Tekijänoikeus ja Teosto
- Lyhyesti Teostosta
- Teosto säveltäjän tekijänoikeustoimistona
- Teosilmoitus, raportointi ja tilitys
- Suuret oikeudet
- Graafiset oikeudet
Teosto säveltäjän tekijänoikeustoimistona
Teoston asiakkuus ja jäsenyys
Teoston asiakkaaksi voi liittyä, kun yksi sävellys on esitetty julkisesti. Liittyminen tapahtuu verkossa, ja samalla maksetaan liittymismaksu.
Kaikki Teoston asiakkaat eivät ole niin sanottuja päättäviä jäseniä, jotka kutsutaan yhdistyksen kokoukseen päättämään sen asioista. Jäseneksi voi nykyään hakea, kun on saanut tilityksiä vähintään 3 000 euroa hakemisvuotta edeltäneiden enintään kuuden vuoden aikana.
Mitä Teosto tekee
- Lisensoi säveltäjän puolesta teosten käyttöä.
- Kerää tietoa siitä, mitä musiikkia on käytetty.
- Tekee tilityksen ja maksatuksen eli jakaa ja maksaa rahat säveltäjille, musiikin tekijöille ja kustantajille.
Teosto myös edistää luovaa säveltaidetta ja tukee esimerkiksi Musiikin edistämissäätiötä, Music Finlandia sekä jakaa Teosto-palkinnon ja sävellystilausavustuksia. Lisäksi Teosto edistää alan yleisiä edellytyksiä eli ajaa säveltäjien, musiikin tekijöiden ja kustantajien etuja yhteiskunnassa.
Mitä Teosto ei hallinnoi
Tietyt musiikin käyttötilanteet ovat joko kokonaan Teoston asiakassopimuksen ulkopuolella tai järjestetty ensisijaisesti itsehallinnoitavaksi. Lisäksi voit päättää itsehallinnoida tiettyjä teoksia tai tiettyjä oikeuksia. Neuvontaa kaikissa kysymyksissä antaa Teosto. Lue lisää täältä.
Kokonaan Teoston hallinnoinnin ulkopuolelle jäävät tällä hetkellä:
- Graafiset oikeudet kuten nuotit
- Suuret oikeudet (näyttämöteokset alkuperäisessä yhteydessään)
- Pelimusiikki
- Niin sanottu intensiivinen käyttö (teos identifioituu tai yhdistyy vahvasti esimerkiksi tuotteeseen tai taideteokseen)
- Teoksen käyttö uskonnollisessa, poliittisessa tai pornografisessa yhteydessä
- Musiikin liittäminen elokuviin ja mainoksiin
Tietyissä tapauksissa musiikin synkronointioikeuksien myöntäminen on lähtökohtaisesti itsehallinnoitua, mutta sen esitys- ja tallennusoikeuksia hallinnoi silti Teosto tai Teosto/NCB (Nordisk Copyright Bureau). Tekijä tai kustantaja sopii siis yleensä itse musiikin liittämisestä esimerkiksi mainoksiin ja teatterilevitykseen tuleviin elokuviin ja tiettyihin draamatuotantoihin. Lue lisää täältä.
Huom: voit edelleen kuitenkin hoitaa asiaa myös NCB:n kautta, jolloin NCB laskuttaa korvaukset hinnastonsa mukaan ja ottaa siitä provision. Lue lisää täältä.
NCB:n yhteystiedot löydät Teoston verkkosivuilta.
Oikeuksien irrottaminen itsehallinnointiin
Teoston asiakassopimus on joustava. Voit olla samaan aikaan sekä Teoston asiakas että hallinnoida itse osaa teoksistasi, joko kokonaan, käyttötapauskohtaisesti tai tietyllä maantieteellisellä alueella. Kyseessä on taitoa vaativa hallinnollinen työ, joten kannattaa harkita tarkoin ja pyytää Teostosta neuvoa varsinkin, mikäli joku taho tällaista sinulta toivoo. Lue lisää täältä.
Tekijänoikeudet ja yritystoiminta
Tekijänoikeus syntyy Suomessa aina luonnolliselle henkilölle, eli sävellyksen kohdalla säveltäjälle itselleen. Jos sinulla on ennakkoperintärekisterissä oleva toiminimi, voit ohjata Teoston maksamat henkilökohtaiset tekijänoikeuskorvauksesi myös omalle toiminimellesi. Tällöin Teosto ei pidätä tekijänoikeuskorvauksista ennakonpidätystä, vaan huolehdit verotuksesta itse. Lue lisää täältä.
Sen sijaan säveltäjä, jolla on osakeyhtiö, maksaa verot tekijänoikeuskorvauksista henkilökohtaisessa verotuksessaan. Jos säveltäjä kuitenkin haluaa kirjata tekijänoikeudet ja niistä saatavat korvaukset osakeyhtiölleen, hänen täytyy tehdä oikeuksien luovutus. Tämä on Teoston säveltäjäasiakkaille mahdollista, mutta kannattavaa vain, jos musiikin tekeminen on merkittävä tulonlähde. Lue lisää täältä.