Verotus
- Lyhyesti verotuksesta
- Verovähennykset henkilöverotuksessa
- Apurahojen verotus
- Yrityksen verotus
- Arvonlisävero
Arvonlisävero
Arvonlisäveron muutokset vuoden 2025 alusta.
ALV (arvonlisävero) – mikä se on?
Arvonlisäverovelvollinen yrittäjä lisää arvonlisäveron tuotteensa tai palvelunsa hintaan ja tilittää sen myöhemmin valtiolle. Kyseessä on siis raha, joka kulkee yrittäjän kautta kuluttajalta/ostajalta valtiolle. Lue lisää täältä.
Milloin pitää liittyä ALV-rekisteriin?
Jos yrityksen/yksinyrittäjän tilikauden (12 kk) arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluja koskeva liikevaihto jää alle arvonlisäverovelvollisuuden alarajan, arvonlisäverorekisteriin ei tarvitse liittyä eikä alv:a tarvitse maksaa. Liikevaihdon määrä pitää arvioida itse etukäteen. Tarkista liikevaihdon raja ja lue lisää täältä.
Yritys/yrittäjä voi myös rekisteröityä vapaaehtoisesti alv-rekisteriin, vaikka liikevaihdon alaraja ei ylittyisi. Rekisteröinti voi kannattaa esimerkiksi silloin, jos ostaa verollista liiketoimintaa varten paljon arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluja. Kun yritys on alv-rekisterissä, näiden ostojen arvonlisäveron saa yleensä vähentää yrityksen verotuksessa.
Jos ei ilmoittaudu alv-rekisteriin, mutta arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluita koskeva liikevaihto ylittää alv-velvollisuuden alarajan, joutuu maksamaan alv:n takautuvasti koko tilikauden (arvonlisäverollisten tuotteiden tai palvelujen) myynnistä. Jos taas liittyy rekisteriin, mutta kyseinen liikevaihto jääkin alle kyseisen rajan, saa kaikki maksetut alv:t takaisin arvonlisäveron alarajahuojennuksen ansiosta. Alarajahuojennus on kuitenkin voimassa vain vuoden 2024 loppuun asti. Lue lisää arvonlisäverorekisteristä.
Koskeeko ALV säveltäjiä?
ALV-velvollisuus voi koskea myös säveltäjiä. Eri tuotteilla ja palveluilla on erilainen arvonlisäverokanta. Esimerkiksi nuotit ja kulttuuritilaisuuksien sisäänpääsymaksut ovat 14 % arvonlisäverokantaa (vuoden 2025 alusta lähtien). Jos siis myyt tai vuokraat nuotteja itse, ja myynnistä/vuokrasta saatavat tulot yhdessä muiden arvonlisäverollisten tulojesi kanssa ylittävät arvonlisäveron alarajan, arvonlisäveron määrä pitäisi sisällyttää myynti- tai vuokrahintaan.
Arvonlisäverovelvollisuuden ulkopuolelle eli 0 % arvonlisäverokantaan jäävät esimerkiksi tekijänoikeustulot. Jos olet epävarma siitä, koskeeko ALV jotain tiettyä tuloa, ota yhteys verottajaan tai Suomen Säveltäjät ry:n toimistoon.