Yhdistyksen historiakuvien 5. kuvaparissa näkyvät Suomen Säveltäjien hallitukset vuosina 1970 ja 2016.
Vuonna 1970 hallitus toimi johtokunnan nimellä. Yläkuvassa vasemmalta Erik Bergman, Einari Marvia, Aulis Sallinen, puheenjohtaja Joonas Kokkonen, Einojuhani Rautavaara, sihteeri Mirja Aro ja Erkki Salmenhaara. Johtokunnan jäsen Reijo Jyrkiäinen puuttuu kuvasta.
Hallitus vuosina 2016-2017: vasemmalta Riikka Talvitie, Markus Fagerudd, Olli Virtaperko, puheenjohtaja Antti Auvinen, Veli Kujala, Ilari Laakso ja Minna Leinonen.
Kuvissa näkyviä Suomen Säveltäjät ry:n hallituksia erottaa toisistaan lähes puoli vuosisataa. Jotain on tapahtunut vuosien 1970 ja 2016 välissä. Rennomman pukukoodin lisäksi paistaa silmään se, että yhdistyksen hallitukseen on tullut naisia.
Naisten liittyminen Suomen Säveltäjiin on yhdistyksen 75-vuotisessa historiassa suhteellisen myöhäinen ilmiö. Yhdistys tosin sai ensimmäisen naisjäsenensä jo heti perustamisvuonna 1945, kun Helvi Leiviskä liittyi mukaan. Vaikka hänellä oli omat tukijansa, hän joutui kohtaamaan vahvasti sukupuolittuneen maailman jossa hänen naiseutensa oli usein arvioiden lähtökohtana. Kun hänen pianokonserttonsa esitettiin sävellyskonsertissa Helsingissä vuonna 1935, yllätyttiin siitä että ”feminiinisestä hentomielisyydestä tai jostakin naissäveltäjään niin helposti yhdistettävästä miniatyyrimäisyydestä ei ollut jälkeäkään. Päinvastoin: teos oli ihan miehen puhetta alusta loppuun.”
Helvi Leiviskän liityttyä yhdistyksen jäseneksi vuonna 1945 kesti vuoteen 1980 ennen kuin Suomen Säveltäjät ry. sai seuraavat naispuoliset jäsenet Anneli Arhon ja Kaija Saariahon liittyessä mukaan.
Arhon ja Saariahon jälkeen seuraavat naiset yhdistyksessä olivat Ann-Elise Hannikainen (1986) ja Jovanka Trbojević (1994).
2000-luvun puolella tilanne on alkanut muuttua hiukan ripeämpään tahtiin. Lokakuussa 2020 Suomen Säveltäjien 222 jäsenestä naisia on 26 ja miehiä 196. Ero sukupuolten välillä on määrällisesti yhä merkittävä, mutta nuoremmassa säveltäjäpolvessa naisten suhteellinen osuus on kasvamassa.
Vuoden 1975 jälkeen syntyneistä suomalaissäveltäjistä noin neljäsosa on naisia. Tilannetta on edistänyt se, että Kaija Saariahosta lähtien naisia on noussut yhä lukuisammin säveltäjiemme eturiviin.
Teksti: Kimmo Korhonen
Kuva: Suomen Säveltäjien arkisto
Suomen Säveltäjät julkaisee Kimmo Korhosen artikkelisarjan, jossa kuva-arkiston aineiston avulla kerrotaan yhdistyksen 75-vuotisesta historiasta.