Suomen Säveltäjät ry:n säveltämisen opetussuunnitelmatyöryhmä on julkaissut suunnitelman liittyen säveltämisen opetukseen osana taiteen perusopetusta.
Työryhmän toiminnan tavoitteena on yhdenvertaistaa säveltämisen opetusta alueellisesta ja sävellysopettajien osaamisen näkökulmasta. Se kannustaa musiikkioppilaitoksia hyvien säveltämisen opetuksen käytäntöjen luomiseen rakentavassa yhteistyössä säveltäjien kanssa.
Tuore suunnitelma on osa sävellyspedagogiikan aineistopankki Opus1.fi-sivustoa.
Säveltämisen opetussuunnitelma on laadittu musiikkioppilaitoksille
Säveltämisen opetuksen työtavat ja sisällöt ovat moninaisia. Työryhmä onkin kehittänyt animaatioita havainnollistamaan sävellystunnin kulkua, sisältöä ja oppimiskäsitystä. Näiden lisäksi säveltämisen perusopintojen ja syventävien opintojen taitotaulu avaa opetuksen sisältöä yksityiskohtaisemmin.
Asiasisällöissä edetään oppilaslähtöisesti. Eri tasoilla poimitaan parhaiten oppilaan edistymistä ja kiinnostusta tukevia asioita.
Opetussuunnitelmassa huomioidaan myös säveltämisen tukiaineita. Oppilaan kannalta tärkeitä ovat kuunteleminen ja musiikin hahmottaminen, instrumentin hallinta ja harjoittelu, yhteismusisointi, esittäminen ja ilmaiseminen, improvisointi sekä musiikkiteknologia.
Opus1.fi-sivuston käännöshanke valmistuu yhdistyksen juhlavuonna 2020
Opus1.fi-sivusto on syksyllä 2018 avattu säveltämisen alkuopetukseen erikoistunut aineistopankki. Opus 1 pyrkii omalta osaltaan vastaamaan uusien opetussuunnitelmien myötä syntyneeseen opetusmateriaalin tarpeeseen.
Sivusto sisältää yhteensä yli 90 tehtävää sekä artikkeleita, joissa säveltäjät, pedagogit ja tutkijat avaavat erilaisia näkökulmia sävellyksen opetukseen.
Tähän saakka Opus 1 on tarjonnut sisältöjä ainoastaan suomeksi. Syksyn 2020 aikana valmistuu sivuston ruotsin- ja englanninkieliset versiot.
Opus 1 sai alkunsa Suomen Säveltäjät ry:n ja Mutes ry:n yhteistyönä. Hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa sävellyksen ja sävellyspedagogiikan erityisasiantuntijoista koostuva työryhmä, johon kuuluvat Sanna Ahvenjärvi, Marjatta Airola, Marko Alastalo, Markku Klami, Tapio Lappalainen, Minna Leinonen sekä Anu Ahola. Verkkosivut on suunnitellut Farm / Antti Kangassalo.
Hanke on saanut rahoitusta Suomen Säveltaiteen Tukisäätiöltä sekä Suomen Säveltäjät ry:ltä.
Lisätietoja
Opettamisesta. Säveltämisen OPS-suositus, taiteen perusopetus (opus1.fi)
Opus 1 – sävellyspedagogiikan aineistopankki