Apurahat
- julkaisemme säveltäjille sekä luovan säveltaiteen edistämiseen tarkoitettujen avustusten hakuja
- tarkista aina hakemiseen liittyvät yksityiskohdat ja hakuajan päättyminen apurahan myöntäjän verkkosivuilta.
Suomen Säveltäjät ry:n hallinnoimat avustukset
Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto sr
- vuosittain apurahoja ja avustuksia luovan kotimaisen säveltaiteen edistämiseksi
- seuraava haku 1.–31.10.2025
- Lue lisää Sibelius-rahastosta
Madetoja-säätiö sr
- vuosittain avustuksia Leevi Madetojan teoksiin liittyviin hankkeisiin sekä uusien suomalaisten sävellysten tilaamiseen
- avustuksia rajoitetusti myös uuden suomalaisen musiikin taltiointiin ja esittämiseen
- seuraava haku 1.–31.1.2025
- Lue lisää Madetoja-säätiöstä
Matka-avustukset säveltäjille
- 50–950 euron matka-avustus ensisijaisesti omien teosten kantaesityksiin ja merkittäviin esityksiin
- seuraava haku 2.–31.1.2025
- Lue lisää
Sävellyskonserttituet
- korkeintaan 1200 euron tukia konsertteihin, joiden ohjelmisto koostuu kokonaan tai valtaosaltaan suomalaisten ja Suomessa vakituisesti toimivien aikamme säveltäjien tuotannosta
- ensisijaisesti vapaan kentän toimijoiden järjestämiin sävellyskonsertteihin
- seuraava haku 2.–31.1.2025
- Lue lisää
Apurahavahti
Teatterin tiedotuskeskus TINFO ylläpitää apurahavahtia, jonka voit tilata sähköpostiisi. Apurahavahti ilmoittaa sähköpostitse hakuajan alkamisesta ja kertoo myös, mikäli apurahahakua on päivitetty.
Vuonna 2024 haettavia apurahoja
Teoston Kotimaisen musiikin tukitilitys (ent. Partituurimusiikin tuki) on tarkoitettu kotimaisille nuotinnetuille teoksille, joita on esitetty tilitysvuoden aikana konsertti-, radio- tai tv-alueilla. Tukea myönnetään teoksen säveltäjille ja kustantajille, joiden tulee olla Teoston asiakkaita. Haku on auki ympäri vuoden.
Teoston ohjelmistotoimikunta arvioi nuottien perusteella, myönnetäänkö teokselle partituurimusiikin tukea. Hakemuksessa kiinnitetään huomiota:
- teoksen nuotinnettuun muotoon ja rakenteeseen
- musiikillisten tapahtumien kerroksellisuuteen, tiheyteen ja moninaisuuteen, sekä
- kuinka tarkkaan säveltäjä pystyy kontrolloimaan sävellyksen toteutusta partituurissa.
Esityksen kesto vaikuttaa tuen määrään.
Lue lisää: Avustuksia ja tukea musiikkiin – Teosto
Menneet apurahahaut
EU:n Luova Eurooppa rahoittaa taiteilijoiden ja muiden kulttuurialan ammattilaisten liikkuvuutta Culture Moves Europe -ohjelman kautta. Ohjelman käytännön toteutuksesta vastaa Goethe-Institut.
Mihin tukea voi hakea?
Tukea voi hakea ammatilliseen liikkuvuuteen, jonka tarkoitus on
- tutustua Euroopan kulttuurin ja kulttuuriperintöön
- tehdä taidetta ja työskennellä yhdessä muunmaalaisten taiteilijoiden ja ammattilaisten kanssa
- oppia uutta
- luoda ja syventää kansainvälisiä ammatillisia suhteita.
Liikkuvuustukea ei voi saada, jos matkan ainoa tarkoitus on näyttely, konsertti tai muu esiintyminen.
Liikkuvuusjakso voi kestää
- 7-60 vrk (yksilöt)
- 7-21 vrk (ryhmät).
Kenelle?
Liikkuvuustukea voivat hakea
- taiteilijat
- muut kulttuurialoilla toimivat ammattilaiset
- 2-5 henkilön muodostamat ryhmät.
Culture Moves Europe tukee erityisesti uransa alkuvaiheessa olevien ammattilaisten mahdollisuuksia kansainvälistyä.
Hakuaika
Culture Moves Europe -liikkuvuustuessa on jatkuva haku. 3. hakukierros on avoinna 1.8.-30.11.2024. Saapuneet hakemukset kerätään arviointiin aina kuukauden viimeisenä päivänä, ja hakijoille tiedotetaan tuloksista 6-8 viikkoa hakuajan umpeutumisen jälkeen.
Hakuaika 1.-30.11.2024
Svenska Kulturfondens uppgift är att stödja den svenska kulturen och utbildningen, det svenska språket och finlandssvensk verksamhet i Finland.
Privatpersoner och arbetsgrupper
Vi beviljar bidrag till privatpersoner och arbetsgrupper som är aktiva inom utbildning, konst och kultur.
Lisätietoja
Hakuaika: 1.11.–28.11.2024
Kohdeapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille yksittäisiin projekteihin. Hakijana voi olla myös yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi).
Kohdeapurahojen käyttöaika on kaksi vuotta. Projekti on kuitenkin aloitettava sen kalenterivuoden aikana, jona apuraha on myönnetty.
Kohdeapurahan voi saada muun muassa:
- materiaalikustannuksiin
- tuotantokustannuksiin
- työskentelyyn
- matkakuluihin.
Myönnetty apuraha on vähintään 2 500 euroa.
Teoston kulttuurisäätiön ensimmäinen tukihaku marraskuussa 2024 on pilottikierros, jossa voi hakea tukea laaja-alaisesti taiteelliseen työskentelyyn, musiikillisen uran edistämiseen, musiikin esille pääsyyn tai kansainvälistymiseen. Tuki on suunnattu uransa vakiinnuttaneille, ammattimaisesti ja pitkäjänteisesti toimiville musiikin tekijöille.
Tietoja hausta
- Tukihakemukset osoitetaan joko Suomen Musiikintekijöiden rahaston, Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahaston (Klaavi.fi-sivuston kautta) tai Music Finlandin toimikuntien käsiteltäväksi.
- Henkilökohtaisten tukien hakuaika on 4.11.–25.11. klo 23.59. Music Finlandille osoitetun teos- ja tekijäviennin osalta hakuaika päättyy 30.11. klo 23.59.
- Tukea voivat hakea suomalaiset ja Suomessa vakituisesti toimivat säveltäjät, sanoittajat tai sovittajat sekä näyttämömusiikkiteosten libretistit. Music Finlandin teos- ja tekijäviennin tukea voivat hakea myös alan yritykset.
- Tukisumma on 6000 euroa / hakija. Yksi hakija voi saada vain yhden apurahan. Henkilökohtaiset tuet ovat verottomia apurahoja taiteen harjoittamista varten (Tuloverolain 82 § ehtojen täyttyessä).
- Tuen kriteereinä on hakijan aiempi, ammattimainen toiminta ja kokemus. Hakemuksessa tulee käydä ilmi hakijan tavoite sekä selvitys siitä, millä tavoin apuraha edistää hakijan taiteellisia tavoitteita, musiikkiuraa tai kansainvälistä läpimurtoa.
- Tuen kohdentuminen: Musiikintekijöiden rahaston käsittelemät tuet kohdennetaan ensisijaisesti kevyen musiikin tekijöille, Sibelius-rahaston käsittelemät tuet taidemusiikin säveltäjille ja Music Finlandin käsittelemät tuet kansainvälistymistä edistävään toimintaan.
- Tukihakemukset käsitellään em. rahastojen vertaisarviointiin perustuvissa toimikunnissa sekä Music Finlandin asiantuntijatoimikunnassa.
- Päätökset tuista tekee Teoston kulttuurisäätiön hallitus. Tuista päätetään vuoden loppuun mennessä ja kaikille hakijoille ilmoitetaan henkilökohtaisesti hakemuksessa annettuun sähköpostiin.
Hakuinfo 11.11.
Hakijoille järjestetään erillinen hakuinfo Teamsissa maanantaina 11.11. klo 18–19. Keskustelu käydään suomeksi. Tilaisuuden hakuinfo-osio tallennetaan.
Liity infoon tästä: https://bit.ly/teosto-saatio-hakuinfo
Lisätiedot ja hakemukset
klaavi.fi (henkilökohtaiset tuet)
Music Finland (teos- ja tekijäviennin tuet)
Tukea myönnetään audiovisuaalisiin musiikkilähtöisiin tuotantoihin, joiden kohteena on kotimainen esittävä ja/tai luova säveltaide. Tuettavia ohjelmatyyppejä ovat esim. musiikkivideot, musiikkiaiheiset dokumentit ja elokuvat sekä muut suomalaista musiikkia edistävät av-tuotannot.
Keskeisenä kriteerinä on tuotannon musiikillinen sisältö ja merkitys sekä se, miten hanke edistää suomalaista musiikkia. Tuen tavoitteena on monipuolisen AV-tuotannon tukeminen.
AV-tuki kohdistetaan ammattimaisiin tai ammattilaisuuden potentiaalia sisältäviin hankkeisiin. Oppilastyönä tehtäviä tuotantoja ei tueta. Tukea ei myönnetä soitin- eikä laitehankintoihin.
Hakuajat vuonna 2024:
- 15.1.2024 mennessä
- 15.4.2024 mennessä
- 15.8.2024 mennessä
- 15.11.2024 mennessä
Työskentelytuki on tarkoitettu alalla aktiivisesti ja ammattimaisesti toimiville tekijöille ja esiintyville taiteilijoille, joilla on jo aiempaa näyttöä taiteellisesta työstä. Työskentelytukea voi hakea
- luovaan työhön kuten säveltämiseen, sanoittamiseen ja sovittamiseen,
- esittävään toimintaan kuten esiintymisten/levytyksen ohjelmiston harjoitteluun tai
- yhteisesti näiden molempien kokonaisuuteen.
Hakemuksessa edellytetään työskentelyjaksoon liittyvää perusteltua suunnitelmaa.
Työskentelytukea myönnetään yksityishenkilöille 1, 2 tai 3 kuukauden yhdenjaksoiseen työskentelyyn. Yhden kuukauden tuki voidaan myöntää asiantuntijatoimikunnan harkinnan mukaan lyhyemmälle kahden viikon työskentelyjaksolle. Sama hakija voi saada työskentelytukea enintään 3 kuukautta kalenterivuoden aikana. Työskentelytuen suuruus on 1.1.2021 alkaen 1 900 €/kk.
Työskentelyjakso voi alkaa aikaisintaan sen kuukauden aikana, kun hakija on saanut myönteisen päätöksen. Työskentelytukea ei myönnetä takautuvasti.
Hakuajat vuonna 2024
- 31.1.2024 mennessä
- 30.4.2024 mennessä
- 15.8.2024 mennessä
- 15.11.2024 mennessä
Hakuaika –31klo 16 asti
Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto myöntää apurahoja tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin. Taiteen apurahoja voi hakea työskentelyyn sekä hankkeiden toteuttamis- ja hankintakuluihin.
Haettavalla apurahalla työskentely voi alkaa aikaisintaan helmikuussa 2025. Myös kuluapurahaa voi käyttää aikaisintaan helmikuun 2025 alussa toteutuviin kuluihin.
Haettavissa 1.-31.10.2024
Työskentelyapurahat konsertti- ym. taidemusiikin sävellystyöhön
Sävellystilausavustukset uusien kamarimusiikki-/konserttiteosten tilaamiseksi
Pegasos-apurahat suomalaisen lyriikan ja librettojen kirjoittamiseen ja säveltämiseen
Apurahat ja avustukset kirkkomusiikin säveltämiseen
Music Finlandin vientituki koostuu kahdesta eri tukimuodosta, projektituesta ja strategiatuesta. Yksityishenkilöt voivat hakea projektitukea. Strategiatukea voivat hakea vain yritykset ja yhteisöt. Hankkeen tulee toteutua aikavälillä 1.1.2024–31.12.2024.
Projektituki
Projektituki on suunnattu kaikille musiikkivientiä tekeville toimijoille vientiuran vaiheesta riippumatta. Se soveltuu niin yksittäisen artistin/muusikon tai tekijän matkoihin tai PR-kampanjaan kuin myös useampaa artistia tai tekijää koskevaan projektiin. Tukea voivat hakea yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt. Tuki myönnetään yksittäiseen live-, markkinointi- tai teosvientihankkeeseen. Tuen voi käyttää ainoastaan hakemuksessa määriteltyyn käyttötarkoitukseen ja hakemuksessa esiteltyihin kululuokkiin.
Tuen määrä on 500–10 000 euroa hanketta kohden, mutta se voi kattaa kuitenkin korkeintaan puolet hyväksytyistä kuluista ja enintään hankkeen tappiollisen osuuden verran.
Strategiatuki
Strategiatuki on suunnattu jo pidemmän aikaa vientiä tehneille toimijoille ja se soveltuu yrityksen strategisiin vientikokonaisuuksiin, joihin liittyy useampia toimenpiteitä. Sitä voivat hakea vain yritykset ja yhteisöt. Tuki myönnetään laajempaan vientikokonaisuuteen, joka voi koostua yhdestä laajemmasta vientihankkeesta tai useammasta pienemmästä hankkeesta. Tuen voi käyttää vapaasti hakemuksen mukaisiin toimenpiteisiin, mutta tarvittaessa myös muuhun toimintaan, joka tukee hakemuksen mukaista tavoitetta. Suunnitelmien muuttuessa tuen käyttötarkoitusta voi tarpeen mukaan muokata erikseen sovittaessa.
Tuen määrä on 3 000–20 000 euroa hanketta kohden, mutta kuitenkin korkeintaan puolet hyväksytyistä kuluista ja enintään hankkeen tappiollisen osuuden verran.
Hakukierrokset vuonna 2024
- 31.3.2024 mennessä
- 31.5.2024 mennessä
- 30.9.2024 mennessä
Julkaisutukea myönnetään muun muassa suomalaisen musiikin julkaisemiseen painettuina nuotteina tai niin sanottuina print-on-demand -nuotteina. Tuki on tarkoitettu lähinnä toimitus-, puhtaaksikirjoitus- ja painatuskuluihin, ja se painottuu ammattimaisesti toimivien kustantajien toimintaan. Tukea voidaan myöntää myös muuhun alaan liittyvään julkaisutoimintaan.
Tuki ei ole tarkoitettu äänitteiden julkaisukuluihin.
Hakuajat vuonna 2024:
- 31.3.2024 mennessä
- 30.9.2024 mennessä
Ylimääräinen taiteilijaeläke myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Eläkkeen saajan tulee olla vähintään 60-vuotias tai pysyvästi työkyvytön, minkä lisäksi hänen tulee asua tai olla asunut pysyvästi Suomessa.
Täyden taiteilijaeläkkeen suuruus on 1.1.2024 alkaen 1 601,92 euroa kuukaudessa. Osaeläke on siitä puolet, 800,95 euroa. Eläke on veronalaista tuloa.
Hakuaika: 2.9.–30.9.2024
Liikkuvuustuki tarjoaa yksityishenkilöille mahdollisuuden luoda yhteyksiä Pohjoismaihin ja Baltian maihin sekä hankkia osaamista ja tietoa Pohjolan ja Baltian eri osista. Tukea voidaan käyttää myös taide- ja kulttuurituotantojen esittämiseen sekä Pohjoismaiden ja Baltian taiteeseen ja kulttuuriin kohdistuvan kiinnostuksen lisäämiseen.
Liikkuvuustuki on tarkoitettu ammattitaiteilijoiden ja muiden kulttuurialan ammattilaisten matkoihin ja/tai vierailuihin Pohjoismaissa ja Baltian maissa.
Liikkuvuustukea myönnetään matkoihin ja/tai enintään 14 päivän oleskeluun. Tuen määrä perustuu ennalta määrättyihin kiinteisiin matkakorvauksiin ja päivärahoihin, jotka lasketaan yhteen oleskelun keston ja määränpään perusteella.
- Hakuaika 20.8.–20.9.2024 klo 15:59
- Liikkuvuustuki – Pohjoismainen kulttuuripiste (nordiskkulturkontakt.org)
Koneen Säätiön apurahahaku on auki 1.9.–15.9.2024 klo 16.00.
Koneen Säätiö myöntää vuosittain apurahoja tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn. Säätiö tukee humanistista, yhteiskuntatieteellistä, taiteellista ja ympäristöntutkimusta, ammatillista taiteellista työskentelyä sekä monialaisia tiedettä ja taidetta yhdistäviä hankkeita.
Apurahamyöntöjen tavoitteena on luoda edellytyksiä vapaalle ja moniääniselle tieteelle ja taiteelle.
Apurahanhakijalle – Koneen Säätiö (koneensaatio.fi)
Markkinointi- ja vientituen piiriin kuuluvat erilaiset kotimaisen musiikin markkinointi- ja vienninedistämishankkeet, jotka tähtäävät kotimaisen musiikin tunnetuksi tekemiseen ja kansainvälistymiseen sekä kulutuskysynnän ja myynnin edistämiseen sekä vientitulojen saamiseen tulevaisuudessa. Tukea myönnetään sellaisille hankkeille, joista on odotettavissa vientituloja joko suoraan tai välillisesti.
Hakemukset on toimitettava ennen hankkeen toteuttamista.
Markkinointi- ja vientituen kohteita voivat olla esimerkiksi
- erityinen hankekohtainen, erityinen yrityskohtainen tai erityinen toimialaan kohdistuva tiedotus- ja markkinointikampanja kotimaassa tai ulkomailla
- osallistuminen musiikkialan kansainvälisiin messu-, näyttely- ja muihin vastaaviin tapahtumiin, joihin liittyy vientitavoitteita ja -toimenpiteitä ja joihin ei ole saatu Music Finlandin matka- tai teosvientitukea
- vientijulkaisut ja muut viennin edistämiseen tarkoitetut PR-julkaisut
- ulkomaiset showcase-, lämmittelijä- ja muut promootio-esiintymiset, joista ei muusikoille makseta palkkiota.
Vuoden 2024 hakuajat päättyvät:
- 15.1.2024
- 15.5.2024
- 15.9.2024
Äänitetuotantotukea myönnetään uusien, kotimaista esittävää ja/tai luovaa musiikkia sisältävien äänitteiden tuottamiseen.
Musiikin edistämissäätiön äänitetuotantotukea haetaan joko äänitetukena tai artistiuratukena.
Yksi hakija voi hakea yhden hakuvuoden aikana vain joko äänite- tai artistiuratukea. Artistiuratukea ei voi hakea yksittäiselle äänitteelle. Kumpaakin tukimuotoa varten on hakijoille oma erillinen sähköinen hakulomake.
Äänite- ja artistiuratukihakemukset käsitellään eri musiikkilajien asiantuntijoista koostuvassa toimikunnassa. Vakavalle ja kevyelle musiikille on omat asiantuntijatoimikuntansa.
Äänitetuen ja artistiuratuen keskeisiä tukikriteereitä ovat
- musiikin ja esittämisen laatu ja taso
- ohjelmiston omaperäisyys, tuoreus ja mielenkiintoisuus
- äänitteen musiikillinen ja kulttuurinen merkitys
- painotus ammattimaisessa toiminnassa
Äänitetuen hakuajat vuonna 2024
- 15.1.2024 mennessä
- 15.5.2024 mennessä
- 15.9.2024 mennessä
Artistiuratuen hakuajat vuonna 2024
- 15.1.2024 mennessä
- 15.9.2024 mennessä
Projektiavustuksilla järjestetään taideprojekteja ja asukkaiden osallisuutta lisääviä kulttuuritapahtumia sekä tuetaan kulttuurihyvinvoinnin hankkeita Espoossa.
Projektiavustusten hakukausi on 5.2.2024 klo 8.00 – 2.9.2024 klo 15.45. Projektiavustukset ovat haettavissa koko hakukauden ajan helmikuun alusta elokuun loppuun.
Lähikulttuuriavustukset
- Avustus on tarkoitettu kulttuuritoimijoille, yhteisöille, työryhmille ja yksityishenkilöille.
- Kulttuuritapahtumien ja muiden taide- ja kulttuuriprojektien toteuttamiseen sekä espoolaisten osallisuutta lisäävien maksuttomien kulttuuritapahtumien toteuttamiseen ja alueellisen kulttuurityön hankkeisiin.
Kehittämisavustukset
- Avustus on tarkoitettu espoolaisille ammatillisille taide- ja kulttuurialan yhteisöille ja luovien alojen toimijoille.
- Uusien toimintamallien kehittämiseen taide- ja kulttuuriorganisaation sisällä tai alan toimijoiden yhteistyönä. Avustusta voidaan käyttää myös hankerahoituksena monivuotisia EU-tukia haettaessa.
Kulttuurihyvinvoinnin avustukset
- Avustus on tarkoitettu kulttuuritoimijoille, yhteisöille, työryhmille ja yksityishenkilöille.
- Taiteen ja kulttuurin menetelmillä osallistujien hyvinvointia edistävien yhteisöllisten projektien toteuttamiseen. Etusijalla ovat ammattitaiteilijoita työllistävät hankkeet. Avustusta voi hakea myös taideharrastustoiminnan käynnistämiseen ja kokeiluun. Hankkeiden on toteuduttava Espoossa. Eduksi katsotaan, jos hakijan tavoitteena on juurruttaa toimintamalli Espooseen.
Lisätietoja: Projektiavustukset, Espoon kaupunki
Taideapuraha on tarkoitettu espoolaisille ammattitaiteilijoille taiteenalasta riippumatta. Apurahaa voi hakea lyhytaikaiseen, 1-3 kuukauden, taiteelliseen työskentelyyn.
Espoon kaupungin myöntämä taideapuraha noudattaa Taiteen edistämiskeskuksen myöntämien taiteilija-apurahojen tasoa. Apurahan suuruus on 2153,23 kuukaudessa.
Lyhytkestoiset taideapurahat ovat vuosittain haettavissa helmikuun alusta elokuun loppuun. Mikäli haun viimeinen päivä on lauantai tai sunnuntai, hakuaika päättyy viikonloppua seuraavana arkipäivänä klo 15.45.
Vuonna 2024 taideapurahojen hakukausi on 5.2.2024 klo 8.00 – 2.9.2024 klo 15.45.
Lisätietoja: Taideapurahat, Espoon kaupunki
Elävän musiikin tuki myönnetään MES-tukena tai VAKA-tukena. VAKA-kelpoiset hakemukset poimitaan hakemusten joukosta asiantuntijamme toimesta. Näet päätöksestä, jos tuki on myönnetty VAKA-tukena.
Elävän musiikin tukea on mahdollista saada erilaisiin kotimaista luovaa ja/tai esittävää säveltaidetta sisältäviin projektikohtaisiin hankkeisiin. Tuettavia hanketyyppejä ovat muun muassa yksittäiset konsertit, konserttisarjat, kiertueet ja musiikkitapahtumat sekä kotimaassa että ulkomailla.Hakijana voi olla yritys, yhteisö tai yksityinen henkilö.
Suomen Säveltäjät ry myöntää matka-avustuksia taidemusiikin säveltäjille. Avustukset ovat haettavissa 1.–31.8.2024 (1.2.2023 alkaen toteutuneet matkat).
Matka-avustukset on tarkoitettu suomalaisille tai Suomessa vakituisesti toimiville säveltäjille. Myös muut taidemusiikin säveltäjät kuin Suomen Säveltäjät ry:n jäsenet voivat hakea avustusta.
Matka-avustukset on tarkoitettu suomalaisille tai Suomessa vakituisesti toimiville säveltäjille. Myös muut taidemusiikin säveltäjät kuin Suomen Säveltäjät ry:n jäsenet voivat hakea avustusta.
Avustukset ovat
- Harkinnanvaraisia
- Tappiontakuun luonteisia
- Suuruudeltaan 50–950 euroa vuodessa / säveltäjä (maksimimäärä on 950 euroa vuodessa, mikäli matkoja on enemmän kuin yksi, muutoin 500 euroa)
- Korkeintaan 80 % matkojen kokonaiskustannuksista
Avustus haetaan jälkikäteen. Avustusta voi hakea samalla kerralla useampaan kuin yhteen matkaan.
Millaisiin matkoihin?
Avustuksia myönnetään ensisijaisesti säveltäjän omien teosten kantaesityksiin ja merkittäviin esityksiin liittyviin matkoihin. Harkinnanvaraisesti tukea voidaan myöntää myös muihin työmatkoihin, joille on konkreettisesti määritelty työhön liittyvä syy (ei yleensä esimerkiksi pelkkä residenssi- tai inspiraatiomatka).
Mihin kuluihin?
- Matkalippukuluihin
- Hotelli- ja muihin majoituskuluihin
Suomen Säveltäjät ry myöntää korkeintaan 1200 euron sävellyskonserttitukia vapaan kentän toimijoiden järjestämiin konsertteihin. Tuet ovat haettavissa 1.–31.8.2024.
Millaisiin konsertteihin tukea myönnetään?
Tukea myönnetään profiilikonserteille, jotka esittelevät suomalaisten ja Suomessa vakituisesti toimivien aikamme säveltäjien tuotantoa. Ensisijaisesti tuki on tarkoitettu konserteille ja muille esityksille (esim. kamariooppera, kirkkomusiikkiteos), jotka esittelevät pääosin yhden säveltäjän tuotantoa. Konsertti voi myös olla useamman säveltäjän yhteiskonsertti, mutta myönnettävä tuki on aina korkeintaan 1000 euroa konserttia kohden.
Konsertilla tulee olla säveltäjän itsensä suostumus, ja säveltäjän on oltava mukana konsertin suunnittelussa ja/tai tuotannossa.
Konsertissa tulee pääsääntöisesti olla muitakin esiintyjiä kuin säveltäjä itse. Kuitenkin myös säveltäjän resitaalia omista teoksista voidaan tukea. Konsertti ei voi perustua pelkästään improvisaatioon.
Tuettava konsertti voi olla vapaapääsyinen tai maksullinen. Se voidaan järjestää joko Suomessa tai ulkomailla. Tukea voi hakea myös takautuvasti konserttiin, joka on toteutunut edellisen hakukierroksen jälkeen.
Milloin tukea ei voida myöntää?
Sävellyskonserttitukea ei myönnetä
- jos hanke saa yhdistykseltä avustusta jossakin muussa muodossa (esimerkiksi festivaalitukea)
- useammin kuin kerran kolmessa vuodessa saman säveltäjän sävellyskonserttiin. Jos kyseessä on useamman säveltäjän yhteiskonsertti, tämä koskee sitä säveltäjää, jonka tuotantoa konsertissa esitellään laajimmin.
Kuka voi hakea?
Tuki on tarkoitettu ensisijaisesti vapaan kentän toimijoiden järjestämiin sävellyskonsertteihin. Harkinnan mukaan myös erilaisten instituutioiden järjestämät konsertit voidaan ottaa huomioon.
Hakijana voi olla esimerkiksi
- säveltäjä
- konsertin tuottaja/järjestäjä
- työryhmä
- muusikko
- yhtye, myös säveltäjän oma yhtye
Myös muut taidemusiikin säveltäjät kuin Suomen Säveltäjät ry:n jäsenet voivat hakea avustusta.
Millaisiin kuluihin tukea myönnetään?
- Esiintyjien ja tuottajan palkkiot + sosiaalikulut (ei säveltämiseen tai säveltäjän muuhun palkkioon)
- Tilakulut
- Matkakulut
- Viestintä ja markkinointi
- Käsiohjelma
- Tekniikka, kuten äänentoisto ja valaistus
Liikkuvuusapurahat – elokuun 2024 haku
Taiteilijat ja taidearvostelijat kaikilta taiteen aloilta voivat hakea liikkuvuusapurahaa. Liikkuvuusapuraha on kuluapuraha Suomen ulkopuolella toteutettavasta kansainvälisestä toiminnasta tai residensseistä aiheutuvien liikkuvuuskulujen kattamiseen.
Hakuaika päättyy 30.8.2024 klo 16 Suomen aikaa. Haettavaa kuluapurahaa voi käyttää aikaisintaan marraskuun 2024 alussa tapahtuviin matkoihin. Haku toistuu vuosittain maalis- ja elokuussa.
Haettavan apurahan suuruus voi olla 3 000–10 000 euroa kuluapurahana. Apurahaa voi hakea kansainvälisiin yhteistyöhankkeisiin, residensseihin, näyttelyprojekteihin tai festivaaliosallistumisiin liittyviin kuluihin.
Apurahaa voi hakea, jos oleskelu kohdemaassa kestää yhtäjaksoisesti vähintään kaksi viikkoa.
Liikkuvuusapuraha – elokuun haku | Suomen Kulttuurirahasto (skr.fi)
Alfred Kordelinin säätiö myöntää henkilökohtaisia, pääsääntöisesti 12 ja 6 kuukauden mittaisia työskentelyapurahoja ammattimaiseen taiteelliseen työskentelyyn seuraavilla aloilla: visuaaliset taiteet, näyttämötaiteet, musiikki, taideteollisuus ja -käsityö, arkkitehtuuri ja kaunokirjallisuus sekä kaunokirjallisuuden suomentaminen. Työskentelyapurahan suuruus on n. 2 166 euroa kuukaudessa.
Hakuaika on 1.-15.8.2024 klo 16.00.
Tukea myönnetään audiovisuaalisiin musiikkilähtöisiin tuotantoihin, joiden kohteena on kotimainen esittävä ja/tai luova säveltaide. Tuettavia ohjelmatyyppejä ovat esim. musiikkivideot, musiikkiaiheiset dokumentit ja elokuvat sekä muut suomalaista musiikkia edistävät av-tuotannot.
Keskeisenä kriteerinä on tuotannon musiikillinen sisältö ja merkitys sekä se, miten hanke edistää suomalaista musiikkia. Tuen tavoitteena on monipuolisen AV-tuotannon tukeminen.
AV-tuki kohdistetaan ammattimaisiin tai ammattilaisuuden potentiaalia sisältäviin hankkeisiin. Oppilastyönä tehtäviä tuotantoja ei tueta. Tukea ei myönnetä soitin- eikä laitehankintoihin.
Hakuajat vuonna 2024:
- 15.1.2024 mennessä
- 15.4.2024 mennessä
- 15.8.2024 mennessä
- 15.11.2024 mennessä
Työskentelytuki on tarkoitettu alalla aktiivisesti ja ammattimaisesti toimiville tekijöille ja esiintyville taiteilijoille, joilla on jo aiempaa näyttöä taiteellisesta työstä. Työskentelytukea voi hakea
- luovaan työhön kuten säveltämiseen, sanoittamiseen ja sovittamiseen,
- esittävään toimintaan kuten esiintymisten/levytyksen ohjelmiston harjoitteluun tai
- yhteisesti näiden molempien kokonaisuuteen.
Hakemuksessa edellytetään työskentelyjaksoon liittyvää perusteltua suunnitelmaa.
Työskentelytukea myönnetään yksityishenkilöille 1, 2 tai 3 kuukauden yhdenjaksoiseen työskentelyyn. Yhden kuukauden tuki voidaan myöntää asiantuntijatoimikunnan harkinnan mukaan lyhyemmälle kahden viikon työskentelyjaksolle. Sama hakija voi saada työskentelytukea enintään 3 kuukautta kalenterivuoden aikana. Työskentelytuen suuruus on 1.1.2021 alkaen 1 900 €/kk.
Työskentelyjakso voi alkaa aikaisintaan sen kuukauden aikana, kun hakija on saanut myönteisen päätöksen. Työskentelytukea ei myönnetä takautuvasti.
Hakuajat vuonna 2024
- 31.1.2024 mennessä
- 30.4.2024 mennessä
- 15.8.2024 mennessä
- 15.11.2024 mennessä
Tieteen, taiteen ja muun yhteiskunnallisen toiminnan edistämiseen, hakuaika 9.-31.5.2024
Taiteen apurahojen tarkoitus on luoda edellytyksiä taiteellisen toiminnan harjoittamiselle sekä taiteen kohtaamiselle ja kokemiselle yhteiskunnassa.
Säätiöltä voi hakea apurahaa taiteelliseen työskentelyyn musiikin, kirjallisuuden sekä tanssi- ja teatteritaiteen aloilla. Apurahaa voi myös hakea esimerkiksi soitinhankintoihin tai esitysten ja tapahtumien järjestämiseen sekä erilaisten kulttuurihankkeiden pilotointiin ja kehittämiseen.
Lisätiedot
https://wihurinrahasto.fi
Music Finlandin vientituki koostuu kahdesta eri tukimuodosta, projektituesta ja strategiatuesta. Yksityishenkilöt voivat hakea projektitukea. Strategiatukea voivat hakea vain yritykset ja yhteisöt. Hankkeen tulee toteutua aikavälillä 1.1.2024–31.12.2024.
Projektituki
Projektituki on suunnattu kaikille musiikkivientiä tekeville toimijoille vientiuran vaiheesta riippumatta. Se soveltuu niin yksittäisen artistin/muusikon tai tekijän matkoihin tai PR-kampanjaan kuin myös useampaa artistia tai tekijää koskevaan projektiin. Tukea voivat hakea yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt. Tuki myönnetään yksittäiseen live-, markkinointi- tai teosvientihankkeeseen. Tuen voi käyttää ainoastaan hakemuksessa määriteltyyn käyttötarkoitukseen ja hakemuksessa esiteltyihin kululuokkiin.
Tuen määrä on 500–10 000 euroa hanketta kohden, mutta se voi kattaa kuitenkin korkeintaan puolet hyväksytyistä kuluista ja enintään hankkeen tappiollisen osuuden verran.
Strategiatuki
Strategiatuki on suunnattu jo pidemmän aikaa vientiä tehneille toimijoille ja se soveltuu yrityksen strategisiin vientikokonaisuuksiin, joihin liittyy useampia toimenpiteitä. Sitä voivat hakea vain yritykset ja yhteisöt. Tuki myönnetään laajempaan vientikokonaisuuteen, joka voi koostua yhdestä laajemmasta vientihankkeesta tai useammasta pienemmästä hankkeesta. Tuen voi käyttää vapaasti hakemuksen mukaisiin toimenpiteisiin, mutta tarvittaessa myös muuhun toimintaan, joka tukee hakemuksen mukaista tavoitetta. Suunnitelmien muuttuessa tuen käyttötarkoitusta voi tarpeen mukaan muokata erikseen sovittaessa.
Tuen määrä on 3 000–20 000 euroa hanketta kohden, mutta kuitenkin korkeintaan puolet hyväksytyistä kuluista ja enintään hankkeen tappiollisen osuuden verran.
Hakukierrokset vuonna 2024
- 31.3.2024 mennessä
- 31.5.2024 mennessä
- 30.9.2024 mennessä
Hakuaika 1.3.-3.4.2024 klo 16.00
Apurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja taidejournalisteille ja/tai heidän muodostamilleen työryhmille. Apurahaa voi hakea joko työskentelyapurahana tai kohdeapurahana.
Työskentelyapuraha
Työskentelyapuraha on tarkoitettu hakijan ammatilliseen taiteelliseen työskentelyyn. Työskentelyapuraha myönnetään 4–6 kuukauden yhtäjaksoiseen työskentelyyn. Apurahakausi voi alkaa 1.6.2024 ja kausi päättyy 31.12.2024. Työskentelyapurahakausi ei voi alkaa takautuvasti. Työskentelyapurahan määrä on 2000 euroa/kk. Apurahansaajan tulee maksaa apurahasta Maatalousyrittäjien eläkelain mukainen eläkevakuutusosuus.
Kohdeapuraha
Kohdeapuraha on tarkoitettu ammattitaiteilijoiden yksittäisiin hankkeisiin. Kohdeapuraha myönnetään vähintään 2 500 euron suuruisena. Kohdeapurahan voi saada muun muassa
- materiaalikustannuksiin
- tuotantokustannuksiin
- työskentelykuluihin
- matkakuluihin.
Hakuaika 1.3-3.4.2024 klo 16
Valtion taiteilija-apurahat on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille ja taidejournalisteille. Myönnettävien apurahojen lukumäärät ja pituudet vaihtelevat taiteenaloittain puolivuotisesta viisivuotiseen.
Apurahan suuruus on 2 153,23 euroa kuukaudessa (1.3.2024 alkaen 2 196,30 euroa). Apuraha on veroton. Apurahansaajan tulee maksaa apurahasta Maatalousyrittäjien eläkelain mukainen eläkevakuutusosuus.
Tietoa taiteilija-apurahasta (taike.fi)
Teoston sävellystilaustoimikunnan tuella edistetään kotimaista sävellystilaustoimintaa sekä uuden partituurimusiikin syntymistä. Tuki on tarkoitettu uuden tilattavan teoksen sävellyspalkkion kattamiseen.
Tukea myönnetään yksittäisille muusikoille/musiikin esittäjille sekä sellaisille yhtyeille, kuoroille, orkestereille tai muille yhteisöille, jotka eivät nauti huomattavaa julkista tukea. Myös vakavaraisemmat yhteisöt voivat saada avustusta, mikäli ne sitoutuvat rahoittamaan sävellyspalkkion kustannuksista vähintään 50 % muilla varoilla kuin tällä avustuksella.
Tukea voi hakea teoksen tilaaja, ei säveltäjä. Tilaaja voi olla yhteisö tai yksittäinen henkilö, joka sitoutuu:
- tilaamaan teoksen
- vastaamaan esitysmateriaalin valmistamisesta ja teoksen esittämisestä.
Lue lisää: Sävellystilausten tuki – Teosto
Music Finlandin vientituki koostuu kahdesta eri tukimuodosta, projektituesta ja strategiatuesta. Yksityishenkilöt voivat hakea projektitukea. Strategiatukea voivat hakea vain yritykset ja yhteisöt. Hankkeen tulee toteutua aikavälillä 1.1.2024–31.12.2024.
Projektituki
Projektituki on suunnattu kaikille musiikkivientiä tekeville toimijoille vientiuran vaiheesta riippumatta. Se soveltuu niin yksittäisen artistin/muusikon tai tekijän matkoihin tai PR-kampanjaan kuin myös useampaa artistia tai tekijää koskevaan projektiin. Tukea voivat hakea yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt. Tuki myönnetään yksittäiseen live-, markkinointi- tai teosvientihankkeeseen. Tuen voi käyttää ainoastaan hakemuksessa määriteltyyn käyttötarkoitukseen ja hakemuksessa esiteltyihin kululuokkiin.
Tuen määrä on 500–10 000 euroa hanketta kohden, mutta se voi kattaa kuitenkin korkeintaan puolet hyväksytyistä kuluista ja enintään hankkeen tappiollisen osuuden verran.
Strategiatuki
Strategiatuki on suunnattu jo pidemmän aikaa vientiä tehneille toimijoille ja se soveltuu yrityksen strategisiin vientikokonaisuuksiin, joihin liittyy useampia toimenpiteitä. Sitä voivat hakea vain yritykset ja yhteisöt. Tuki myönnetään laajempaan vientikokonaisuuteen, joka voi koostua yhdestä laajemmasta vientihankkeesta tai useammasta pienemmästä hankkeesta. Tuen voi käyttää vapaasti hakemuksen mukaisiin toimenpiteisiin, mutta tarvittaessa myös muuhun toimintaan, joka tukee hakemuksen mukaista tavoitetta. Suunnitelmien muuttuessa tuen käyttötarkoitusta voi tarpeen mukaan muokata erikseen sovittaessa.
Tuen määrä on 3 000–20 000 euroa hanketta kohden, mutta kuitenkin korkeintaan puolet hyväksytyistä kuluista ja enintään hankkeen tappiollisen osuuden verran.
Hakukierrokset vuonna 2024
- 31.3.2024 mennessä
- 31.5.2024 mennessä
- 30.9.2024 mennessä
Mihin tukea voi hakea?
Ohjelman kautta myönnetään tukea kaikkien taide- ja kulttuurialojen hankkeisiin sekä hankkeiden kaikkiin vaiheisiin: valmisteluun, tuotantoon, esittämiseen ja levitykseen. Tukea ei kuitenkaan voi hakea jo toteutettuun toimintaan.
Tukea voi hakea hankkeisiin, joissa panostetaan kulttuuri- ja taidetuotantoihin ja luovaan työhön. Tukea voi hakea myös taide- ja kulttuurialan osaamista kehittävien hankkeiden organisointiin ja toteuttamiseen. Tukea voidaan myöntää hankkeeseen suoraan liittyvien kustannusten kattamiseen.
Esimerkkejä hyväksyttävistä hankkeista:
- teos, hanke tai aloite toteutetaan tai levitetään luovan prosessin avulla
- hanke edesauttaa taiteilijoiden ja kulttuurialan toimijoiden sekä yleisön kohtaamista
- hanke kehittää tai välittää osaamista tai työskentelymenetelmiä
- hankkeen puitteissa järjestetään keskusteluja, vuoropuheluja, seminaareja tai työpajoja.
Hakuaika
Suomen Kulttuurirahaston maakuntarahastojen hakuaika on 22.1.–9.2.2024 klo 16. Tammikuun haussa maakuntarahastot jakavat apurahoja oman maakuntansa tieteen ja taiteen tukemiseksi.
Maakuntarahastot myöntävät apurahoja maakunnassa asuville tai syntyneille hakijoille sekä siellä suoritettavaan tai siihen kohdistuvaan tieteelliseen tai taiteelliseen työhön ja erilaisiin kulttuurihankkeisiin.
Tammikuun haku – Maakuntarahastot | Suomen Kulttuurirahasto (skr.fi)
Alfred Kordelinin säätiöllä on yhdeksän kaupunkirahastoa ja seitsemän kohderahastoa. Sen lisäksi, että rahastot toteuttavat säätiön tarkoitusta, jokaisella rahastolla on oma paikallinen tai erityinen tehtävänsä.
Haettavien apurahojen suuruus voi olla muutamasta sadasta muutamaan tuhanteen euroon. Apurahaa voi hakea työskentelyyn tai kuluihin.
Hakuaika päättyy 31.1.2024 klo 16.00.
- Sävellystilaukset
- Suomalaisen musiikin esittäminen
- Suomalaisen musiikin äänitteet (rajoitetusti)
- Leevi Madetojan musiikin edistäminen
Tuki on tarkoitettu ensisijaisesti sellaisille esiintyjille ja esiintyjäyhteisöille, jotka eivät saa huomattavaa julkista tukea. Avustusta hakee esiintyjä tai tilaaja eikä sitä myönnetä jo toteutuneisiin hankkeisiin. Avustusta ei myöskään myönnetä hakijalle ja/tai säveltäjälle, jolla on säätiöstä tuettu keskeneräinen projekti. Avustusta ei voi saada liioin kahtena peräkkäisenä vuotena. Äänitetukea voi hakea myös säveltäjä.
The Madetoja Foundation
The Madetoja Foundation administered by the Society of Finnish Composers invites applications for grants for projects involving works by Leevi Madetoja and for commissioning new music from Finnish composers. Grants may also be awarded, on a limited basis, for the recording and performing of new Finnish music.
Työskentelytuki on tarkoitettu alalla aktiivisesti ja ammattimaisesti toimiville tekijöille ja esiintyville taiteilijoille, joilla on jo aiempaa näyttöä taiteellisesta työstä. Työskentelytukea voi hakea
- luovaan työhön kuten säveltämiseen, sanoittamiseen ja sovittamiseen,
- esittävään toimintaan kuten esiintymisten/levytyksen ohjelmiston harjoitteluun tai
- yhteisesti näiden molempien kokonaisuuteen.
Hakemuksessa edellytetään työskentelyjaksoon liittyvää perusteltua suunnitelmaa.
Työskentelytukea myönnetään yksityishenkilöille 1, 2 tai 3 kuukauden yhdenjaksoiseen työskentelyyn. Yhden kuukauden tuki voidaan myöntää asiantuntijatoimikunnan harkinnan mukaan lyhyemmälle kahden viikon työskentelyjaksolle. Sama hakija voi saada työskentelytukea enintään 3 kuukautta kalenterivuoden aikana. Työskentelytuen suuruus on 1.1.2021 alkaen 1 900 €/kk.
Työskentelyjakso voi alkaa aikaisintaan sen kuukauden aikana, kun hakija on saanut myönteisen päätöksen. Työskentelytukea ei myönnetä takautuvasti.
Hakuajat vuonna 2024
- 31.1.2024 mennessä
- 30.4.2024 mennessä
- 15.8.2024 mennessä
- 15.11.2024 mennessä
Suomen Säveltäjät ry myöntää matka-avustuksia taidemusiikin säveltäjille. Avustukset ovat haettavissa 2.–31.1.2024 (1.9.2023 alkaen toteutuneet matkat).
Matka-avustukset on tarkoitettu suomalaisille tai Suomessa vakituisesti toimiville säveltäjille. Myös muut taidemusiikin säveltäjät kuin Suomen Säveltäjät ry:n jäsenet voivat hakea avustusta.
Avustukset ovat
- Harkinnanvaraisia
- Tappiontakuun luonteisia
- Suuruudeltaan 50–950 euroa vuodessa / säveltäjä (maksimimäärä on 950 euroa vuodessa, mikäli matkoja on enemmän kuin yksi, muutoin 500 euroa)
- Korkeintaan 80 % matkojen kokonaiskustannuksista
Avustus haetaan jälkikäteen. Avustusta voi hakea samalla kerralla useampaan kuin yhteen matkaan.
Millaisiin matkoihin?
Avustuksia myönnetään ensisijaisesti säveltäjän omien teosten kantaesityksiin ja merkittäviin esityksiin liittyviin matkoihin. Harkinnanvaraisesti tukea voidaan myöntää myös muihin työmatkoihin, joille on konkreettisesti määritelty työhön liittyvä syy (ei yleensä esimerkiksi pelkkä residenssi- tai inspiraatiomatka).
Mihin kuluihin?
- Matkalippukuluihin
- Hotelli- ja muihin majoituskuluihin
Suomen Säveltäjät ry myöntää korkeintaan 1200 euron sävellyskonserttitukia vapaan kentän toimijoiden järjestämiin konsertteihin. Tuet ovat haettavissa 2.–31.1.2024.
Millaisiin konsertteihin tukea myönnetään?
Tukea myönnetään profiilikonserteille, jotka esittelevät suomalaisten ja Suomessa vakituisesti toimivien aikamme säveltäjien tuotantoa. Ensisijaisesti tuki on tarkoitettu konserteille ja muille esityksille (esim. kamariooppera, kirkkomusiikkiteos), jotka esittelevät pääosin yhden säveltäjän tuotantoa. Konsertti voi myös olla useamman säveltäjän yhteiskonsertti, mutta myönnettävä tuki on aina korkeintaan 1000 euroa konserttia kohden.
Konsertilla tulee olla säveltäjän itsensä suostumus, ja säveltäjän on oltava mukana konsertin suunnittelussa ja/tai tuotannossa.
Konsertissa tulee pääsääntöisesti olla muitakin esiintyjiä kuin säveltäjä itse. Kuitenkin myös säveltäjän resitaalia omista teoksista voidaan tukea. Konsertti ei voi perustua pelkästään improvisaatioon.
Tuettava konsertti voi olla vapaapääsyinen tai maksullinen. Se voidaan järjestää joko Suomessa tai ulkomailla. Tukea voi hakea myös takautuvasti konserttiin, joka on toteutunut edellisen hakukierroksen jälkeen.
Milloin tukea ei voida myöntää?
Sävellyskonserttitukea ei myönnetä
- jos hanke saa yhdistykseltä avustusta jossakin muussa muodossa (esimerkiksi festivaalitukea)
- useammin kuin kerran kolmessa vuodessa saman säveltäjän sävellyskonserttiin. Jos kyseessä on useamman säveltäjän yhteiskonsertti, tämä koskee sitä säveltäjää, jonka tuotantoa konsertissa esitellään laajimmin.
Kuka voi hakea?
Tuki on tarkoitettu ensisijaisesti vapaan kentän toimijoiden järjestämiin sävellyskonsertteihin. Harkinnan mukaan myös erilaisten instituutioiden järjestämät konsertit voidaan ottaa huomioon.
Hakijana voi olla esimerkiksi
- säveltäjä
- konsertin tuottaja/järjestäjä
- työryhmä
- muusikko
- yhtye, myös säveltäjän oma yhtye
Myös muut taidemusiikin säveltäjät kuin Suomen Säveltäjät ry:n jäsenet voivat hakea avustusta.
Millaisiin kuluihin tukea myönnetään?
- Esiintyjien ja tuottajan palkkiot + sosiaalikulut (ei säveltämiseen tai säveltäjän muuhun palkkioon)
- Tilakulut
- Matkakulut
- Viestintä ja markkinointi
- Käsiohjelma
- Tekniikka, kuten äänentoisto ja valaistus
Ammattitaiteilijan työskentelyapuraha on tarkoitettu espoolaisille ammattitaiteilijoille taiteenalasta riippumatta, ja se myönnetään yhdelle taiteilijalle vuodeksi kerrallaan. Hakuaika vuodeksi 2024 päättyy 2.10.2023 klo 15.45.
Apuraha maksetaan kuukausittain, ja se sisältää Maatalousyrittäjien eläkelain mukaisen eläke- ja tapaturmavakuutusosuuden.
Espoon kaupungin myöntämä taiteilija-apuraha noudattaa Taiteen edistämiskeskuksen myöntämien taiteilija-apurahojen tasoa. Apurahan suuruus on 1.1.2023 alkaen 2080,42 euroa kuukaudessa.
Taideapuraha on tarkoitettu espoolaisille ammattitaiteilijoille taiteenalasta riippumatta. Apurahaa voi hakea lyhytaikaiseen, 1-3 kuukauden, taiteelliseen työskentelyyn.
Espoon kaupungin taideapuraha noudattaa Taiteen edistämiskeskuksen myöntämien taiteilija-apurahojen tasoa. Vuoden 2023 ajan apuraha on 2080,42 euroa kuukaudessa.
Vuonna 2023 haku avautuu 6.2.2023 ja päättyy 31.8.2023 klo 15.45.
Hakemuksen yhteydessä toimitetaan
- ansioluettelo
- työsuunnitelma haettavalle työskentelyjaksolle.
Liikkuvuusapurahan tavoitteena on mahdollistaa taiteilijoille ja taidekriitikoille ulkomaisen oleskelujakson avulla uusia välineitä ja verkostoja taiteellisen työskentelynsä tueksi. Hakuaika on 10.8.-31.8.2023 klo 16.00.
Haettavan apurahan suuruus voi olla 2 000–10 000 euroa kuluapurahana. Apurahalla rahoitettavia kuluja voivat olla esimerkiksi residenssityöskentelyyn, festivaaliosallistumisiin, näyttelyprojekteihin ja kansainvälisiin yhteishankkeisiin liittyvät matkat. Liikkuvuusapurahahaussa ei voi hakea työskentelyapurahaa, vaan työskentelyn rahoitus tulee toteutua muista lähteistä.
Apurahan edellytyksenä on vähintään viikon kestoinen yhtäjaksoinen oleskelu kohteessa. Yhteen hakemukseen voi yhdistää useiden samaan hankkeeseen kuuluvien, vuoden sisällä tapahtuvien matkojen kuluja, joista vähintään yhden kesto on yksi viikko.
Lue lisää: Liikkuvuusapuraha – elokuun haku
Suomenruotsalaisille taiteilijoille
Vem?
- organisationer och institutioner (professionella och amatörer)
- arbetsgrupper
- enskilda personer
Vad?
- verksamhetsbidrag
- barn- och ungdomsmusiksatsningar
- tvärkonstnärliga samarbetsprojekt
- nätverkande
- turnéverksamhet
- finlandssvenska evenemang
- dokumentation (musikinspelningar)
- seriös fortbildning för enskilda personer i musik utomlands
Stöd beviljas inte för:
- instrumentanskaffningar
- grundutbildning
Hur?
- ansökningarna indelas i fleråriga och återkommande ansökningar med en regelbunden uppföljning samt i korta projekt med en mindre krävande uppföljning
- stöda nytänkande, utveckling och samarbeten
- stöda fortbildning, viktigt för att utvecklas och inspireras i arbetet
Taiteelliseen työskentelyyn tarkoitettu apuraha myönnetään hakemuksesta vakinaisesti Vantaalla asuvalle ammattitaiteilijalle ja poikkeustapauksessa lahjakkaalle eri taiteenalojen opiskelijalle.
Apurahaa ei voi saada peräkkäisinä vuosina ja sitä ei myönnetä soitin- ja laitehankintoihin.
Hakuaika päättyy vuosittain helmikuun loppuun mennessä. Apurahojen käytöstä tulee esittää vapaamuotoinen selvitys seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä.
Apurahat ovat pienimuotoisia kannustusapurahoja, joiden tavoitteena on tukea työskentelyä taiteen parissa. Vuonna 2023 apurahoja myönnetään vain kirjallisuuden ja esittävien taiteiden aloilla toimiville taiteilijoille. Esittäviin taiteisiin lasketaan mukaan näyttämötaide, säveltaide, tanssitaide ja sirkustaide.
Ammattitaiteilijoiden apurahoja voivat hakea ammattitaiteilijoina työskentelevät, Tampereella kirjoilla olevat yksityishenkilöt.
Hakuaika on 2.-31.1.2023 klo 15.45.
Tampereen kaupungin ammattitaiteilijoiden apurahat vuodelle 2023
Hakuaika 3.10.-8.11.2022 klo 16.00
Apurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille. Hakijana voi olla myös yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi).
Apuraha on tarkoitettu ammattitaiteilijoiden yksittäisiin vuosien 2023–2024 aikana toteutettaviin projekteihin. Projekti tulee aloittaa ensimmäisen vuoden aikana. Taiteilija tai taiteen asiantuntija voi saada kohdeapurahan myös kansainväliseen liikkuvuuteen ja yhteistyöhön.
Apurahan voi saada muun muassa
- materiaalikustannuksiin
- tuotantokustannuksiin
- työskentelyyn
- matkakuluihin
Myönnetty apuraha on vähintään 2 500 euroa.
- Lue lisää: Apurahat yksityisille | www.taike.fi
Hakuaika 1.-31.10.2022
Henkilökohtaiset apurahat on tarkoitettu turkulaisille ammattitaiteilijoille taidealasta riippumatta.
Apurahat on tarkoitettu ainoastaan taiteellisen sisällön tuottamiseen, ei muihin kuluihin, kuten tilavuokriin, matkoihin, laitehankintoihin, tallenteisiin, julkaisuihin, opintoihin, lopputöihin tai opinnäytteisiin.
Apurahojen jakoperiaatteina ovat ammattilaisuus, taiteelliset perusteet ja näyttö aiemmasta taiteellisesta työskentelystä. Apurahaa ei myönnetä samalle taiteilijalle kahta kertaa peräkkäin eikä henkilöille, joilla on yksi- tai monivuotinen valtion apuraha.
Hakuaika 1.9.-30.9.2022 klo 16.00
Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää ammattitaiteilijalle, joka asuu tai on asunut pysyvästi Suomessa.
Haettavana ovat 1.1.2023 alkavat eläkkeet. Eläkettä ei ilman erityistä syytä voida myöntää henkilölle, joka ei ole täyttänyt 60 vuotta viimeistään 31.12.2022. Erityiseksi syyksi katsotaan terveydentilasta johtuva pysyvä työkyvyttömyys.
Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Eläkkeeseen ei ole subjektiivista oikeutta; eläkkeen myöntäminen perustuu harkintaan, jossa arvioidaan ja vertaillaan hakijoiden taiteellista toimintaa. Lisäksi päätöksenteossa otetaan huomioon eri taiteenalojen hakemusmäärät sekä jaettavana olevien eläkkeiden rajallinen määrä.
Eläkkeen myöntämiseen vaikuttavat hakijan verotuksessa vahvistetut eläke- ja muut pysyvät tulot kansaneläketuloa lukuun ottamatta.
Eläke on veronalaista tuloa ja se voidaan myöntää täytenä eläkkeenä tai osaeläkkeenä. Vuonna 2022 täysi eläke on 1 419,41 euroa kuukaudessa ja osaeläke siitä puolet 709,70 euroa.
https://www.nordiskkulturfond.org/fi/globus/#GlobusOpstart
Globus on Pohjoismaisen kulttuurirahaston temaattinen tukiohjelma 2020-2024, joka tarjoaa taiteilijoille ja kulttuuritoimijoille uusia mahdollisuuksia hakea tukea Pohjoismaiden ulkopuolisiin projekteihin. Näillä sivuilla voit lukea lisää Globus-hankkeesta. Vuosien 2022-2023 aikana Globus koostuu Globus Opstart -osaohjelmasta, kumppanuusprojekteista globaalien toimijoiden kanssa ja uudesta tukimuodosta, joka julkaistaan kevään 2022 aikana.
Globus Opstart -tukiohjelma
Tukiohjelman keskiössä ovat erityisesti projektit, jotka hyödyntävät tutkivaa lähestymistapaa yhteistyön rakentamisessa ja uuden tiedon etsimisessä vahvistaakseen ja kehittääkseen toimintaansa globaaleissa konteksteissa.
Kannustamme hakijoita siksi ajattelemaan uudella tavalla niin projektin idean ja teeman, kuin verkostoitumisen ja yhteistyön suhteen. Kannustamme hakijoita myös tutkimaan ja kehittämään selkeitä rakenteita ja tasa-arvoisia projektin organisoinnin tapoja, jotka edesauttavat pitkäjänteisten ja kestävien suhteiden ja verkostojen rakentamista.
Projektin toiminta voi keskittyä niin globaaliin etelään kuin globaaliin pohjoiseen. Projektit voivat sisältää niin fyysisiä tapaamisia kuin erilaisten digitaalisten alustojen avulla toteutettavaa yhteistyötä.
Projekteilla on oltava selkeä yhteys taide- ja kulttuurialaan. Pohjoismainen kulttuurirahasto ei rahoita hankkeita, jotka keskittyvät ensisijaisesti esimerkiksi liiketoiminnan tai teknologian kehittämiseen tai sijoittuvat ensisijaisesti sosiaali- ja yhteiskuntatieteiden tai journalistiikan aloille.
Opstart on Pohjoismaisen kulttuurirahaston panostus taide- ja kulttuuriprojektien alkuvaiheisiin projektien pohjoismaisten tavoitteiden ja pyrkimysten vahvistamiseksi. Opstart tukee yhteistyössä tapahtuvaa lupaavien projekti-ideoiden kehittelyä.
Opstart-rahoituksen tavoitteena on edistää uudistuvaa ja dynaamista pohjoismaista taide- ja kulttuurielämää, joka on monimuotoista, saavutettavaa ja laadukasta.
Mitä rahasto tukee?
Opstart tukee taide- ja kulttuuriprojektien kehittämiseen tähtäävää yhteistyötä.
Vähintään kahden, eri Pohjoismaita edustavan yhteistyökumppanin on täytynyt vahvistaa kiinnostuksensa yhteistyöhön ennen tuen hakemista. Jos yhteistyökumppaneina on vain kahden Pohjoismaan edustajia, on projektin konkreettisena tavoitteena lisäksi oltava maantieteellisen ankkuroinnin laajentaminen Pohjoismaissa: hakemuksessa on konkreettisesti osoitettava, mitä muita toimijoita projektiin halutaan mukaan jatkossa.
Rahaston työ perustuu sopimukseen, jonka osapuolina ovat Pohjoismaat: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti. Rahaston toiminnan painopiste on pohjoismaisissa toimijoissa, mutta toimintaympäristömme on globaali. Opstart tukee myös projekteja, joilla on globaali visio ja joissa luodaan uudenlaista globaalia merkittävyyttä pohjoismaiseen yhteistyöhön taiteen ja kulttuurin alalla. Hakijalta ei edellytetä Pohjoismaissa asumista tai jonkin Pohjoismaan kansalaisuutta.
Tukea voivat hakea kaikkien taide- ja kulttuurialojen toimijat. Hakijana voi olla yksilö, ryhmä, järjestö, laitos, yhdistys tai yritys.
Opstart-haku on vuonna 2022 auki seuraavasti:
- 11. tammikuuta – 11. kesäkuuta
- 9. elokuuta – 30. marraskuuta
Islantilais-suomalaisen kulttuurirahaston tavoitteena on edistää Suomen ja Islannin välisiä yhteyksiä ja kulttuurivaihtoa sekä lisätä maiden keskinäistä tuntemusta. Rahasto jakaa apurahoina ja stipendeinä tukea erilaisiin hankkeisiin yhteiskunnan ja kulttuurielämän eri sektoreille.
The Icelandic-Finnish Cultural Foundation
The aim of the Icelandic-Finnish Cultural Foundation is to promote relations and cultural exchange between Finland and Iceland and to increase the countries’ mutual awareness and knowledge.
Hakuohjeet (pdf)
Hakuaika vuosittain 1. helmikuuta – 31. maaliskuuta
Musiikkitalon säätiön avustushaku 2022 aukeaa
Helsingin Musiikkitalon säätiön avustukset on tarkoitettu musiikkikulttuurin edistämiseen erityisesti Musiikkitalossa. Hakuaika on 1.3.–31.3.2022.
Vuonna 2022 säätiö jakaa avustuksia erityisesti Pro Musica -rahastosta. Avustukset myönnetään klassisen musiikin hankkeisiin. Tuettavat hankkeet valitaan ensisijaisesti sisällöllisin perustein. Haussa painotetaan vuosille 2022–2023 ajoittuvia konsertteja tai tapahtumia. Avustuspäätökset tehdään toukokuun 2022 aikana.
Vuonna 2022 avustukset on kohdennettu erityisesti Musiikkitalon tilavuokriin ja tuotantokuluihin. Avustuksia ei myönnetä Musiikkitalon pääkäyttäjien (Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia) toimintaan.
Vuonna 2021 säätiön avustuksia haki 18 taiteilijaa, työryhmää ja yhteisöä. Avustus myönnettiin 9 hakijalle. Avustuksia jaettiin yhteensä 30 054 eurolla. Vuonna 2021 avustamisessa painopisteenä oli uusi musiikki, kamarimusiikki ja ooppera.
Musiikkitalon säätiön hallituksen puheenjohtaja on Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar ja asiamiehenä toimii projektipäällikkö Kaisa Näreranta.
Hakulomakkeeseen pääset tästä. Lomake aukeaa 1.3.2022.
Lisätiedot
Kaisa Näreranta
asiamies, projektipäällikkö
kaisa.nareranta@musiikkitalonsaatio.fi
Apurahoja myönnetään ensisijaisesti hankkeisiin, joiden tavoitteena on, edistää maiden välistä kulttuurivaihtoa ja kehittää maiden kulttuurielämää, lisätä kiinnostusta suomen kieltä kohtaan Norjassa ja norjan kieltä kohtaan Suomessa, lisätä tietämystä maiden yhteisestä historiasta ja sen jälkeisestä yhteiskuntakehityksestä, käsitellä maiden elinkeinoelämän, yhteiskuntakehityksen ja kulttuurielämän tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia.
The Finnish-Norwegian Cultural Foundation
The aim of the Finnish-Norwegian Foundation is to promote relations and cultural exchange between Finland and Norway and to increase the countries’ mutual awareness and knowledge.
http://www.hanaholmen.fi/kulttuurikeskus/hanasaari/rahastot/suomalais-norjalainen-kulttuurirahasto/
Hakuohjeet (pdf)
Hakuaika vuosittain 1.–29. helmikuuta
Suomalais-tanskalaisen kulttuurirahaston tavoitteena on edistää Suomen ja Tanskan välisiä yhteyksiä ja kulttuurivaihtoa sekä lisätä maiden keskinäistä tuntemusta.
The Finnish-Danish Cultural Foundation
The aim of the Finnish-Danish Foundation is to promote relations and cultural exchange between Finland and Denmark and to increase the countries’ mutual awareness and knowledge.
http://www.hanaholmen.fi/kulttuurikeskus/hanasaari/rahastot/suomalais-tanskalainen-kulttuurirahasto/
Hakuohjeet (pdf)
Hakuaika vuosittain 1.–28. helmikuuta
Työskentelyapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille sekä kulttuurin ja luovien alojen ammattilaisille, joiden työ ja toimeentulo ovat vähentyneet tai loppuneet COVID-19-pandemian vuoksi.
Apuraha on tarkoitettu hakijan omaan työskentelyyn tai luovan työn ja toiminnan uudelleen käynnistämiseen tilanteessa, jossa hakija on menettänyt työtilaisuuksia tai estynyt harjoittamasta ammattiaan. Apuraha myönnetään elinkustannuksiin ja sen voi käyttää esim. oman ammattitaidon ylläpitämiseen, toiminnan suunnitteluun, harjoitteluun, taiteelliseen tai luovaan työhön tai niitä tukevaan toimintaan.
Toiminta-avustukset on tarkoitettu taide-, kulttuuri- ja luovien alojen yksityisille elinkeinonharjoittajille ja yksinyrittäjille, joiden työ ja toimeentulo ovat vähentyneet tai loppuneet COVID-19-pandemian vuoksi. Avustus voidaan myöntää myös luovien alojen toimialalla toimivalle teknisen tai tuotannollisen alan yrittäjälle. Avustusta voidaan myöntää eri yritysmuodoille esim. yksityisille elinkeinonharjoittajille, osakeyhtiöille, kommandiittiyhtiöille tai osuuskunnille.
Säätiön tarkoitus on tukea kotimaista yleishyödyllistä toimintaa jakamalla apurahoja henkilöille ja yhteisöille, jotka toimivat tieteiden ja kulttuurin eri aloilla.
Apurahat ja hakuryhmät
Säätiö jakaa apurahoja vuorovuosin seuraavan jaottelun mukaisesti:
-
parittomat vuodet (2021, 2023, 2025 jne.): tieteellinen tutkimus
-
parilliset vuodet (2022, 2024, 2026 jne.): kulttuuri ja yleishyödylliset tarkoitukset
Apurahojen hakuaika on 15.1.–15.2.
Apurahoja ei myönnetä jo toteutuneisiin hankkeisiin
Ryhmä H (musiikki)
-
työskentelyapurahoja sekä apurahoja kuorotoimintaan, konsertteihin, osallistumisiin kilpailuihin ja mestarikursseihin, tuotanto- ja materiaalikustannuksiin;
-
hakemukseen tulee liittää selvitys käyttötarkoituksesta, CV ja kustannuslaskelma, sekä esim. arvosteluja, kirjallisia suosituksia, työnäytteitä, linkki verkkosivuille, tilinpäätös ja talousarvio.
Tuemme kaikkien taide- ja kulttuurialojen projekteja, ja hakijana voi olla yksilö, ryhmä, yhdistys, yritys sekä julkinen tai yksityinen organisaatio tai laitos.
Painopiste on pohjoismaisissa toimijoissa, mutta toimintaympäristömme on globaali. Hakijalta ei edellytetä Pohjoismaissa asumista tai jonkin Pohjoismaan kansalaisuutta, mutta projektin tulee olla merkityksellinen näillä leveysasteilla. Myös laadun on oltava hyvä.
Tuemme myös innovatiivisia projekteja, jotka perustuvat aiempaan verkostoitumiseen tai projektiin.
Rahaston työ perustuu sopimukseen, jonka osapuolina ovat Pohjoismaat: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti.
Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation
01.12.2021 – 31.01.2022
Hakemuksia voivat jättää yksityiset henkilöt, ryhmät, yritykset, laitokset ja organisaatiot. Varoja myönnetään Japaniin suuntautuvaan toimintaa.
SJSFn Suomen osaston hakuaika päättyy joka vuosi 31.1. Apurahapäätökset ilmoitetaan apurahan saajille 28.2., ja tulokset tulevat näkyviin järjestelmään.
Hakemukset voi lähettää vain sähköisenä online hakemuksena. Postin tai sähköpostin kautta lähetettyjä hakemuksia ei hyväksytä. Järjestelmä on avoin ajalla 1.12.-31.1. Pääset hakujärjestelmään klikkaamalla
oikealla olevaa ruutua “Till Ansökan/to Application“.
Ystävällisesti lue oikealla olevat ohjeet “Anvisningar/Guidelines“. Muista säilyttää hakujärjestelmän
salasana, sitä tarvitaan tulosten katseluun, maksatukseen ja raportointiin.
Lisätietoja antaa:
Professori Pirkko Vihko
Puh: 040-5431734
info@sasakawa.fi
Samuel Huberin Taidesäätiö jakaa vuosittain taideapurahoja yksityisille henkilöille ja ryhmille, jotka toimivat nykytaiteen parissa musiikin, teatterin, tanssin, sirkus- ja esitystaiteen alalla. Tukea annetaan kaikenkielisille ja sanattomille kotimaisille hankkeille. Etusijalla ovat freelancerit.
Apurahat on suunnattu ammattilaisprojektien rahoitukseen. Emme rahoita harrastaja-, koulutus- tai opiskelijatöitä. Apurahat ovat kohdeapurahoja, eli hakemus on kohdennettava tiettyyn produktioon. Vain yksi hakemus per produktio. Huom! Yhtiöille ja yrityksille ei voida myöntää apurahoja.
Yksityisille apurahan hakijoille myönnetään max 1.500 €. Ryhmille myönnetään max 2.500 €.
Vuoden 2022 apurahojen hakuaika on 1.-30.12.2021. Linkki hakukaavakkeeseen avautuu 1.12.
Päätökset vuoden 2022 apurahoista julkistetaan Samuel Huberin Taidesäätiön nettisivulla maaliskuun alussa 2022.
Korona-apurahat taiteilijoille
Hakuilmoitus
Hakuaika:
30.11.2021 – 21.12.2021
Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16:00.
Taiteen edistämiskeskus edellyttää, että hakija on perehtynyt hakuilmoitukseen ja hakuohjeisiin ennen hakemuksen täyttämistä.
Kenelle?
Työskentelyapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille COVID-19 -pandemian vaikutusten vähentämiseen. Apuraha on tarkoitettu hakijan taiteelliseen työskentelyyn.
Ammattitaiteilija luo, esittää tai tulkitsee taidetta pää- tai sivutyönään. Ammattitaiteilijalla on jonkin taidealan koulutus tai muulla tavalla hankittu taiteenalan ammattitaito.
Apurahaa ei myönnetä hakijalle,
- jolla on vuonna 2022 valtion taiteilija-apuraha.
- jolla on vuonna 2022 jokin muu vähintään yksivuotinen apuraha.
- jolle on aiemmin myönnetty tai myönnetään alkuvuodesta 2022 ylimääräinen taiteilijaeläke.
- joka opiskelee päätoimisesti.
- jolla on apurahan käyttöaikana päätoiminen ja kokoaikainen (100-prosenttinen) työ.
Apurahan suuruus ja ehdot
Apurahan määrä on 12 000 euroa ja se on tarkoitettu kuuden kuukauden työskentelyyn välillä 1.4. – 31.12.2022. Apurahakuukaudet on käytettävä yhdenjaksoisesti.
Apuraha sisältää Maatalousyrittäjien eläkelain mukaisen eläke- ja tapaturmavakuutusosuuden.
Apurahansaajan tulee maksaa apurahasta Maatalousyrittäjien eläkelain mukainen eläkevakuutusosuus, joka on noin 13 – 25 % apurahan kokonaissummasta. Vakuutusmaksusi määrä perustuu ikääsi sekä MYEL-työtuloosi, joka ilmoitetaan sinulle vakuutuspäätöksessä. Melan sivuilta saat lisätietoa apurahansaajan vakuutusmaksuista.
Apurahakaudelta ei pääsääntöisesti voi saada työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Apurahan saajan tulee selvittää tämä etuuden maksajalta (työttömyyskassasta tai Kelasta).
Taiteelliseen toimintaan myönnetty apuraha on verovapaa. (Tuloverolaki 82 §).
Kuka arvioi ja päättää?
Taiken taidetoimikuntien jäsenistä koottu monialainen asiantuntijapaneeli antaa arvion hakemuksista. Johtaja tekee päätökset erityisasiantuntijan esittelystä.
Millä perusteella hakemukset arvioidaan ja päätös tehdään?
Apurahan myöntäminen perustuu hakemusten arviointiin, hakemusten keskinäiseen vertailuun ja kokonaisarviointiin. Hakemusten arvioinnissa käytetään kahta arviointiperustetta.
Arviointiperusteet:
-
Hakijan aikaisemmat taiteelliset ansiot
- Onko hakija ammattilainen?
- Millaiset ovat hakijan aikaisemmat taiteelliset näytöt?
-
Työsuunnitelma
- Onko työskentely hyvin suunniteltua ja toteutettavissa olevaa?
- Sisältyykö työsuunnitelmaan ammatillista kehitystä?
- Sisältääkö työsuunnitelma taiteenalan näkökulmasta kiinnostavia tai uutta luovia sisältöjä?
Hakemusten kokonaisarvioinnissa hakemuksia vertaillaan keskenään. Päätöksenteossa otetaan huomioon muiden tahojen myöntämät apurahat, hakijoiden alueellinen jakautuneisuus, kieli, taidealojen alagenret, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Päätöksentekoon vaikuttaa myös käytettävissä oleva määräraha. Apurahat ovat harkinnanvaraisia eli niihin ei ole subjektiivista oikeutta, vaikka kaikki arviointiperusteet täyttyisivät.
Erityisehdot
- Apurahan käyttöaikaa 1.4.-31.12.2022 ei voi muuttaa.
- Hakijan hakemuksessa mainitsema tuen käyttötarkoitus on julkinen tieto.
- Apurahan saajan tulee tehdä kirjallinen selvitys apurahan käytöstä käyttöajan päätyttyä.
- Apurahat myönnetään edellyttäen, että eduskunta hyväksyy vuoden 2021 neljännen lisätalousarvion.
Apurahaa ei voida myöntää, jos
- hakemus on tullut myöhässä. Hakemuksen on oltava perillä Taikessa viimeisenä hakupäivänä klo 16 mennessä.
- hakemus on puutteellinen eikä asianmukaisia tietoja ole toimitettu hakuajan päättymiseen mennessä.
- hakija ei ole tehnyt kirjallista selvitystä annettuun määräaikaan mennessä aiemmista Taiteen edistämiskeskuksen myöntämistä apurahoista.
Päätöksiin sovelletaan lakia (657/2012) ja asetusta (727/2012) Taiteen edistämiskeskuksesta ja sekä valtionavustuslakia (688/2001) ja hallintolakia (434/2003). Taiteen edistämiskeskus valvoo valtionavustuksen käyttöä ja sillä on tarvittaessa oikeus tarkastaa saajan taloutta ja toimintaa.
Ohjeita hakijalle
Mitä liitteisiin?
Taiteilijan ansioluettelo on pakollinen liite. Visuaalisten alojen hakijoiden tulee liittää lisäksi hakemukseensa 1–5 teoskuvaa yhtenä pdf-tiedostona (enintään 4 MB). Teoksista mainitaan nimi, tekniikka, koko ja vuosiluku. Liikkuvaa kuvaa sisältäviä tiedostoja ei voi toimittaa liitteenä.
Liitteitä ei voi toimittaa sähköpostitse. Hakemuksia ja liitteitä ei palauteta.
Hakeminen
Kirjaudu ja täytä hakemus verkossa
Kirjautumiseen tarvitaan henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai henkilökortti.
Jos sinulla ei ole mahdollisuutta verkkoasiointiin, ole yhteydessä Taiken asiakaspalveluun.
Päätös
Kaikki hakijat saavat kirjallisen tiedon päätöksestä 15.3.2022 mennessä. Saat sähköpostiin viestin, kun päätös on asiointipalvelussa. Kannattaa tarkistaa myös roskaposti. Hakijan vastuulla on seurata sähköpostiosoitetta, jonka hän on ilmoittanut hakemuksessa.
Taiken tekemät päätökset ovat julkisia. Esimerkiksi medialla on oikeus saada tiedot apurahansaajista. Voit kuitenkin kieltää päätöstietojesi (nimi, käyttötarkoitus, myönnetty summa, kotipaikka) julkaisemisen Taiken verkkosivuilla. Jos annat luvan verkkosivuilla julkaisemiseen ja olet Taiken asiointipalvelussa ilmoittanut taiteilijanimesi, se julkaistaan virallisen nimen yhteydessä.
Lisätiedot
Asiakaspalvelu p. 0295 330 700, asiakaspalvelu@taike.fi
Kohdeapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille. Hakijana voi olla myös yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi).
Apuraha on tarkoitettu ammattitaiteilijoiden yksittäisiin vuosien 2022–2023 aikana toteutettaviin projekteihin. Projekti tulee aloittaa ensimmäisen vuoden aikana.
Taiteilija tai taiteen asiantuntija voi saada kohdeapurahan myös kansainväliseen liikkuvuuteen ja yhteistyöhön.
Apurahan voi saada muun muassa
- materiaalikustannuksiin
- tuotantokustannuksiin
- työskentelyyn
- matkakuluihin.
Myönnettävä apuraha on vähintään 2 500 euroa.
Vuoden 2021 kolmannessa haussa voi hakea apurahaa 1.9.2021 alkaen toteutuviin matkoihin. Matka voi toteutua vuoden 2021 aikana ja vuoden 2022 alkupuoliskolla. Hakemus on aina lähetettävä ennen matkalle lähtöä.
Liikkuvuusapurahat on tarkoitettu Suomessa asuville ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille sekä taiteen asiantuntijoille. Apuraha on tarkoitettu yksityishenkilöille. Hakijana voi olla myös yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi).
Liikkuvuusapurahat on tarkoitettu ulkomaan matkojen kuluihin. Matkan tulee liittyä taiteellisesti tai jonkin taiteenalan kannalta merkittävään projektiin, jonka yhteydessä hakija joko
- esiintyy tai esittää taidettaan Suomen ulkopuolella
- työskentelee taiteilijaresidenssissä
- kehittää omaa työtään
- edistää taiteenalan toimintaedellytyksiä.
Hyväksyttäviä kuluja ovat
- matkaliput (edullisinta julkista liikennevälinettä käyttäen)
- kohtuulliset majoituskulut
- residenssikulut
- muut välittömät matkakulut
- kohtuulliset elinkustannukset (työskentely)
Kuluja tulee budjetoida vähintään haetun apurahan verran. Voit sisällyttää budjettiin työskentelyä, jos sinulla ei ole muuta työskentelyapurahaa tai taiteilijaeläkettä matkan aikana. Kohtuullisilla elinkustannuksilla tarkoitetaan pääsääntöisesti työskentelykuluja enimmillään 1000 euroon asti.
Liikkuvuusapurahat myönnetään pääsääntöisesti 1 000, 2 000, 3 000, 4 000 tai 5 000 euron suuruisina.
Kenelle: taide- ja kulttuurilaitoksille ja -yhteisöille, järjestöille, yhdistyksille, työryhmille, taiteilijoille ja asukkaille
Avustuksia voi hakea sekä pysyväisluonteiseen että projektimuotoiseen toimintaan. Avustuksia pysyväisluonteiseen toimintaan myönnetään ainoastaan helsinkiläisille rekisteröityneille toimijoille. Projektimuotoisia avustuksia voivat hakea rekisteröityneiden toimijoiden lisäksi rekisteröimättömät työryhmät ja yksityishenkilöt.
Mihin tarkoitukseen: Helsingissä yleisölle avoimen taide- ja kulttuuritoiminnan sekä taiteen perusopetuksen tukemiseen.
Apurahat on tarkoitettu taiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille. Hakijana voi olla myös yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi).
Kulttuurista moninaisuutta edistävien apurahojen tarkoituksena on
- vahvistaa siirtolaistaustaisten ja muihin kulttuurivähemmistöihin kuuluvien taiteilijoiden mahdollisuuksia harjoittaa taiteellista toimintaa ja osallistua tasavertaisesti Suomen taide-elämään
- tukea kulttuurista moninaisuutta, kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja rasisminvastaisuutta edistäviä sekä vihapuhetta ehkäiseviä taide- ja kulttuuriprojekteja Suomessa.
Apuraha on tarkoitettu yksittäisiin vuosien 2022–2023 aikana toteutettaviin projekteihin. Projekti tulee aloittaa ensimmäisen vuoden aikana.
Apurahan voi saada muun muassa
- materiaalikustannuksiin
- tuotantokustannuksiin
- julkaisukustannuksiin
- matkakuluihin
- työskentelyyn.
Myönnettävä apuraha on vähintään 2 500 euroa.
Ammattitaiteilijan työskentelyapurahan haku vuodelle 2022 päättyy 30.9.2021 klo 15.45.
- Kenelle: Apuraha on tarkoitettu espoolaisille ammattitaiteilijoille taiteenalasta riippumatta, ja se myönnetään 1 taiteilijalle 1 vuodeksi kerrallaan.
- Mihin tarkoitukseen: Pidempiaikaiseen taiteelliseen työskentelyyn.
- Apurahan suuruus: Apurahan suuruus on 1.8.2020 alkaen ollut 1960,48 euroa kuukaudessa. Apurahan suuruus tarkistetaan vuosittain vastaamaan Taiteen edistämiskeskuksen myöntämien taiteilija-apurahojen tasoa. Apuraha maksetaan kuukausittain, ja se sisältää Maatalousyrittäjien eläkelain mukaisen eläke- ja tapaturmavakuutusosuuden.
Hakuneuvonta 5.5.2021 klo 15-18 verkossa:
Lisätietoja
https://www.espoo.fi/fi-FI/Kulttuuri_ja_liikunta/Kulttuuri/Kulttuuriavustukset/Tyoskentelyapuraha
Suomen Kulttuurirahaston liikkuvuus- ja residenssiapurahat ovat haettavana –klo 16 asti.
Liikkuvuusapuraha
Liikkuvuusapurahan tavoitteena on mahdollistaa taiteilijalle ulkomaisen oleskelujakson avulla uusia välineitä ja verkostoja taiteellisen työskentelyn tueksi. Lue lisää >>>
Residenssiapuraha
Kulttuurirahaston residenssiohjelmassa on yhdeksän residenssikohdetta kahdeksassa eri maassa. Lue lisää >>>
Liikkuvuusapurahat on tarkoitettu Suomessa asuville ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille sekä taiteen asiantuntijoille. Hakijana voi olla myös yksityinen elinkeinonharjoittaja.
Apurahat myönnetään pääsääntöisesti 1000, 2000, 3000, 4000 tai 5000 euron suuruisina.
Haussa voi hakea apurahaa 1.4.2021 alkaen toteutuviin ulkomaanmatkoihin, jotka liittyvät taiteellisesti merkittäviin projekteihin. Matkan tulee toteutua vuoden 2021 aikana. Hakemus on aina lähetettävä ennen matkalle lähtöä.
Lue lisää ja täytä hakemus verkossa >>>
Suomen säveltaiteen tukirahaston apurahojen jako on yhdistetty Alfred Kordelinin säätiön elokuun apurahahakuun 1.-15.8.2021. Suomen säveltaiteen tukirahaston apurahaa haetaan samalla hakulomakkeella ja samoin ehdoin kuin säätiön musiikin apurahoja. Hakijan ei tarvitse erikseen hakulomakkeessa mainita hakevansa Suomen säveltaiteen tukirahaston apurahaa. Ehdotukset apurahojen ja palkintojen saajista tekee rahaston toimikunta Alfred Kordelinin säätiön hallitukselle.
Kenelle?
- musiikkipedagogeille
- musiikkitieteen ja musiikin tutkimuksen harjoittajille
- luovan ja esittävän säveltaiteen edustajille sekä henkilöille, jotka muutoin ovat erityisen ansiokkaasti toimineet Suomen musiikkielämän hyväksi
Mihin tarkoitukseen?
- apuraha voidaan myöntää Suomen säveltaiteen tukemiseen ja edistämiseen
Taiken työskentelyapurahat on tarkoitettu ammattitaiteilijoille sekä kulttuurin ja luovien alojen ammattilaisille, joiden työ ja toimeentulo ovat vähentyneet tai loppuneet COVID-19-pandemian vuoksi.
Apuraha on tarkoitettu hakijan omaan työskentelyyn tai luovan työn ja toiminnan uudelleen käynnistämiseen tilanteessa, jossa hakija on menettänyt työtilaisuuksia tai estynyt harjoittamasta ammattiaan. Apurahaa voi käyttää esimerkiksi oman ammattitaidon ylläpitämiseen, käynnistyvän toiminnan suunnitteluun, harjoitteluun, taiteelliseen tai luovaan työhön tai niitä tukevaan toimintaan.
Apurahan määrä on 6000 euroa ja se on tarkoitettu kolmen kuukauden työskentelyyn välillä 1.9.–31.12.2021.
Lue lisää ja täytä hakemus verkossa >>>
Taiken toiminta-avustukset on tarkoitettu taide-, kulttuuri- ja luovien alojen yksityisille elinkeinonharjoittajille ja yksinyrittäjille, joiden työ ja toimeentulo ovat vähentyneet tai loppuneet COVID-19-pandemian vuoksi.
Avustusta voidaan myöntää kaikille yritysmuodoille: yksityisille elinkeinonharjoittajille, kommandiittiyhtiöille, osakeyhtiöille tai osuuskunnille.
Avustus on tarkoitettu yrittäjän toiminnasta tai toiminnan uudelleen käynnistymisestä aiheutuviin kuluihin vuoden 2021 aikana tilanteessa, jossa normaali toiminta on vaikeutunut tai estynyt COVID-19-pandemian takia. Avustuksen määrä on 8000 tai 12 000 euroa toiminnan kuluista ja laajuudesta riippuen. Tukea voi käyttää vuoden 2021 kuluihin.
Lue lisää ja täytä hakemus verkossa >>>
Teosto avaa toista kertaa koronatuen haun. Jaettava summa on tällä hakukierroksella enimmillään 2 miljoona euroa. Tukea voivat hakea Teoston asiakkaana säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja musiikkikustantajat. Myönnetyt tuet maksetaan kesäkuun loppuun mennessä.
Hakukriteerit
- Teoston asiakkuus
- Vuosina 2018-2020 maksettujen tilitysten määrä on yhteensä vähintään 1 500 euroa (brutto) tietyillä tilitysalueilla, joiden pääryhmiä ovat konsertit ja elävän alueen tapahtumat, kaupallinen radio ja kaupallinen televisio, taustamusiikki, näyttämöt, teatterielokuvat, verkkotallennuspalvelut sekä Yleisradio.
- Tuki on tarkoitettu musiikin luovaan taiteelliseen työskentelyyn. Sen vuoksi säveltäjän, sanoittajan tai sovittajan perikunta ei voi hakea musiikin tekijän koronatukea. Perikunta, joka harjoittaa musiikkikustantamista ja on kustantaja-asiakkaamme, voi hakea musiikkikustantajille tarkoitettua koronatukea.
Jaettavat tukisummat
- Tukea maksetaan musiikin tekijöille työskentelyapurahoina, jotka ovat verottomia tuloverolain asettamien edellytysten täyttyessä. Kustantajille maksetaan vastaavin perustein määräytyvää toimintatukea, joka on veronalaista elinkeinotulon verottamisesta annetun lain mukaan.
- Alin maksettava summa on vähintään 300 euroa ja ylin 10 000 euroa. Lopulliset tukisummat määräytyvät hakemusmäärien perusteella.
- Tuen määrä suhteutetaan hakijan aiempiin tilityksiin niillä tilitysalueilla, jotka sisältyvät tukikriteereihin.
Lisätietoja ja linkki hakulomakkeeseen
https://www.teosto.fi/teoston-koronatuen-haku-on-auki-14-5-2021/
Tuen suuruus
Taide- ja kulttuuriavustuksia myönnetään helsinkiläisille taide- ja kulttuurilaitoksille ja -yhteisöille, järjestöille, yhdistyksille, työryhmille, taiteilijoille, kaupunginosatapahtumille ja asukkaille yleisölle avoimen taide- ja kulttuuritoiminnan sekä taiteen perusopetuksen avustamiseen.
The City of Helsinki, Grants for Culture
Art and cultural subsidies are granted for arts and cultural institutions and communities, organisations, associations, working groups, artists, local events and residents in Helsinki
https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/
https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/hakuajat
Julkaisutukea myönnetään muun muassa suomalaisen musiikin julkaisemiseen painettuina nuotteina tai niin sanottuina print-on-demand -nuotteina. Tuki on tarkoitettu lähinnä toimitus-, puhtaaksikirjoitus- ja painatuskuluihin, ja se painottuu ammattimaisesti toimivien kustantajien toimintaan. Tukea voidaan myöntää myös muuhun alaan liittyvään julkaisutoimintaan.
Lisätietoja
https://www.musiikinedistamissaatio.fi/hae-tukea
Taiteilija-apurahat on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille ja taiteenalojen taidejournalisteille.
- Apuraha voidaan myöntää ½, 1, 3 tai 5 vuoden pituisena. Voit hakea samalla hakemuksella kaikkia pituuksia. Sinulle voidaan myöntää vain sen pituinen apuraha, jota olet hakenut. Työsuunnitelman tulee kattaa koko haettu apurahakausi.
- Haettavana on myös taiteilijaprofessoriapurahoja tietyille taiteenaloille (musiikille 3 apurahaa).
- Apurahakausi alkaa vuoden 2022 alusta. Puolivuotisen apurahakauden voi pyynnöstä aloittaa myös heinäkuussa 2022.
- Apurahan suuruus on 1980,85 e/kk.
- Apuraha maksetaan kuukausittain.
Artist grants
Five-year, three-year, one-year and half-year artist grants to professional artists and art journalists in different fields of the arts.
Lisätietoja
https://www.taike.fi/fi/apurahat-yksityisille/-/stipend/tgLKCgqRUWQf/viewStipend/11179
Hakuaika: 15.02.2021 – 15.03.2021
Kenelle apuraha on tarkoitettu?
Apurahat on tarkoitettu alueella toimiville ammattitaiteilijoille ja taidejournalisteille ja/tai heidän muodostamilleen työryhmille.
Ammattitaiteilija luo, esittää tai tulkitsee taidetta pää- tai sivutyönään. Ammattitaiteilijalla on jonkin taidealan koulutus tai muulla tavalla hankittu taiteenalan ammattitaito.
Mihin tarkoitukseen apurahan voi saada?
Voit hakea apurahaa joko työskentelyapurahana tai kohdeapurahana.
Työskentelyapuraha
Vuoden 2021 ensimmäisessä haussa voi hakea apurahaa 12.1.2021 alkaen toteutuviin matkoihin. Matka voi toteutua vuoden 2021 aikana. Hakemus on aina lähetettävä ennen matkalle lähtöä.
Haku päättyy 3 kertaa vuodessa, jolloin siihen mennessä saapuneet hakemukset käsitellään.
Kenelle
Liikkuvuusapurahat on tarkoitettu Suomessa asuville ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille sekä taiteen asiantuntijoille. Apuraha on tarkoitettu yksityishenkilöille, ei yhteisöille. Hakijana voi olla myös yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi).
https://www.taike.fi/fi/apurahat-yksityisille/-/stipend/tgLKCgqRUWQf/viewStipend/11172
Greta ja William Lehtisen säätiö julistaa kuvataiteilijoiden, taideteollisuuden harjoittajien, säveltaiteilijoiden ja arkkitehtien haettavaksi apurahoja. Apurahat on tarkoitettu työskentelyyn tai näyttelyn järjestämiseen kotimaassa tai ulkomailla. Säätiö tukee ensisijassa hakijoiden sellaista toimintaa tai hankintoja, jotka kohdistuvat apurahahakemuksen jättämisajankohtaa seuraavaan 12 kuukauden aikaan.
Greta ja Willian Lehtisen säätiö awards grants for artists and architects.
EU:n liikkuvuustukiohjelma i-Portunus julkaisee 5 hakukierrosta joulukuun ja alkuvuoden 2021 aikana.
Liikkuvuustukea voivat hakea arkkitehtuurin, kulttuuriperinnön, kirjallisuuden kääntämisen ja musiikin ammattilaiset EU:n Luova Eurooppa -ohjelmaan osallistuvissa maissa.
Matkan tarkoituksena on oltava kansainvälinen yhteistyö, residenssi tai muu ammatilliseen kehittymiseen tähtäävä toiminta. Toteuttamistapa voi olla fyysisen matkustamisen sijaan myös virtuaalinen tai näiden kahden yhdistelmä.
i-Portunus tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille kulttuuri- ja taidelaitoksille, jotka voivat toimia vastaanottavina tahoina Suomessa.
Haku auki myös säveltäjille
i-Portunus käynnistyy vaiheittain ja julkaisee kaikkiaan 5 hakukierrosta. Joulukuussa käynnistyi 2 ensimmäistä, jotka ovat auki 28.2.2021 klo 19.00 (Suomen aikaa) saakka. Haku tapahtuu sähköisesti ohjelman verkkosivujen kautta.
Tukea voi hakea 7-60 vuorokauden mittaiselle liikkuvuusjaksolle aikavälillä 1.6.2021-30.11.2021. Hakija voi olla henkilö tai korkeintaan 5 hengen ryhmä. Rahoitusta voi saada matkakustannuksiin (350 €) ja päivärahoihin (summa vaihtelee kohdemaan mukaan).
https://www.i-portunus.eu/about-the-programme/call-for-applications/call-for-applications-music/
Säätiön tarkoitus on tukea kotimaista yleishyödyllistä toimintaa jakamalla apurahoja henkilöille ja yhteisöille, jotka toimivat tieteiden ja kulttuurin eri aloilla.
Oskar Öflunds Stiftelse awards grants for domestic cultural and scientific projects.
Taide- ja kulttuuriavustuksia myönnetään helsinkiläisille taide- ja kulttuurilaitoksille ja -yhteisöille, järjestöille, yhdistyksille, työryhmille, taiteilijoille, kaupunginosatapahtumille ja asukkaille yleisölle avoimen taide- ja kulttuuritoiminnan sekä taiteen perusopetuksen avustamiseen.
The City of Helsinki, Grants for Culture
Art and cultural subsidies are granted for arts and cultural institutions and communities, organisations, associations, working groups, artists, local events and residents in Helsinki
https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/
https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/hakuajat
Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston tehtävänä on edistää Ruotsin ja Suomen välistä yhteistyötä kulttuurin ja elinkeinoelämän alalla sekä lisätä näiden maiden keskinäistä tuntemusta.
The Swedish-Finnish Cultural Foundation
The Swedish-Finnish Cultural Foundation aims to further cultural relations between Sweden and Finland by providing support for increased knowledge of, and contact between, the culture, economy and people of the two countries. To this end the Foundation dispenses project subsidies and travel grants. Beyond this, the Foundation also initiates its own projects.
Elävän musiikin tuki
Elävän musiikin tukea on mahdollista saada erilaisiin kotimaista luovaa ja/tai esittävää säveltaidetta sisältäviin projektikohtaisiin hankkeisiin. Tuettavia hanketyyppejä ovat muun muassa yksittäiset konsertit, konserttisarjat, kiertueet ja musiikkitapahtumat sekä kotimaassa että ulkomailla.
- Kotimaassa tapahtuvissa elävän musiikin hankkeissa tuki kohdennetaan lähinnä muusikoiden palkkioihin, matka- ja majoituskuluihin sekä markkinointiin. Painopisteen tulee olla ammattimaisessa tekemisessä.
- Ulkomaille suuntautuvissa hankkeissa tuki kohdistuu matkakuluihin.
- HUOM! Showcase- ja muut promootioesiintymiset, joista esiintyjille ei jää matka-, majoitus- ja muiden vastaavien kulujen jälkeen palkkiota, kuuluvat markkinointi- ja vientituen piiriin.
Elävän musiikin tukea voi hakea 4 kertaa vuodessa.
31.1.2021 on haettavissa myös 3 muuta tukea.
Audiovisuaalisen musiikkituotannon tuki (1/4)
Audiovisuaalista eli AV-tukea myönnetään audiovisuaalisiin musiikkilähtöisiin tuotantoihin, joiden kohteena on kotimainen esittävä ja/tai luova säveltaide.
Keskeisenä kriteerinä on tuotannon musiikillinen sisältö ja merkitys sekä se miten hanke edistää suomalaista musiikkia. Tuen tavoitteena on monipuolisen AV-tuotannon tukeminen.
Tuettavia ohjelmatyyppejä ovat esim. musiikkivideot, musiikkiaiheiset dokumentit ja elokuvat sekä muut suomalaista musiikkia edistävät av-tuotannot.
AV-tuen pääpaino on ammattimaisessa tuotantotoiminnassa. Näin ollen esim. oppilastyönä tehtäviä tuotantoja ei tueta.
AV-tuotantotuki on haettavissa 4 kertaa vuodessa.
Äänitetuotantotuki (1/4)
Äänitetukea haetaan yksittäiselle äänitteelle, joka sisältää useampia sävelteoksia. Sisällön laajuus (albumi, EP tai vastaava) tulee selvittää hakemuksessa. Hakemuksen liitteeksi on ladattava musiikkinäytteitä vähintään kolme, mutta enintään viisi äänitteelle tulevasta musiikista. Näytteiden tulee olla lopullista materiaalia julkaistavalta äänitteeltä. Äänitetuotantotukea on voinut hakea vuoden 2018 alusta alkaen myös julkaisuajankohdan jälkeen. Tukea on kuitenkin haettava viimeistään 4 kuukautta äänitteen julkaisuajankohdasta.
Äänitetuen keskeisiä tukikriteereitä ovat musiikin ja esittämisen laatu ja taso, ohjelmiston omaperäisyys, tuoreus ja mielenkiintoisuus, äänitteen musiikillinen ja kulttuurinen merkitys sekä jakelu.
Äänitteellä tulee olla kaupallinen, ammattimaisesti toimiva fyysinen ja/tai digitaalinen jakelukanava, kuten iTunes, SoundCloud, Spotify tai teleoperaattoreiden palvelut. Youtube ei ole kelvollinen jakelukanava.
Äänitetuotantotuki on haettavissa 4 kertaa vuodessa.
Markkinointi- ja vientuki (1/4)
Markkinointi/vientituen piiriin kuuluvat erilaiset kotimaisen musiikin markkinointi- ja vienninedistämishankkeet, jotka tähtäävät kotimaisen musiikin tunnetuksi tekemiseen ja kansainvälistymiseen sekä kulutuskysynnän ja myynnin edistämiseen sekä vientitulojen saamiseen tulevaisuudessa. Tukea myönnetään sellaisille hankkeille, joista on odotettavissa vientituloja joko suoraan tai välillisesti.
Markkinointisuunnitelman tulee sisältää budjetin ja aikataulun lisäksi myös tiedon siitä, kuka suunnitelman toteuttaa. Esimerkiksi vientimatkan osalta on käytävä ilmi tapaamiset ja toimenpiteet, joilla vientiä edistetään matkan aikana.
Markkinointi- ja vientituen kohteita voivat olla esimerkiksi
- erityinen hankekohtainen, erityinen yrityskohtainen tai erityinen toimialaan kohdistuva tiedotus- ja markkinointikampanja kotimaassa tai ulkomailla
- osallistuminen musiikkialan kansainvälisiin messu-, näyttely- ja muihin vastaaviin tapahtumiin, joihin liittyy vientitavoitteita ja -toimenpiteitä ja joihin ei ole saatu Music Finlandin matka- tai teosvientitukea
- vientijulkaisut ja muut viennin edistämiseen tarkoitetut PR-julkaisut (Huom! musiikkivideoihin ja muihin audiovisuaalisiin PR-julkaisuihin haetaan ensisijaisesti Music Finlandin AV-tukea)
- ulkomaiset showcase-, lämmittelijä- ja muut promootio-esiintymiset, joista ei muusikoille makseta palkkiota.
Markkinointi- ja vientitukea voi hakea 4 kertaa vuodessa.
Lisätietoja
Svenska kulturfondens uppgift är att stödja den svenska kulturen och utbildningen, det svenska språket och finlandssvensk verksamhet i Finland.
The Swedish Cultural Foundation in Finland
Our mission is to support and strengthen the culture and education of the Swedish-speaking minority in Finland, by supporting education, arts and culture and social cohesion through non-profit organisations.
Musiikkitoimikunta myöntää kohdeapurahoja ammattitaiteilijoille tai heidän muodostamilleen työryhmille.
Project grants
Project grants are intended to support the implementation of individual projects by professional artists and art journalists in different fields of the arts.
https://www.taike.fi/fi/apurahat-yksityisille/-/stipend/tgLKCgqRUWQf/viewStipend/11163
Elävän musiikin tukea on mahdollista saada erilaisiin kotimaista luovaa ja/tai esittävää säveltaidetta sisältäviin projektikohtaisiin hankkeisiin. Tuettavia hanketyyppejä ovat mm. yksittäiset konsertit, konserttisarjat, kiertueet ja musiikkitapahtumat sekä kotimaassa että ulkomailla. Pääpaino on ammattimaisessa tekemisessä.
HUOM! Showcase- ja muut promootioesiintymiset, joista esiintyjille ei jää matka-, majoitus yms. kulujen jälkeen palkkiota, kuuluvat markkinointi/vientituen piiriin. Pelkkä ilmainen esiintyminen ei kuitenkaan riitä markkinointi- ja vientituen perusteeksi. Kyseessä pitää olla sellaisen vientituotteen markkinointi, jonka myynnistä tai lisensioinnista voidaan olettaa saatavan tulevaisuudessa vientituloja tai jokin muu hyvin perusteltu konkreettinen vientinäkökohta.
Live music support
Live music support can be received for various individual projects concerning Finnish creative and/or performed musical arts. The types of projects that are eligible for support include e.g. individual concerts, series of concerts, tours and music events both in Finland and abroad. Focus is, for the main part, in professional operations.
Työskentelytukea myönnetään yksityishenkilöille 1–3 kuukautta kestävään luovaan työhön (säveltäminen, sanoittaminen ja sovittaminen) tai esiintymisten/levytyksen ohjelmiston harjoitteluun. Tuki edellyttää työskentelyyn liittyvää suunnitelmaa sen tuloksien julkaisemisesta ja esitystoiminnasta (levyjen kohdalla levyn julkaisuaikataulu + julkaisija, esiintymisten kohdalla niiden aikataulu- ja paikkasuunnitelma).
Työskentelytuki on henkilökohtaista, ja se on tarkoitettu yleisiin elinkustanunksiin työskentelyn aikana. Tuen suuruus vastaa valtion taiteilija-apurahaa (1.4.2019 lähtien 1 733 €/kk), ja se on verotonta. Sen saaminen edellyttää, että saajalla ei ole samanaikaisesti säännöllisiä palkkatuloja eikä muita apurahoja, esimerkiksi valtion taiteilija-apurahaa. Tuki on tarkoitettu alalla aktiivisesti ja ammattimaisesti toimiville tekijöille ja esiintyville taiteilijoille, joilla on jo aiempaa näyttöä taiteellisesta työstä.
Working grants
The grants are for 1–3 months. A work plan is required. The amount for one month from 1.4.2019 on is 1 733 euros and it is not taxed. Receiving the grant requires that the recipient does not have a regular source of income or other grants at the same time.
Haettavissa 1.-31.10.2020
Työskentelyapurahat
Sävellystilausavustukset
Pegasos-rahasto
Erik Bergman -apuraha
Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi se julistaa haettavaksi 10 000 euron juhla-apurahan.
Apuraha myönnetään laajan, vähintään 45 minuutin kestoisen kamarimusiikkiteoksen säveltämiseen. Kyseessä voi olla paikkasidonnainen teos, teoskonsepti, yhteisteos tai muu vastaava perusteellisesti suunniteltu ja kuvailtu projekti. Teos voidaan haluttaessa myös toteuttaa perinteiseen tapaan konserttisalissa. Teoksen esityskokoonpano on vapaa. Apurahaa ei jaeta näyttämöteoksen säveltämiseen.
Lisätietoja
Sibelius fund
The Sibelius Fund of the Society of Finnish Composers awards working grants, commission grants, Pegasos-grants and Erik Bergman grants.
Kulttuurirahasto myöntää apurahoja taiteen, tieteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille, työryhmille ja yhteisöille keskusrahaston ja 17 maakuntarahaston kautta.
Finnish Cultural Foundation
The Finnish Cultural Foundation is a private foundation dedicated to promoting art, science, and other fields of intellectual and cultural endeavor in Finland. The Foundation provides grants from a central fund and 17 regional funds.
Äänitetukea haetaan yksittäiselle äänitteelle, joka sisältää useampia sävelteoksia. Sisällön laajuus (albumi, EP tai vastaava) tulee selvittää hakemuksessa. Hakemuksen liitteeksi on ladattava musiikkinäytteitä vähintään kolme, mutta enintään viisi äänitteelle tulevasta musiikista. Näytteiden tulee olla lopullista materiaalia julkaistavalta äänitteeltä (huom. raakamiksattu materiaali ei riitä). Tukea on haettava viimeistään 4 kuukautta äänitteen julkaisuajankohdasta.
Äänitetuen keskeisiä tukikriteereitä ovat musiikin ja esittämisen laatu ja taso, ohjelmiston omaperäisyys, tuoreus ja mielenkiintoisuus, äänitteen musiikillinen ja kulttuurinen merkitys sekä jakelu.
Äänitteellä tulee olla kaupallinen, ammattimaisesti toimiva fyysinen ja/tai digitaalinen jakelukanava, kuten iTunes, SoundCloud, Spotify tai teleoperaattoreiden palvelut. Youtube ei ole kelvollinen jakelukanava.
Phonogram production support
Phonogram production support is granted for the making of new phonograms containing Finnish music by domestic performers, composers or songwriters.
Tuemme kaikkien taide- ja kulttuurialojen projekteja, ja hakijana voi olla yksilö, ryhmä, yhdistys, yritys sekä julkinen tai yksityinen organisaatio tai laitos.
Painopiste on pohjoismaisissa toimijoissa, mutta toimintaympäristömme on globaali. Hakijalta ei edellytetä Pohjoismaissa asumista tai jonkin Pohjoismaan kansalaisuutta, mutta projektin tulee olla merkityksellinen näillä leveysasteilla. Myös laadun on oltava hyvä.
Tuemme myös innovatiivisia projekteja, jotka perustuvat aiempaan verkostoitumiseen tai projektiin.
Rahaston työ perustuu sopimukseen, jonka osapuolina ovat Pohjoismaat: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti.
Projektikauden enimmäiskesto on tuen myöntämisvuosi ja kaksi sitä seuraavaa kalenterivuotta.
Varsinaista projektitoimintaa ei saa aloittaa ennen kuin Pohjoismaisen kulttuurirahaston hallitus on tehnyt päätöksensä ja olet saanut myöntämispäätöksen.
Hakuajat 2020
- 3.2.
- 4.5.
- 1.10.
Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston tehtävänä on edistää Ruotsin ja Suomen välistä yhteistyötä kulttuurin ja elinkeinoelämän alalla sekä lisätä näiden maiden keskinäistä tuntemusta.
The Swedish-Finnish Cultural Foundation
The Swedish-Finnish Cultural Foundation aims to further cultural relations between Sweden and Finland by providing support for increased knowledge of, and contact between, the culture, economy and people of the two countries. To this end the Foundation dispenses project subsidies and travel grants. Beyond this, the Foundation also initiates its own projects.
Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää taiteilijalle, joka asuu tai on asunut pysyvästi Suomessa.
Haettavana ovat 1.1.2021 alkavat eläkkeet. Eläkettä ei ilman erityistä syytä voida myöntää henkilölle, joka ei ole täyttänyt 60 vuotta viimeistään 31.12.2020. Erityiseksi syyksi katsotaan terveydentilasta johtuva pysyvä työkyvyttömyys.
Eläke on veronalaista tuloa ja se voidaan myöntää täytenä eläkkeenä tai osaeläkkeenä. Vuonna 2020 täysi eläke on 1380,38 euroa kuukaudessa ja osaeläke siitä puolet 690,19 euroa. Eläkkeen määrä vuonna 2021 vahvistetaan tammikuussa.
https://www.taike.fi/fi/apurahat-yksityisille/-/stipend/tgLKCgqRUWQf/viewStipend/11162
TOP-Säätiön apurahat:
Taideapurahoja myönnetään pääasiassa Turun seudulla toimiville taiteen tekijöille ja toimijoille.
Lisätiedot ja hakeminen
https://www.top-saatio.fi/fi/
Koneen Säätiö myöntää apurahoja myös taiteen ja kulttuurin alan hankkeisiin. Etusijalla ovat uudet ja marginaalista nousevat taiteen ja kulttuurin alat sekä taidetta ja kulttuuria uudistavat, uutta luovat ja ajankohtaiset taide- ja kulttuurihankkeet sekä uusia näkökulmia sisältävät hankkeet. Tuen kohteena voivat olla myös hankkeet, joissa tieteen ja taiteen näkökulmat kohtaavat.
Apurahoja ei myönnetä yleisesti taiteelliseen työskentelyyn, vaan ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen.
Kone Foundation
Kone Foundation’s goal is to advance bold initiatives in research and the arts. Boldness, crossing of boundaries and new initiatives are important for us and we also encourage our grant applicants to work towards these goals.
Kansan Sivistysrahasto tukee työväen ja työväenliikkeen sivistyksellisiä pyrkimyksiä sekä yhteiskunnallisesti painottunutta tutkimusta, taidetta, opiskelua ja kansainvälistä solidaarisuutta edistävää tiedotus- ja valistustyötä.
Elävän musiikin tukea on mahdollista saada erilaisiin kotimaista luovaa ja/tai esittävää säveltaidetta sisältäviin projektikohtaisiin hankkeisiin. Tuettavia hanketyyppejä ovat mm. yksittäiset konsertit, konserttisarjat, kiertueet ja musiikkitapahtumat sekä kotimaassa että ulkomailla. Pääpaino on ammattimaisessa tekemisessä.
HUOM! Showcase- ja muut promootioesiintymiset, joista esiintyjille ei jää matka-, majoitus yms. kulujen jälkeen palkkiota, kuuluvat markkinointi/vientituen piiriin. Pelkkä ilmainen esiintyminen ei kuitenkaan riitä markkinointi- ja vientituen perusteeksi. Kyseessä pitää olla sellaisen vientituotteen markkinointi, jonka myynnistä tai lisensioinnista voidaan olettaa saatavan tulevaisuudessa vientituloja tai jokin muu hyvin perusteltu konkreettinen vientinäkökohta.
Live music support
Live music support can be received for various individual projects concerning Finnish creative and/or performed musical arts. The types of projects that are eligible for support include e.g. individual concerts, series of concerts, tours and music events both in Finland and abroad. Focus is, for the main part, in professional operations.
Työskentelytukea myönnetään yksityishenkilöille 1–3 kuukautta kestävään luovaan työhön (säveltäminen, sanoittaminen ja sovittaminen) tai esiintymisten/levytyksen ohjelmiston harjoitteluun. Tuki edellyttää työskentelyyn liittyvää suunnitelmaa sen tuloksien julkaisemisesta ja esitystoiminnasta (levyjen kohdalla levyn julkaisuaikataulu + julkaisija, esiintymisten kohdalla niiden aikataulu- ja paikkasuunnitelma).
Työskentelytuki on henkilökohtaista, ja se on tarkoitettu yleisiin elinkustanunksiin työskentelyn aikana. Tuen suuruus vastaa valtion taiteilija-apurahaa (1.4.2019 lähtien 1 733 €/kk), ja se on verotonta. Sen saaminen edellyttää, että saajalla ei ole samanaikaisesti säännöllisiä palkkatuloja eikä muita apurahoja, esimerkiksi valtion taiteilija-apurahaa. Tuki on tarkoitettu alalla aktiivisesti ja ammattimaisesti toimiville tekijöille ja esiintyville taiteilijoille, joilla on jo aiempaa näyttöä taiteellisesta työstä.
Working grants
The grants are for 1–3 months. A work plan is required. The amount for one month from 1.4.2019 on is 1 733 euros and it is not taxed. Receiving the grant requires that the recipient does not have a regular source of income or other grants at the same time.
Säätiö myöntää ensisijaisesti henkilökohtaisia 12 ja 6 kuukauden mittaisia 24 000 ja 12 000 euron työskentelyapurahoja kuvataiteeseen, musiikkiin, taideteollisuuteen ja -käsityöhön, valokuva- ja videotaiteeseen, arkkitehtuuriin sekä taidealojen tohtorintutkintoihin. Työryhmille ja yhteisöille voidaan myöntää hankeapurahoja. Hankeapuraha voi enintään olla 30 000 euroa enintään 12 kuukaudeksi.
Alfred Kordelin Foundation
The Foundation awards primarily personal working grants with a duration of 12 or 6 months, in the amount of €24,000 or €12,000, for work in visual arts, music, applied arts, handicrafts, photography and video art, architecture, and doctoral dissertations in the arts. Project grants can be awarded to working groups and collectives. A project grant can be max. €30,000, for a max. duration of 12 months.
Äänitetukea haetaan yksittäiselle äänitteelle, joka sisältää useampia sävelteoksia. Sisällön laajuus (albumi, EP tai vastaava) tulee selvittää hakemuksessa. Hakemuksen liitteeksi on ladattava musiikkinäytteitä vähintään kolme, mutta enintään viisi äänitteelle tulevasta musiikista. Näytteiden tulee olla lopullista materiaalia julkaistavalta äänitteeltä (huom. raakamiksattu materiaali ei riitä). Tukea on haettava viimeistään 4 kuukautta äänitteen julkaisuajankohdasta.
Äänitetuen keskeisiä tukikriteereitä ovat musiikin ja esittämisen laatu ja taso, ohjelmiston omaperäisyys, tuoreus ja mielenkiintoisuus, äänitteen musiikillinen ja kulttuurinen merkitys sekä jakelu.
Äänitteellä tulee olla kaupallinen, ammattimaisesti toimiva fyysinen ja/tai digitaalinen jakelukanava, kuten iTunes, SoundCloud, Spotify tai teleoperaattoreiden palvelut. Youtube ei ole kelvollinen jakelukanava.
Phonogram production support
Phonogram production support is granted for the making of new phonograms containing Finnish music by domestic performers, composers or songwriters.
Music Finland tukee covid19 -tilanteessa suomalaisen musiikin kansainvälisen näkyvyyden ja musiikkiviennin vahvistamista. Poikkeusaikana vientitoimenpiteitä voi toteuttaa erilaisilla digitaalisilla alustoilla, digitaalisissa palveluissa tai kansainvälisissä medioissa. Pyrimme näin edesauttamaan suomalaisia ammattimaisia musiikinviejiä tavoittamaan kansainvälisiä portinvartijoita sekä yleisöä siihen saakka, kunnes elävän musiikin esittäminen on jälleen mahdollista.
Käsittelemme hakemuksia viikoittain, 3.4.–8.5.2020 välisellä ajalla. Käsittelypäivä on joka viikon perjantai. Hakemukset arvioi ulkopuolinen asiantuntijaryhmä. Kunkin viikon keskiviikkona kello 12.00 mennessä lähetetyt hakemukset ehtivät saman viikon käsittelyyn. Ensimmäinen käsittely on perjantaina 3.4.2020. Tukimuodon jatkoa ilmoitetun ajanjakson jälkeen sekä sen tarvetta ja kehittämistä arvioidaan jatkuvasti covid19-tilanteen mukaan.
Tuen vähimmäismäärä on 500 euroa ja enimmäismäärä 6000 euroa toimijaa kohden. Tuen kohdalla voidaan joissain tapauksissa luopua 50 prosentin omarahoitusosuudesta (100 prosentin tuki hankkeelle), mutta jokainen hakemus arvioidaan tältä osin erikseen. Joissain tapauksissa myös yrityksen sisäisiä työvoimakustannuksia voi sisällyttää tuen määrään.
Huom! Tuki on tarkoitettu jo aloitettuun artistin, tekijän tai tuotteen kansainväliseen vientihankkeeseen, jotta sen jatkuvuus voidaan turvata poikkeusoloissa ja toteuttaa esimerkiksi digitaalisin keinoin.
Tukea voidaan myöntää myös uudenlaisten musiikkivientiä edistävien innovaatioiden lanseeraamiseen ja kehittämiseen.
Tukea voivat hakea
Tukea voivat hakea artisteja, yhtyeitä tai tekijöitä edustavat Suomeen rekisteröidyt yritykset ja yhteisöt, jotka ovat ennakkoperintärekisterissä eikä niillä ole verovelkaa. Tuen saajilta edellytetään kansainvälistymisstrategiaa sekä hankesuunnitelman läpikäymistä Music Finlandin kanssa. Tuki kohdistuu erityisesti suomalaisiin artisteihin, yhtyeisiin ja tekijöihin, joilla on näyttöjä kansainvälisestä kysynnästä (tulee tuoda esiin hakemuksessa).
Hanke on toteutettava 18.3.–31.12.2020 välisenä aikana
https://musicfinland.fi/fi/palvelut/tukihaku/music-finlandin-musiikkivientituki-poikkeusoloissa
Elävän musiikin tukea on mahdollista saada erilaisiin kotimaista luovaa ja/tai esittävää säveltaidetta sisältäviin projektikohtaisiin hankkeisiin. Tuettavia hanketyyppejä ovat mm. yksittäiset konsertit, konserttisarjat, kiertueet ja musiikkitapahtumat sekä kotimaassa että ulkomailla. Pääpaino on ammattimaisessa tekemisessä.
HUOM! Showcase- ja muut promootioesiintymiset, joista esiintyjille ei jää matka-, majoitus yms. kulujen jälkeen palkkiota, kuuluvat markkinointi/vientituen piiriin. Pelkkä ilmainen esiintyminen ei kuitenkaan riitä markkinointi- ja vientituen perusteeksi. Kyseessä pitää olla sellaisen vientituotteen markkinointi, jonka myynnistä tai lisensioinnista voidaan olettaa saatavan tulevaisuudessa vientituloja tai jokin muu hyvin perusteltu konkreettinen vientinäkökohta.
Live music support
Live music support can be received for various individual projects concerning Finnish creative and/or performed musical arts. The types of projects that are eligible for support include e.g. individual concerts, series of concerts, tours and music events both in Finland and abroad. Focus is, for the main part, in professional operations.
Työskentelytukea myönnetään yksityishenkilöille 1–3 kuukautta kestävään luovaan työhön (säveltäminen, sanoittaminen ja sovittaminen) tai esiintymisten/levytyksen ohjelmiston harjoitteluun. Tuki edellyttää työskentelyyn liittyvää suunnitelmaa sen tuloksien julkaisemisesta ja esitystoiminnasta (levyjen kohdalla levyn julkaisuaikataulu + julkaisija, esiintymisten kohdalla niiden aikataulu- ja paikkasuunnitelma).
Työskentelytuki on henkilökohtaista, ja se on tarkoitettu yleisiin elinkustanunksiin työskentelyn aikana. Tuen suuruus vastaa valtion taiteilija-apurahaa (1.4.2019 lähtien 1 733 €/kk), ja se on verotonta. Sen saaminen edellyttää, että saajalla ei ole samanaikaisesti säännöllisiä palkkatuloja eikä muita apurahoja, esimerkiksi valtion taiteilija-apurahaa. Tuki on tarkoitettu alalla aktiivisesti ja ammattimaisesti toimiville tekijöille ja esiintyville taiteilijoille, joilla on jo aiempaa näyttöä taiteellisesta työstä.
Working grants
The grants are for 1–3 months. A work plan is required. The amount for one month from 1.4.2019 on is 1 733 euros and it is not taxed. Receiving the grant requires that the recipient does not have a regular source of income or other grants at the same time.
Äänitetukea haetaan yksittäiselle äänitteelle, joka sisältää useampia sävelteoksia. Sisällön laajuus (albumi, EP tai vastaava) tulee selvittää hakemuksessa. Hakemuksen liitteeksi on ladattava musiikkinäytteitä vähintään kolme, mutta enintään viisi äänitteelle tulevasta musiikista. Näytteiden tulee olla lopullista materiaalia julkaistavalta äänitteeltä (huom. raakamiksattu materiaali ei riitä). Tukea on haettava viimeistään 4 kuukautta äänitteen julkaisuajankohdasta.
Äänitetuen keskeisiä tukikriteereitä ovat musiikin ja esittämisen laatu ja taso, ohjelmiston omaperäisyys, tuoreus ja mielenkiintoisuus, äänitteen musiikillinen ja kulttuurinen merkitys sekä jakelu.
Äänitteellä tulee olla kaupallinen, ammattimaisesti toimiva fyysinen ja/tai digitaalinen jakelukanava, kuten iTunes, SoundCloud, Spotify tai teleoperaattoreiden palvelut. Youtube ei ole kelvollinen jakelukanava.
Phonogram production support
Phonogram production support is granted for the making of new phonograms containing Finnish music by domestic performers, composers or songwriters.
Ansökningstiden
24.3 – 15.4 2020.
För vad
För projekt som kan göras eller produceras under de undantagsförhållanden som råder på grund av corona-epidemin. Bidraget är inte avsett som en direkt ersättning för utebliven inkomst utan det ska ge möjlighet att utnyttja tiden för nya eller kompletterande projekt.
Bidrag kan beviljas endast en gång per person, antingen som personligt stipendium eller som del i arbetsgrupp
Kriterier
Bidraget är avsett för frilansande professionella konstnärer och kulturarbetare. Bidrag kan inte sökas av personer i ordinarie, fast anställningsförhållande (t.ex. anställd vid kulturinstitution) eller personer som uppbär arbetslöshetsersättning. Bidraget kan inte heller sökas som ersättning under permittering.
Bidraget kan endast sökas av privatpersoner och arbetsgrupper, inte av organisationer. Om flera personer samarbetar kring ett projekt gör arbetsgruppen en gemensam ansökan.
Projekttid
Projekttiden är april – augusti 2020. Bidraget ska användas under projekttiden.
Beslutsprocess
Kultur under tiden är ett samarbete mellan Kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet.
Alla ansökningar behandlas av sakkunniga inom konst innan Kulturfondens tjänstemän bereder ansökningarna för beslut. Besluten tas av Kulturfondens vd Sören Lillkung och Konstsamfundets vd Stefan Björkman.
Summa
Riktgivande är 2 000 euro/mån för arbetstid under högst tre månader (totalt 6 000) och utöver det eventuella omkostnader.
Maximibeloppet för personligt bidrag inklusive omkostnader är 8 000 euro och maximibeloppet för en arbetsgrupp är 15 000 euro.
Apurahat on tarkoitettu alueella toimiville ammattitaiteilijoille ja/tai heidän muodostamilleen työryhmille. Kohdeapurahan hakijana voi olla myös yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi).
Project grants are intended for professional artists in the region and/or working groups formed by them. Private persons carrying on trade (private traders) may also apply project grant.
https://www.taike.fi/fi/apurahat-yksityisille/-/stipend/tgLKCgqRUWQf/viewStipend/11177
Työskentelytukea myönnetään yksityishenkilöille 1–3 kuukautta kestävään luovaan työhön (säveltäminen, sanoittaminen ja sovittaminen) tai esiintymisten/levytyksen ohjelmiston harjoitteluun. Tuki edellyttää työskentelyyn liittyvää suunnitelmaa sen tuloksien julkaisemisesta ja esitystoiminnasta (levyjen kohdalla levyn julkaisuaikataulu + julkaisija, esiintymisten kohdalla niiden aikataulu- ja paikkasuunnitelma).
Työskentelytuki on henkilökohtaista, ja se on tarkoitettu yleisiin elinkustanunksiin työskentelyn aikana. Tuen suuruus vastaa valtion taiteilija-apurahaa (1.4.2019 lähtien 1 733 €/kk), ja se on verotonta. Sen saaminen edellyttää, että saajalla ei ole samanaikaisesti säännöllisiä palkkatuloja eikä muita apurahoja, esimerkiksi valtion taiteilija-apurahaa. Tuki on tarkoitettu alalla aktiivisesti ja ammattimaisesti toimiville tekijöille ja esiintyville taiteilijoille, joilla on jo aiempaa näyttöä taiteellisesta työstä.
Working grants
The grants are for 1–3 months. A work plan is required. The amount for one month from 1.4.2019 on is 1 733 euros and it is not taxed. Receiving the grant requires that the recipient does not have a regular source of income or other grants at the same time.