Yhdistyksen historiakuvien 8. ja viimeinen kuva on otettu Suomen Säveltäjien 70-vuotisjuhlissa lokakuussa 2015.
Suomen Säveltäjät on kasvanut 75 toimintavuotensa aikana 28 perustajajäsenen pioneerijoukosta yli 220 jäsenen moni-ilmeiseksi ja jo määrällään kunnioitusta herättäväksi taiteilijayhdistykseksi.
Yhdistyksen puheenjohtaja Antti Auvinen totesi 70-vuotisjuhlien juhlapuheessaan:
”Säveltäjät kokevat yhdistyksen ja sen jäsenyyden tärkeäksi. Tämä näkyy siinä, että jokseenkin kaikki maassamme ammattimaisesti säveltäjän ammattia harjoittavat ovat Suomen Säveltäjät ry:n jäseniä. Yhdistys, joka näin kattavasti edustaa vakavan taidemusiikin säveltäjiä, on ylpeyden aihe.”
Suomen Säveltäjien suuressa ryhmäkuvassa vuoden 2015 juhlissa Katajanokan ravintola Sipulissa on 86 säveltäjää eli hiukan vajaa puolet yhdistyksen tuolloisesta 205 jäsenestä.
Juhlapuheessaan Auvinen tutkaili jäsenkunnan koostumusta. Pääkaupunkiseudulla heistä asuu ylivoimainen enemmistö eli 132 säveltäjää. Merkittäviä keskittymiä on myös Pirkanmaalla (15 säveltäjää) ja Varsinais-Suomessa (14 säveltäjää). Jäsenkunnasta noin 15 % on maahanmuuttajia, joista monet ovat liittyneet jäseneksi opiskellessaan Suomessa ja pysyneet jäseninä myös lähdettyään jälleen ulkomaille.
Monet ovat puolestaan löytäneet uuden kotimaan Suomesta, ja mukana on myös Kaija Saariahon tapaisia Suomessa syntyneitä mutta ulkomaille asettuneita säveltäjiä.
Jäsenyyden kansallisesti joustava lähtökohta tuntuu erityisen luontevalta juuri musiikissa, jossa on perinteisesti liikuttu yli maantieteellisten rajojen.
Samalla tämä lähtökohta ilmentää laajemminkin modernia länsimaista käsitystä kansainvälisyydestä. Se on monin tavoin ollut merkittävä ja rikastava elementti suomalaiselle musiikille.
Teksti: Kimmo Korhonen
Kuva: Suomen Säveltäjien arkisto
Suomen Säveltäjät julkaisee Kimmo Korhosen artikkelisarjan, jossa kuva-arkiston aineiston avulla kerrotaan yhdistyksen 75-vuotisesta historiasta.