavista olosuhteista olisi hyvä kommunikoida muille.
Työn itsenäisen luonteen vuoksi olisi hyvä, että säveltäjät voisivat pyytää apua tarvittaessa kollegoilta sekä vastavuoroisesti antaa tukea vaikeissa tilanteissa. Työtilanteissa tulisikin huomioida, että työssä oppimista tulisi tukea ja samalla pystyä antamaan ja vastaanottamaan palautetta. Tämä pätee myös mahdollisiin konfliktitilanteisiin, jotka ovat jokaiselle oppimistilanteita, kenenkään ei tarvitse olla valmis tai täydellinen.
Säveltäjien ammattikunnassa on tekijöitä monenlaisista taustoista ja olisi alan yhteinen etu, että erilaisuus nähtäisiin voimavarana. Työtilanteissa ja kollegiaalisissa tapaamisissa kaikkia tulisi kohdella tasavertaisesti. Konfliktitilanteiden varalla Suomen Säveltäjät ry:n Häirinnän vastaiset ohjeet auttavat väärinkäytösten käsittelyssä yhdistyksen tilaisuuksissa, mutta ne voivat toimia ohjenuorana myös muissa tilanteissa. Työtilanteissa tapahtuvissa häirintä- tai syrjintätilanteissa voi olla yhteydessä myös yhdenvertaisuusvaltuutettuun tai tasa-arvovaltuutettuun. Epäkohtiin tulisi puuttua rohkeasti, vaikka ne eivät kohdistuisi itseen.
Lähteet
Tämän dokumentin lähteinä ja inspiraationa ovat toimineet:
Suomen Musiikintekijät: Turvallisemman tilan periaatteet
Eettinen ohjeisto taide- ja kulttuurialalle
STST:n Eettinen toimintaohje