Kun sävellän, kurotan jotain vielä hahmotonta kohti, sumusta selkeytyvää maisemaa, kävelen suin päin pimeään metsään pelkkä taskulamppu valonani, otan junalipun junan ulkonäön perusteella paikkaan, jonka sijaintia en tiedä. Tai mietin mittakaavoja, prosesseja, teen muotin, johon valutan kuumaa ainesta ja toivon, että se ei jähmety liian kovaksi ja murennu, järjestän kokemusta ajassa. Kokemusta, joka pakenee sanallistamista ja kouraisee vatsanpohjasta, ja jota juuri näistä syistä janoan niin kovasti.
Ihailen nerokkaasti järjestettyjä temaattisia kokonaisuuksia kuten Yorgos Lanthimoksen Lobster-elokuvaa. Kammoksun kontrollia ja sen kuolettavaa vaikutusta, tietoisuutta siitä, kuinka tämä kaikki mitä nyt koen, on etukäteen mietitty, mikään ei voi minua tässä yllättää. Toisaalta juuri etukäteissuunnittelu tarjoaa mahdollisuuden yllätykseen, todelliseen täyskäännökseen ilman minkäänlaista varoitusta. Kun vuoden 2022 Sibelius-viulukilpailun voittaja Inmo Yang esitti finaalissa Sibeliuksen viulukonserton, kuulosti kuin hän jatkuvasti keksisi jokaisen fraasin jokaisen sävelen, pulppuaisi vastasyntyvää ääntä.
Nykymusiikki on minulle suurimman riskin musiikkia: usein se pääsee suojakerrosten läpi, vie jonkin hauraan henkilökohtaisen, jylhän planetaarisen, tai meditatiivisen tarkkuuden äärelle. Toisinaan taas se tuntuu sietämättömän puisevalta ja elämänvastaiselta. Tämä kokemusrekisterin laajuus tekee siitä minulle erityisen tärkeää. Tiedän, että koen musiikin vahvasti harmonian kautta, Thomas Adèsin Tevotin alas valuvat kvintit ja niitä vasten kohoavat matalat lämpimät soinnut, György Kurtágin Ligatura – Message To Frances-Marian syvät sellot ja sittemmin kerrostuvat harmoniat, Andrew Normanin Playn avautuminen loputtoman kauniiksi vyörytykseksi. Palaan näihin yhä uudestaan.
Toimin säveltäjänä nykymusiikin, kokeellisen musiikin ja jazzmusiikin alalla. Myös muusikkona ja yhtyeenjohtajana esiintyminen, oman Mikko Sarvanne Garden -yhtyeeni kanssa on minulle tärkeää.
Kolme teosta
Silmittömyys (2024)
kuorolle ja big bandille, runoilija Atte Koskisen tekstiin
ke. Helsingin kamarikuoro ja Sointi Jazz Orchestra, Tampere-talo 21.11.2024
Heräämisen valkea myrsky (2019–2023)
teoskokonaisuus 3 lauluäänelle, perkussioille, sellolle, kontrabassolle ja elektroniikalle runoilija Erkka Filanderin tekstiin
merkittävin esitys Flow Festival 2023
SOLID//LIQUID (2021)
jousikvartetille
ke. Versoi Ensemble, U.S. Embassy in Finland 29.11.2022
Kuva: Mikael Karkkonen & Eetu Vekki