Madetoja-säätiön apurahahaku on avoinna 1.–31.1.2025 Klaavi-hakupalvelussa ja hakuinfo järjestetään etänä 9.1. klo 15.
Madetoja-säätiö on Suomen Säveltäjien perustama säätiö, joka edistää Leevi Madetojan tuotantoon liittyviä hankkeita sekä muuta kotimaista luovaa säveltaidetta. Uuden musiikin osalta säätiö on profiloitunut taidemusiikin sävellystilausten tukemiseen, mutta seuraavalla hakukierroksella myös äänitteiden ja muiden tallenteiden tukemiseen on aiempaa paremmat mahdollisuudet.
Tukea uusien taidemusiikin teosten tilaamiseksi
Sävellystilaus on aina tärkeä tapaus säveltäjän tuotannon kannalta. Tilaaja on usein yksittäinen muusikko yksityishenkilönä, ensemble, kuoro, orkesteri tai festivaali. Tilaaja sitoutuu tukea hakiessaan siihen, että tilattu teos saa kantaesityksen.
Tilaaja voi olla myös ulkomainen taho, mutta säveltäjän tulee olla Suomen kansalainen tai Suomessa asuva, ammattimaisesti toimiva nykytaidemusiikin säveltäjä. Mikäli pohdit, onko musiikki säätiön painopisteeseen osuvaa, kannattaa tarkastella aiempien vuosien tuettuja hankkeita, joihin voi tutustua Klaavi-palvelussa.
Tukisummat vaihtelevat, mutta aiempiin avustuksiin tutustuminen antaa kuvaa mittakaavasta. Toisinaan säätiö voi joutua tukemaan hanketta pienemmällä summalla kuin on haettu, ja toisinaan myönnetään osarahoitus, esimerkiksi puolet haetusta.
Tuet on tarkoitettu ensisijaisesti vapaan kentän toimijoille, ei tyypillisesti esim. VOS-toimijoille tai merkittävää rahoitusta nauttiville festivaaleille. Myös julkisen rahoituksen piirissä olevia toimijoita voidaan kuitenkin tukea, mutta silloin huomio kiinnittyy riittävään omarahoitusosuuteen. Mikäli vakaalla taloudellisella pohjalla oleva organisaatio hakee tukea, odotamme yleensä hankkeen omarahoitusosuuden olevan vähintään yhtä suuri kuin säätiöltä haettava tuki. Tällöin hakijan kannattaa tuoda esiin hankebudjetin lisäksi yhteisön saama julkinen rahoitus.
Myös silloin kun muusikko on tilaamassa yksityishenkilönä orkesteriteosta, hakemukselle on eduksi, jos orkesteri osallistuu kustannuksiin.
Tilaajan tulee tehdä säveltäjän kanssa aiesopimus, joka sisältää olennaisimmat suunnitellut asiat, kuten tilauspalkkion suuruuden ja aikataulun. Sopimusta ei tarvitse liittää hakemukseen, vaan säveltäjän hyväksyntä sähköpostilla riittää tiedoksi asiasta säätiölle. Jos myönteinen avustuspäätös saadaan, tilaajan vastuulla on tehdä säveltäjän kanssa varsinainen tilaussopimus tarkempine yksityiskohtineen.
Ns. karensseihin tulee muutos: tilaaja voi hakea joka vuosi
Säätiön politiikkaan kuuluu, että sama säveltäjä ei voi saada sävellystilausavustusta kahtena peräkkäisenä vuonna eikä muutenkaan, kunnes aiemmin tukea saanut teos on valmistunut. Tilaajan kannattaa siis varmuuden vuoksi tarkastaa, ettei hankkeen säveltäjä ole saanut edellisenä vuonna tukea eikä hänellä ole säätiön tukemaa keskeneräistä projektia.
Aiemmin myöskään sama tilaaja ei ole voinut saada tukea peräkkäisinä vuosina tai kun aiemmin tuettu hanke oli kesken. Tähän on tehty nyt muutos: este ei ole kategorinen, vaan samalle tilaajalle voidaan säätiön harkinnalla myöntää sävellystilausavustus myös peräkkäisinä vuosina eri säveltäjien teoksiin, etenkin silloin, kun tilaaja voi varmistaa teosten esitykset merkittävissä yhteyksissä.
Tilaaja voi siis nyt hakea tukea, vaikka hänellä olisi toisen säveltäjän kanssa keskeneräinen hanke. Jos säveltäjällä on säätiöstä tuettu keskeneräinen hanke, tukea ei myönnetä.
Aiempaa enemmän tukea säveltäjiä hyödyttäviin äänitteisiin
Madetoja-säätiö on voinut myöntää varsin rajoitetusti tukea äänitteisiin. Suomen Säveltäjät on tänä vuonna lahjoittanut säätiön äänitetuen laajentamiseksi 15 000 euroa ns. Kopiosto-varoja. Äänitetuki on nyt määritelty laajemmin tallennetueksi taidemusiikin tuotantoihin, jotka eivät toteutuisi kaupallisin ehdoin ilman avustuksia. Tukea voi hakea yhteisö tai yksityishenkilö – myös säveltäjä itse. Tukea myönnetään erilaisten äänitteiden ja tallenteiden tuotantokuluihin. Kyseessä voi olla fyysinen tai digitaalinen äänite, mutta myös muu yleisölle suunnattu ja säveltäjää hyödyttävä tallenne, kuten esimerkiksi videotallenne.
Sama hakija voi hakea sekä sävellystilaustukea että tallennetukea, mutta samalle henkilölle voidaan myöntää tukea useammalta kuin yhdeltä momentilta vain poikkeustapauksissa. Tallennetuessa ei ole samanlaista seuraavan vuoden karenssimenettelyä kuin sävellystilauksissa, ja tilauksen vuoksi karenssissa oleva säveltäjä voi hakea seuraavana vuonna tallennetukea.
Kiinnostavia Madetoja-hankkeita odotetaan
Leevi Madetojaan liittyviin hankkeisiin haetaan jatkossa tukea omalla hakulomakkeella. Hakemuksessa kannattaa valmistautua perustelemaan projektin taiteellista tai tieteellistä arvoa, tai millaista uutta tai merkittävää näkökulmaa hanke tuo Madetojan tuotantoon. Onko kyseessä esimerkiksi esitys tai äänitys teokselle, joka ei ole kuultu aikoihin? Madetojan tuotannosta löytyy kattavaa ja ajantasaista tietoa Heikki Poroilan syksyllä 2024 julkaisemasta teosluettelosta.
Tuettavien Madetoja-hankkeiden muotoa ei ole rajoitettu: kyseeseen voi tulla julkaisu, akateeminen tutkimus, konsertti- tai näyttämöproduktio, äänite tai muu Madetojan työtä ja teoksia esille tuova hanke.
Yleinen konserttituki ei ole enää säätiön ohjelmassa
Madetoja-säätiö on varsin harvoin voinut tukea uuden musiikin esityksiä. Näin ollen on päätetty, että konserttituki poistuu tässä vaiheessa tukimuotona ja säätiön painopisteitä ovat tilaukset, äänitteet sekä tietenkin hyvät Madetoja-hankkeet, jotka voivat edelleen olla myös konsertteja.
Hyviä hakemuksia ja säätiötekoja!
Jäämme odottamaan hyviä suunnitelmia tammikuun haussa. Kannattaa tehdä hakemus, josta selviää helposti lukemalla hankkeen konsepti: miksi tämä tilaaja tekee yhteistyötä juuri tämän säveltäjän kanssa, mitä kiinnostavaa on tuloksena?
Mainittakoon vielä, että hanke ei saa olla vielä toteutunut, vaan käynnistymässä tukipäätöksen jälkeen.
Jos saat myönteisen päätöksen, olemme iloisia, jos kerrot siitä julkisesti ja olet myös kantaesityksen osalta yhteydessä säätiöön. Käsiohjelmaan on tapana merkitä tukitahot ja saat halutessasi Suomen Säveltäjien toimiston kautta säätiön logon.
Hakuinfo
Hakuinfo tammikuun 2025 hakukierroksesta pidetään etänä Teamsissa torstaina 9.1. klo 15–16. Infoon ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Liity mukaan tästä linkistä.
Säätiön asianhoitaja Vappu Verrosen soittoaika on tiistaina 28.1. klo 13–15, puh. 040 500 5905.