Tekijänoikeus ja Teosto
- Lyhyesti Teostosta
- Teosto säveltäjän tekijänoikeustoimistona
- Teosilmoitus, raportointi ja tilitys
- Suuret oikeudet
- Graafiset oikeudet
Teosilmoitus, raportointi ja tilitys
Teosilmoitus – miksi se on tärkeä
Kun sävellys valmistuu, siitä tehdään teosilmoitus Teoston verkkopalvelussa. Samalla kannattaa lähettää partituuri Teoston musiikkiasiantuntijalle (musiikkiasiantuntija@teosto.fi) Kotimaisen musiikin tukitilityshakemusta varten. Teosilmoituksen tekeminen on tärkeää, koska ilman sitä tekijänoikeuskorvauksia ei voi maksaa.
Moniosaisista ja pitkäkestoisistakin teoksista tehdään ainoastaan yksi teosilmoitus, paitsi silloin, jos osissa on eri tekijöitä. Korvausten kannalta esityksen kesto on oleellinen: jos moniosaisesta teoksesta esitetään vain osa, tekijänoikeuskorvaukset määritellään esittäjän ilmoittaman keston perusteella.
Jos samasta teoksesta on useita versioita, niiden kestot määräävät, pitääkö versioista tehdä erilliset teosilmoitukset. Jos kesto on sama, yksi teosilmoitus riittää, vaikka kokoonpano olisi eri. Sen sijaan jos versioiden kestoissa on eroa, eri pituiset versiot tehdään omina teosilmoituksinaan. Tällöin on tärkeää nimetä eri versiot selkeästi.
Mikäli teoksessasi on vapaita osuuksia (esimerkiksi sanoitus, joka on tekijänoikeudesta vapaa), et saa teoksesta täyttä tekijänoikeuskorvausta. Tutustu tilityssäännön lopussa olevaan taulukkoon ”Jako-osuudet vapaita osuuksia sisältävissä teoksissa”. Tilityssäännön löydät täältä.
Sovitukset – voiko saada tekijänoikeuskorvauksia?
Teosten, joissa tekijänoikeus on voimassa, sovituksia ei voi ilmoittaa Teostoon. Sovitukselle voi pyytää tekijältä luvan. Tekijänoikeuksista vapaita teoksia voi sovittaa ja ilmoittaa Teostoon vapaasti. Jos sovituskynnys ja sen vaatima oma luova panos ylittyy, niistä voi saada tekijänoikeuskorvausta joko 16,67 % (yleisin prosenttimäärä), 25 % tai enimmillään 33,33 %. Teoston ohjelmistotoimikunta päättää korvausten määrät sovituskohtaisesti.
Tilitykset – muista tarkistaa!
Teosto tilittää tekijänoikeuskorvauksia tilityskalenterin mukaisesti. Suurin osa konserttien korvauksista maksetaan kerran vuodessa kesäkuussa. Tilitykset voi tarkistaa Teoston verkkopalvelussa.
Tilitysten tarkistaminen säännöllisesti on tärkeää: jos tiedät, että tietyllä teoksella on ollut esitys, mutta sen tilitys ei näy oikeassa kohdassa, sinun on tehtävä reklamaatio. Kotimaisista esityksistä reklamaatioaika on lyhyt, kuukausi tilityksen jälkeen. Ulkomaisista esityksistä voi tehdä reklamaation takautuvasti enintään kolme vuotta esityksen jälkeen. Sen jälkeen tehtyjä reklamaatioita ei enää käsitellä eikä niiden perusteella voida maksaa korvauksia.
Jos tilitystä ei ole tullut, kyse voi olla siitä, että esityksestä ei ole saatu ilmoitusta, tai ilmoitusta ei ole käsitelty. Tapahtumien musiikkitiedot tulevat Teostolle joko järjestäjältä tai esiintyjiltä, jotka voivat ilmoittaa esityksensä Teoston verkkopalvelussa. Jos säveltäjällä itsellään on tunnukset esiintyjän esitysilmoitusten tekemistä varten, hän voi tehdä ne myös itse.
Orkesterikonsertit ilmoitetaan Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kautta. Suosion konserttikalenterista kannattaa varmistaa, että omien teosten tiedot ovat oikein ja pyytää tarvittaessa korjaukset.
Musiikkioppilaitosten tilityksessä on käytössä otanta, joten vain tiettyjen kuukausien esitykset päätyvät tilitykseen.
Joskus esitysilmoitukset on tehty teoksesta, jolle ei ole tehty teosilmoitusta. Nämä näkyvät säveltäjän omilla Teosto-sivuilla nimellä Vahvistamattomat teokset. Ne kannattaa säännöllisesti käydä läpi.
Lisää tietoa saat Teoston verkkosivuilta. Olennainen dokumentti on Teoston jäsenkokouksen hyväksymä tilityssääntö.
Esitykset ulkomailla
Kansainvälisten tilitysten perustana ovat vastavuoroisuussopimukset, joita Teostolla on eri maiden järjestöjen kanssa. Riittää, että säveltäjällä on asiakassopimus Teoston kanssa: Teosto asioi säveltäjän puolesta kansainvälisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.
Ulkomaisista esityksistä säveltäjä voi tehdä esitysilmoituksen Teoston verkkopalvelussa. Valitse tuolloin esitysilmoituksessa kohta Ulkomaan esityksen lisätiedot: Teoksiani on esitetty ulkomailla toisen esiintyjän tai orkesterin toimesta ja anna muiden tietojen lisäksi myös Esiintyjän nimi. Ulkomaan esitykset ilmoitetaan samassa aikataulussa kuin kotimaan esitykset: jos ulkomaista esiintymistä koskeva esitysilmoituksesi on myöhässä, voit ottaa yhteyden Teoston asiakaspalveluun.
Kotimaisen musiikin tukitilitys – partituuri Teoston musiikkiasiantuntijalle
Säveltäjät voivat itse hakea nuotinnetuille teoksille tarkoitettua Kotimaisen musiikin tukitilitys -statusta. Se tapahtuu lähettämällä teosilmoitus Teostolle ja valmiin teoksen partituuri Teoston musiikkiasiantuntijalle (musiikkiasiantuntija@teosto.fi). Teoston ohjelmistotoimikunta tekee päätökset siitä, mitkä teokset saavat Kotimaisen musiikin tukitilitys -statuksen. Lisää kriteereistä voit lukea täältä.
Tätä kannattaa hakea, koska tukitilitysstatus tuo lisää tekijänoikeuskorvauksia. Tukitilitys on teoskohtainen, ja sitä haetaan jokaiselle teokselle erikseen vain kerran. Tukitilityksen piiriin pääsevät teokset pysyvät tukitilityksen piirissä tekijän loppuelämän ajan, eikä tukea tarvitse hakea teokselle enää uudestaan. Tukitilitystä maksetaan kesäkuun tilityksessä niille teoksille, jotka kuuluvat tukitilityksen piiriin ja joilla on ollut esitys edellisenä vuonna Suomen rajojen sisäpuolella.