Suomen Säveltäjät perustettiin vuonna 1945 ajatuksena edistää ja turvata maamme säveltäjien asema ja toimeentulo. Yhdistyksemme on säilyttänyt tämän periaatteen toimintansa tärkeänä päämääränä. Suomen Säveltäjät valvoo säveltäjän etua ja työskentelee omalta osaltaan luovan säveltaiteen saralla saadakseen uuden suomalaisen musiikin soimaan.
18 jäsenen pienestä yhdistyksestä olemme kasvaneet yli 220 jäsenen eri puolilla Suomea toimivien säveltäjien yhdyssiteeksi. Olemme myös aktiivisesti oman alamme kansainvälisissä verkostoissa.
Konsertit tekevät juhlan
Säveltäjän työn hedelmät kuuluvat konserteissa ja esityksissä. Yhdistyksellä ja sen jäsenillä on kiinteät ja lämpimät välit moniin erikokoisiin esittäjistöihin. Suomalaisen musiikkielämän erityispiirteitä on kotimaisen nykymusiikin vahva asema muusikoiden ja esittäjistöjen ohjelmistoissa.
75-vuotisjuhlamme ulottuu tämän syksyn lisäksi keväälle 2021. Syksyllä juhlinnan ovat jo aloittaneet Lapin kamariorkesteri, joka kantaesitti Ville Raasakan teoksen 12.9. Oulu Sinfonian konsertissa 24.9. oli komea kotimainen kokonaisuus Lotta Wennäkosken, Einojuhani Rautavaaran ja Leevi Madetojan teoksista.
Juhlintaa ympäri Suomen
Juhlakonsertteja on syksyllä kaksi. Pääjuhlaamme vietetään 2.10., kun Radion sinfoniaorkesteri esittää Hannu Linnun johdolla muun muassa Outi Tarkiaisen ja Sampo Haapamäen teosten kantaesitykset. Konsertti lähetetään myös televisiossa ja verkossa.
Tampereen itsenäisyyspäivän konsertti 6.12. on omistettu yhdistyksemme juhlavuodelle. Jan Söderblomin johtamassa konsertissa esitetään musiikkia Piae cantiones -sävelmistä uusiin teoksiin. Ohjelmassa on mm. Helvi Leiviskän, Minna Leinosen ja Lotta Wennäkosken teoksia.
Osana syksyn tapahtumia Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konserttisarjassa kantaesitetään 9.10. Kalevi Ahon sonaatti sellolle ja pianolle. Joensuun kaupunginorkesteri kantaesittää Eero Lehtimäen johdolla Kai Niemisen 3. sinfonian 22.10.
Juhlavuoden syksyn tapahtumina on myös kaksi festivaalia. Oulussa ja Kempeleessä kuultavien konserttien Uuden Musiikin Lokakuu (6.-11.10.) on sisällyttänyt ohjelmistoonsa kantaesityksiä ja Jukka Ruohomäen sävellyskonsertin (11.10.), joka kuullaan myöhemmin syksyllä myös Helsingissä.
Pietarsaaren marraskuinen kamarimusiikkifestivaali RUSK (17.-21.11.) on valinnut vuoden säveltäjäksi Juhani Nuorvalan, jolta kantaesitetään peräti 4 teosta festivaalin aikana.
Suomen Kansallisoopperassa Jaakko Kuusiston ooppera Jää palaa ohjelmistoon 22.10., ja juhlistaa näin omalta osaltaan suomalaista luovaa säveltaidetta ja säveltäjän työtä.
Apurahoja, palkintoja ja omaa historiaa
Samaan aikaan yhdistyksen kanssa perustettiin Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto. Se on perustamisestaan lähtien jakanut apurahoja taiteelliseen työskentelyyn. Rahasto on varannut tänä vuonna 10 000 euron erityisapurahan laajan kamarimusiikkiteoksen tilaamiseksi. Lisäksi jaamme avustuksia muun muassa sävellyskonserttien järjestämiseksi Kopiosto-korvauksista kertynein varoin.
Yhdistyksemme jakaa tänä syksynä Madetoja-palkinnon, joka on aina myönnetty suomalaista nykymusiikkia edistäneille henkilöille. Tämän lisäksi jaamme muita palkintoja ja kunniamainintoja yhdistyksemme ja säveltäjien työn näkyvyyden kannalta tärkeille henkilöille ja tahoille.
Esittelemme syksyn aikana omaa arkistoamme. Julkaisemme verkossa Pekka Hakon 1990-luvulla suunnittelemia ja ohjaamia säveltäjädokumentteja. Kimmo Korhonen on valinnut valokuva-arkistostamme 8 kuvaa ja kertoo lyhyiden artikkeleiden avulla yhdistyksen historian vaiheista. Julkaisemme Korhosen artikkelit verkossa syksyn aikana.
Lisätietoja
- Kalenteri (Suomen Säveltäjät; julkaisemme täydentyvässä kalenterissa juhlavuoteemme liittyvät tapahtumat)
- Suomen Säveltäjät (tiivis esittely yhdistyksestä)
Kuva: Radion sinfoniaorkesteri/Veikko Kähkönen