Suomen Säveltäjät ry:n ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian yhteistyönä toteutettu Yhdenvertaisesti säveltäen -hanke lähti liikkeelle siitä havainnosta, että jostain syystä nuoret naiset eivät hakeudu säveltäjän ammattiin yhtä suurella innolla kuin miehet, vaikka olisivat aiemmin harrastaneet musiikkia. Hankkeen keskeisenä tavoitteena oli lieventää alan sukupuolen mukaista ammatillista eriytymistä sekä edistää tasa-arvoisia osallistumismahdollisuuksia. Hankkeessa pyrittiin vaikuttamaan myönteisesti taidemusiikin säveltämisen alan rooli- ja työnjakoihin, asenteisiin ja mielikuviin.
Hanke käynnistyi keväällä 2019 ja tarjosi puolentoista vuoden aikana kahdeksalle 15-20-vuotiaalle opiskelijalle säveltämisen opetusta, mentorointia ja työpajoja. Hankkeen puitteissa tehtiin myös tutkimusta sekä julkaistiin kirjoituksia ja videoita sävellyspedagogiikkaan sekä säveltämiseen ja sen historiaan liittyen.
Sävellysopiskelijat valittiin hakemusten perusteella. Hankkeeseen osallistuneiden opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden ensimmäinen yhteinen tapahtuma, sävellysviikonloppu Kallio-Kuninkalassa, järjestettiin huhtikuussa 2019 yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen sekä sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmän kanssa. Opetus sekä työpaja- ja mentorointitapaamiset jatkuivat syksyn 2019 ja kevään 2020 ajan.
Hanke huipentui päätöskonserttiin, joka järjestettiin Helsingin Musiikkitalossa 28. marraskuuta 2020. Konsertissa kuultiin yksi uusi teos jokaiselta hankkeeseen osallistuneelta sävellysopiskelijalta, eli yhteensä kahdeksan kantaesitystä. Koronarajoitusten vuoksi konsertti järjestettiin ilman yleisöä. Videotallenne konsertista julkaistiin Taideyliopiston Sibelius-Akatemian YouTube-kanavalla.
Tutkimus on jatkunut vielä itse hankkeen päätyttyäkin.
Yhdenvertaisesti säveltäen toteutettiin säveltämisen ja säveltämisen pedagogiikan alan asiantuntijoista koostuvan työryhmän sekä laajan verkoston yhteistyönä. Työryhmään kuuluivat musiikkikasvatuksen professori Heidi Partti, säveltäjä/säveltämisen opettaja Riikka Talvitie, säveltäjä/säveltämisen opettaja Markku Klami, säveltäjä/säveltämisen opettaja Minna Leinonen sekä toimittaja Anu Ahola. Hankkeessa opettajina toimivat lisäksi Sibelius-Akatemian sävellyspedagogiikan opetusharjoittelijat Aino Tenkanen, Teemu Halmkrona ja Leevi Räsänen.
Hankkeen yhteistyökumppaneita olivat Suomen Säveltäjät ry, Sibelius-Akatemian sävellyksen ja musiikinteorian koulutusohjelma sekä Music Finland ry, ja sitä rahoitti Martin Wegeliuksen muisto -säätiö, Musiikin edistämissäätiö (MES) sekä Suomen Säveltäjät ry. Hanke on osa Taideyliopiston taidekasvatuksen tutkimuskeskus Center for Educational Research and Academic Development in the Arts CERADA:ssa tehtävää tutkimusta.
Yhdenvertaisesti säveltäen
- toteutettiin vuosina 2019-2020
- yhteistyökumppanit: Suomen Säveltäjät ry, Sibelius-Akatemian sävellyksen ja musiikinteorian koulutusohjelma sekä Music Finland ry
- työryhmä: Heidi Partti, Riikka Talvitie, Markku Klami, Minna Leinonen ja toimittaja Anu Ahola; opettajina lisäksi Sibelius-Akatemian sävellyspedagogiikan opetusharjoittelijat Aino Tenkanen, Teemu Halmkrona ja Leevi Räsänen
- 8 sävellysopiskelijalle tarjottiin puolentoista vuoden ajan säveltämisen opetusta ja mentorointia; hankkeen päätöskonsertissa esitettiin 1 uusi teos jokaiselta opiskelijalta
- hankkeen aikana tehtiin tutkimusta sekä julkaistiin kirjoituksia ja videoita sävellyspedagogiikkaan sekä säveltämiseen ja sen historiaan liittyen
- hankkeen rahoittajat: Suomen Säveltäjät ry, Martin Wegeliuksen muisto -säätiö ja Musiikin edistämissäätiö (MES).
Tiedustelut
- Heidi Partti (hankkeen johtaja, tutkimuksen johtaja): heidi.partti@uniarts.fi, 0400 941699
- Riikka Talvitie (hankkeen koordinaattori): talvitie.riikka.m@gmail.com
- Anu Ahola (hankkeen viestintä): anuahola26@gmail.com