Teksti: Antti Auvinen
Suomen Säveltäjissä on viime vuosina työskennelty määrätietoisesti tiiviissä yhteistyössä Teoston ja sen jäsenjärjestöjen kanssa Teoston kulttuurisäätiön perustamiseksi. Säätiön avulla tavoitellaan alan kentässä muutosta, jonka tuloksena kotimaisen luovan säveltaiteen arvo ja arvostus sekä monimuotoisuus ovat kasvaneet ja jatkavat kasvuaan.
Säätiön perustajatahot ymmärtävät musiikin kulttuurisen ja kansantaloudellisen arvon laaja-alaisesti. Kotimaisen luovan säveltaiteen tulevaisuudelle on elintärkeää, että Suomessa syntyy runsaasti uutta musiikkia, uudenlaista musiikillista osaamista ja vahvoja verkostoja. Yhtä lailla on tärkeää, että musiikkia käytetään enemmän, monipuolisemmin ja laajemmissa yhteyksissä. On merkityksellistä, että säätiö kohdentaa kannusteita monipuolisesti kotimaisen musiikin eri osa-alueille.
Ajattelen, että menestyksekäs säveltäminen edellyttää mahdollisuutta uppoutua luovaan työhön. Vaikka menestyminen saattaakin olla myös tuurista kiinni, taustalla on usein myös uskallusta tehdä musiikkia juuri omista lähtökohdista. Tällaista mahdollisuutta uppoutua ja uskaltaa pitkäjänteisesti kannattaa tukea. Koen erityisen mielekkääksi olla mukana rakentamassa tulevaisuutta, jossa luodaan edellytyksiä kunnianhimoisten teosten syntymiselle myös sellaisilla musiikkikentän osa-alueilla, jotka eivät ole esillä esimerkiksi valtamediassa tai joissa kaupallisten markkinoiden merkitys saattaa olla vähäinen. Jotta saadaan aidosti uusia ja raikkaita sisältöjä, pitkällä aikavälillä on kannattavaa edistää katveessa olevien tekijäryhmien esiin tulemista ja mahdollisuuksia.
Myös monimuotoisuus on tärkeää. Luovan säveltaiteen tulevaisuuden kannalta on oleellista, että tekijät voivat tulla alalle erilaisista kulttuurisista, koulutuksellisista ja sosioekonomisista taustoista sekä eri ikäryhmistä ja sukupuolista. Kaikki lahjakkuus on saatava käyttöön. Monimuotoisuus tulee ulottaa myös päätöksiä tekeviin rakenteisiin. Pidän tavoiteltavana, että kulttuurisäätiön hallituksen kokoonpano ilmentää luovan säveltaiteen ja sen edustajien monimuotoisuutta.
Tavoitteena on, että säveltäjät ja säveltäjyys nousevat aiempaa enemmän esiin yhteiskunnassa, ja että kotimaisen musiikin arvo nähdään korkeana ja luova säveltaide mielletään kiinnostavana alana ja ammattina. Edistämistoiminnan tulee tähdätä siihen, että musiikkimme kysynnän kasvaessa menestyksekkäiden tekijöiden määrä kasvaa – kärki levenee. Tavoitteena tulee olla, että yhä useampi eri teos saa esityksiä ja pääsee esiin merkittävällä tavalla. Kärjen leventyessä kansainväliset tulovirrat kasvavat ja jakaantuvat yhä useammalle ja monipuolisemmin.
Vientiin kannattaakin panostaa. Ja tässä, kuten kaikessa edistämisessä, on tärkeää mitata panostusten vaikuttavuutta. Säätiö toimii avoimesti ja läpinäkyvästi tukitoiminnan toimeenpanossa ja kehittämisessä sekä huomioi eri oikeudenhaltijapiirit tasapainoisesti. Yleisemmin luovan säveltaiteen tukeminen on ymmärrettävä laajasti. Tukea voidaan paitsi teosten oikeudenhaltijoita, myös niiden esittäjiä, tilaajia ja muita musiikin käyttäjiä, joita näin kannustetaan käyttämään uutta kotimaista musiikkia enemmän ja monipuolisemmin. Myös Teosto jatkaa kulttuurin edistämistä tulevaisuuden kansallisista varoista. Säätiön perustamisen ei ole tarkoitus vähentää Teoston piirissä tapahtuvaa edistämistoimintaa, vaan päinvastoin kasvattaa ja laajentaa sitä.
Odotan tulevaa suurella mielenkiinnolla. Teoston kulttuurisäätiöllä on mahdollisuus olla upea ja ainutlaatuinen strateginen lisä Teoston piirissä tapahtuvassa luovan säveltaiteen edistämisessä.
Kirjoitus on julkaistu myös Kompositio-lehdessä 2/2023.
Kuva: Julius Töyrylä