Eläketurva
- Lyhyesti eläkevakuutuksesta
- MYEL - apurahojen vakuuttaminen
- YEL - yrittäjäasemassa työskentelevän eläkevakuutus
- Julkisten alojen toimijoiden maksamat tilauspalkkiot
MYEL – apurahojen vakuuttaminen
Mikä on MYEL-vakuutus?
MYEL on apurahansaajan eläkevakuutus. Apurahansaaja hakee sitä itse Maatalousyrittäjien eläkekassa Melasta. Vakuutus on sekä henkilökohtainen että apurahakohtainen, eli jokainen apuraha vakuutetaan erikseen. Samoin työryhmän jäsenille myönnetyt työskentelyapurahat vakuutetaan erikseen niin, että jokainen henkilökohtaisen apurahaosuuden saanut hakee itselleen oman MYEL-vakuutuksen.
Milloin MYEL-vakuutus on pakko ottaa?
Apurahatyöskentelylle on pakko ottaa eläkevakuutus, jos apurahan myöntäjä on määritellyt työskentelyn kestoksi neljä kuukautta tai enemmän, ja/tai jos apuraha vuotuiseksi työtuloksi (MYEL-vuosityötuloksi) muutettuna ylittää vuosittain määriteltävän rajan. MYEL-vuosityötulorajan voit tarkistaa täältä.
Mitä MYEL-vakuutus kattaa?
Apurahansaajan eläkevakuutus sisältää eläkevakuutuksen lisäksi myös työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen (MATA), ryhmähenkivakuutuksen sekä Mela-sairauspäivärahan. MYEL vaikuttaa korottavasti Kelan maksamiin päivärahoihin, ja MYELiin on myös mahdollista liittää vapaaehtoinen vapaa-ajan tapaturmavakuutus. Lisäksi Mela järjestää apurahansaajille työhyvinvointiin liittyviä tapahtumia ja koulutusta.
Pientä apurahaa pidemmälle työskentelyajalle venytettäessä Mela-turva pysyy samana (koska se lasketaan apurahan summasta), mutta päivärahojen määrät pienenevät osa-aikaisuutta vastaavasti.
Mikä on MYEL-vuosityötulo?
MYEL-vakuutusmaksut määritellään MYEL-vuosityötulon perusteella. Työtulo määritellään jokaiselle apurahalle erikseen sekä apurahan summan että sillä työskentelyn keston perusteella. MYEL-vuosityötulon voi tarkistaa Melan sivuilla olevalla laskurilla.
MYEL-työtuloa voidaan tarkistaa kesken vakuutuskauden, jos työpanos ja apurahatyön kesto muuttuvat. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun halutaan muuttaa täysipäiväinen työskentely osa-aikaiseksi tai toisin päin. MYEL-työtuloa voi tarkistaa tietyin ehdoin.
Kuinka suuret MYEL-vakuutusmaksut ovat?
MYEL-vakuutusmaksuihin vaikuttavat apurahatyöskentelyn kesto, apurahaan mahdollisesti sisältyvät kuluosuudet (joita ei vakuuteta) sekä apurahan määrä.
Melan sivuilla on laskuri, jolla voi tarkistaa, millaiset vakuutusmaksut minkäkin suuruiselle apurahalle tulisi minkäkin pituisella työskentelyjaksolla, kuinka paljon ne kerryttäisivät eläkettä ja miten ne vaikuttaisivat esimerkiksi Kelan maksamiin etuuksiin.
Milloin MYEL-vakuutusta voi hakea?
MYEL-vakuutusta voi hakea, kun päätös myönnetystä apurahasta on tullut. Jos apurahatyöskentely alkaa päätöstä seuraavana vuonna, vakuutusta voi hakea aikaisintaan marraskuun puolivälissä. Vakuutusta (myös työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta) voi hakea takautuvasti kuluvalle ja edelliselle vuodelle.
Kuinka pienen apurahan voi vakuuttaa MYEL-vakuutuksella?
Käytännössä myös varsin pieniä apurahoja voi vakuuttaa MYEL-vakuutuksella. Tämä edellyttää, että apurahan myöntäjä ei ole määritellyt työskentelyn kestoa, sillä neljää kuukautta lyhyemmäksi ajaksi määriteltyjä apurahoja ei voi vakuuttaa.
MYEL-vakuutus voi olla kannattavaa ottaa myös pienistä apurahoista aina kun se on mahdollista, koska se kerryttää eläketurvaa. Eläkekertymän lisäksi MYEL-vakuutus vaikuttaa myös Kelan myöntämiin päivärahoihin korottavasti, mitä vakuuttamaton apurahatyöskentely ei tee.
MYEL-vakuutuksen ehdoista
MYEL-vakuutuksen ehtoihin kuuluu, että apurahansaaja on Suomen sosiaaliturvan piirissä sekä 18–68/69/70-vuotias, mutta ei vielä vanhuuseläkkeellä (vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja sitä nuoremmilla 70 vuotta).
Kuluapurahoja tai työskentelyapurahojen kuluosuuksia tai ulkomaisten tahojen myöntämiä apurahoja ei voi vakuuttaa MYEL-vakuutuksella. Myöskään perustutkinto-opintoja (esimerkiksi maisteriopintoja) varten saatuja apurahoja ei vakuuteta MYEL-vakuutuksella.
Voiko apurahatyöskentelyn ja MYEL-vakuutuksen keskeyttää?
Vähintään kahdeksan kuukauden pituisen apurahatyöskentelyn ajaksi otetun MYEL-vakuutuksen voi keskeyttää esimerkiksi vanhempainvapaan tai määräaikaisen työsuhteen ajaksi. Tällöin vakuutettua apurahatyöskentelyä on pitänyt olla takana neljä kuukautta ennen keskeytystä, ja samoin jäljellä neljä kuukautta keskeytyksen jälkeen. Myös keskeytyksen täytyy olla vähintään neljän kuukauden pituinen. Apurahatyöskentelyn ja MYEL-vakuutuksen keskeyttämiseen tarvitaan apurahan myöntäjän lupa.
Jos MYEL-vakuutusta ei voi keskeyttää, apurahansaaja voi hakea Kelasta sairauspäivärahaa ja siirtää apurahatyöskentelyä myöhemmäksi, mutta MYEL-vakuutus pysyy alkuperäisessä aikataulussa. Käytännössä siis apurahasta pitäisi tällöin säästää keskeyttämisajan osuus ja käyttää se apurahakauden jälkeen. Vakuutusmaksuihin tämä ei vaikuta, mutta työajan tapaturmavakuutuksen ajankohta pysyy alkuperäisenä, joten jos tapaturma tapahtuu ”yliajalla”, vakuutusturva ei enää päde siihen.
Pitääkö ottaa MYEL-vakuutus, kun apuraha on myönnetty työryhmälle?
Työryhmän kuluihin tarkoitettua apurahaa ei vakuuteta, vaan ainoastaan henkilökohtaiset työskentelyyn tarkoitetut osuudet siitä.
Jos työryhmälle myönnetään apuraha, johon kuuluu henkilökohtaisia työskentelyapurahoja työryhmän jäsenille, nämä henkilökohtaiset apurahat vakuutetaan MYEL-vakuutuksella samoin ehdoin kuin suoraan yksityiselle henkilölle myönnetyt apurahat. Apurahojen myöntäjillä on kuitenkin hieman erilaisia käytäntöjä työryhmille myönnettyjen apurahojen suhteen, ja näistä työryhmän tulee olla selvillä.
Työryhmän yhteyshenkilö on velvollinen antamaan Melalle ilmoituksen, keille työryhmän jäsenille henkilökohtainen apuraha tulee sekä minkä suuruinen se on. Apurahan myöntäjän määrittelemät perusteet sanelevat pitkälti työryhmän jäsenille myönnettyjen henkilökohtaisten työskentelyapurahaosuuksien keston ja mahdollisen jaksoissa työskentelyn, jotka vaikuttavat MYEL-vakuutukseen. Joissain tapauksissa työryhmän jäsenet voivat itse päättää esimerkiksi apurahalla työskentelynsä keston ja jaksoissa työskentelyn, joissain tapauksissa taas kesto ja ajankohta on määritelty myöntöpäätöksessä. Jos apurahan saanut työryhmän jäsen haluaa työskennellä jaksoissa, hän ottaa jokaiselle jaksolle uuden vakuutuksen.
Työryhmälle myönnetty apuraha kattaa vain ne henkilöt, jotka apurahapäätöksessä on nimetty apurahan saajiksi. Jos ryhmään tulee kesken apurahakauden uusia jäseniä, joita ei ole myöntämispäätöksessä nimetty apurahan saajiksi, apurahasta ei voida kohdistaa uudelle jäsenelle osuutta apurahana. Heidän osuutensa on maksettava palkkana. Samoin jos apurahan saanut ryhmä palkkaa itselleen apulaisia, apulaisten saama korvaus on palkkaa, vaikka sen rahoittamiseen käytettäisiin työryhmälle tätä tarkoitusta varten myönnettyä apurahaa. Maksajan (eli työryhmän) on toimitettava palkkatulosta ennakonpidätys ja ilmoitettava maksetut palkat tulorekisteriin. Ohjeistus palkan maksamiseen löytyy täältä.