Lokakuussa 2021 Suomen Säveltäjät ry toteutti kyselyn koronaviruspandemian vaikutuksista säveltäjien työskentelyyn ja toimeentuloon. Kyselyssä kartoitettiin myös säveltäjien hyvinvointia, ja siihen vastasi 47 henkilöä, eli viidesosa jäsenistön määrästä.
Kyselystä käy ilmi, että koronarajoitukset ovat vaikuttaneet säveltäjien työhön monella tapaa, vaikka työn ydin onkin pysynytkin melko samanlaisena. Tilausten, esitysten ja esiintymisten peruuntuminen tai jatkuva siirtyminen, yleisen ilmapiirin aiheuttama motivaation tai aloitekyvyn puute, etäopetustyön kuormittavuus sekä huoli romahtaneista tekijänoikeustuloista olivat vastausten valossa suurimpia pandemiasta aiheutuneita vaikutuksia säveltäjien työssä. Lisäksi hyvinvointia kuormittivat sosiaalisten kontaktien puute, kulttuurivastainen ilmapiiri ja harrastusten jääminen tauolle. Toisaalta moni säveltäjä koki säästyneensä pahimmilta taloudellisilta kolhuilta esimerkiksi muusikkoihin verrattuna.
Noin 60 % kyselyyn vastanneista ilmoitti tulojensa vähentyneen korona-aikana. Heistä valtaosa arvioi tulojensa laskeneen alle 30 % eli esittäviin taiteilijoihin verrattuna maltillisesti. Toisaalta joukossa oli myös vastaajia, jotka arvioivat tulojensa laskeneen jopa 80 % korona-aikana. Suurin osa myös olettaa tulojen laskevan lähitulevaisuudessa, kun tilaussävellyssumaa puretaan ja koska tekijänoikeuskorvaukset maksetaan viiveellä.
Hyvinvointia kartoittava osio osoitti, että kyselyyn vastanneet säveltäjät ovat keskimäärin melko tyytyväisiä elämäänsä (4/5). Työhön liittyvä tyytyväisyys oli keskimäärin alhaisempaa (3/5), ja säveltäjän asemaa arvioitaessa vastaukset olivat melko pessimistisiä (2/5). Työhön liittyvä stressi tai ahdistus oli suurehkoa (4/5), mutta toimeentuloon liittyvä stressi tai ahdistus jakautui suhteellisen tasaisesti. Tästä huolimatta valtaosa vastanneista suhtautui melko luottavaisesti tulevaisuuteen (4/5). Hiukan alle puolet (44 %) vastanneista kertoi hyvinvointinsa huonontuneen pandemian vuoksi vähän, mutta kolmannes (33 %) näki, ettei pandemialla ollut juurikaan vaikutusta hyvinvointiin.
Lue tarkempi raportti täältä.