Suomen Taiteilijaseura, Suomen Kirjailijaliitto, Finlands svenska författareföreningen ja Suomen Säveltäjät ovat julkaisseet toimenpide-ehdotuksensa sosiaaliturvauudistukseen liittyen. Järjestöt edustavat yli 4000 taiteilijaa.
Kannanotto toimitetaan Valtioneuvoston keväällä 2020 asettamalle sosiaaliturvakomitealle.
Järjestöjen kannanoton 3 pääkohtaa liittyvät taiteilijoiden ansioperustaiseen sosiaaliturvaan, työttömyysturvaan ja taiteilijaeläkkeiden lisäämiseen.
Tulojen vakuuttaminen tulisi keskittää yhteen järjestelmään
Taiteilijoiden työn vakuuttaminen useassa järjestelmässä (MYEL, YEL, TyEL) heikentää eläkkeiden kertymistä. Samoin eläkevakuuttamiseen sidotut vanhempainpäivärahat ja sairauspäivärahat jäävät puutteellisiksi.
Ratkaisuksi järjestöt ehdottavat eläkevakuuttamisen yksinkertaistamista ja taiteilijoiden kaiken ei-työsuhteisen tulon vakuuttamista yhdessä järjestelmässä.
Taiteilijoiden työn monimuotoisuus tulisi tunnistaa
Nykyinen työttömyysturvajärjestelmä ei tunnista taiteilijoiden työskentelyn monimuotoisuutta. Moni taiteilija ei pääse lainkaan yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi, koska YEL-työtulo ei ole riittävän suuri. Taiteilijoille yleinen apurahalla työskentely ei myöskään kuulu vakuuttamisen piiriin eikä kerrytä työssäoloehtoa.
Taiteilijoiden työttömyyttä ei kaikissa tapauksissa tunnisteta, vaan työttömyysjakson aikana saadun pienenkin työkorvauksen seurauksena taiteilijan voidaan tulkita työllistäneen itsensä päätoimisesti yrittäjänä.
Taiteilijajärjestöt haluavat, että lainssäädäntöä selkiytetään ja käytäntöjä yhtenäistetään, jotta työvoimapoliittisten edellytysten arviointi tehdään taiteilijoiden kohdalla yhdenmukaisesti ja ennakoitavasti.
Taiteilijaeläkkeitä pitää lisätä
Taiteilijakunta on kasvanut huomattavasti, mutta tämä ei näy myönnettävien taiteilijaeläkkeiden määrässä. Vuonna 2019 hakijoista lähes 90 prosenttia jäi ilman taiteilijaeläkettä.
Järjestöjen kannanoton mukaan taiteilijaeläkkeiden määrä tulee nostaa vähintään 100 myönnettävään eläkkeeseen vuodessa. Eläkkeiden määrän nostoa on esittänyt toistuvasti myös opetus- ja kulttuuriministeriö omassa talousarvioesityksessään.
Lue lisää
Sosiaaliturvakomitea (Sosiaali- ja terveysministeriö)