Porvoolainen mediataiteilija Raimo Uunila sai Suomen Säveltäjät ry:ltä tilauksen ohjata yhdistyksen 70-vuotisjuhlan kunniaksi suomalaisia säveltäjiä esittelevän dokumenttiprojektin. Yhdessä englantilaisen toimittaja Andrew Mellorin kanssa ideoitu kokonaisuus muodostui lopulta 13-osaiseksi lyhyiden dokumenttien sarjaksi. Projekti vei kulttuuria ja taidemusiikkia rakastavan Uunilan ainutlaatuiselle retkelle säveltaiteen kulissien taakse. Kaikki videot löytyvät osoitteesta vimeo.com/finnishcomposers
Raimo Uunila on media-alan konkari, joka toimii yrittäjänä Magnusborgin studioilla Porvoossa. Mediataiteen alalla vaikuttanut Uunila on vuosikymmenten saatossa siirtynyt vähitellen perinteisempään ilmaisuun televisio- ja elokuva-alalla. Erityisen kiinnostuksen kohteena ovat kuitenkin aina pysyneet taide, ihmiset ja dokumentit.
”Olen aikaisemmin tehnyt hieman vastaavanlaisia henkilökuvia nykytanssikoreografeista ja arkkitehdeistä”, Uunila sanoo. ”Minua kiinnostaa aiheena aivan loputtomasti taideteoksen synty ja sen tekijä. Sitä kautta minun oli helppo lähestyä tätä työtä.”
Arvokasta materiaalia syntyi lopullisia versiota enemmän
Suomen Säveltäjät ry halusi juhlavuotenaan tuottaa dokumenttihankkeen, jolle Raimo Uunila kutsuttiin antamaan muoto. Uunila esitteli ideoita siitä, kuinka projektin voisi toteuttaa käytössä olevilla resursseilla.
”Aloimme muovata kokonaisuutta paljolti puheen ympärille”, Uunila sanoo.
Lopputuloksena syntyi kolmetoista intiimiä henkilökuvaa, jotka tarjoavat harvinaislaatuisen näkökulman säveltäjien työhön ja säveltaiteen sielunelämään.
”Tavallaan kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan säveltäjien esittelyistä”, Uunila toteaa.
”Ne avaavat säveltäjien maailmaa ulospäin ja toimivat suoraan promootiovälineinä. Toisaalta niiden tarkoitus on yleisemmällä tasolla esitellä taiteen tekemistä ja taideteoksen syntymistä.”
Dokumenttisarjan toimittajaksi ryhtyi englantilainen Andrew Mellor, joka valikoi sarjaan päätyneet taiteilijat ja jututti heitä haastattelutilanteissa.
”Andrewn mukanaan tuoma ulkopuolinen näkökulma suomalaiseen asiaan oli nerokas”, Uunila kiittelee.
”Taiteilijoiden valikoima on nuorekas ja mielestäni erittäin onnistunut. Mukana on hyvin erilaisia taiteilijoita, jotka tarjoavat tarttumapintaa hyvin moneen suuntaan.”
Esittelyissä pyrittiin alusta lähtien lyhyeen ja kiteytettyyn ilmaisuun. Kunkin valmiin dokumentin kesto on vain viidestä kymmeneen minuuttia.
”Andrewn ansiosta haastattelutilanteista tuli kuitenkin niin miellyttäviä, että ne venyivät varsin pitkiksi.”, Uunila nauraa. ”Taltioitua materiaalia on aika paljon, ja se on kaikki arvokasta arkistoitavaa materiaalia.”
Säveltäjät liikkeelle ja ulos työhuoneistaan!
Dokumenttien sisältö syntyi vuonna 2015 kahdessa vaiheessa: elokuussa tehtiin varsinaiset haastattelut, minkä jälkeen säveltäjien kanssa tavattiin toistamiseen erilaisten kuvituskuvasisältöjen kuvaamisen merkeissä.
”Elokuussa tehty parin viikon kuvausjakso oli todella intensiivinen ja rikastuttava”, Uunila sanoo. ”Andrew oli perehtynyt todella hyvin aiheeseen, ja kaikkien mukana olleiden motiivi oli todella korkealla.”
Lisäkuvausten ajatuksena oli saada taiteilija liikkeelle, ulos työhuoneestaan.
”Kävelimme paljon säveltäjien kanssa”, Uunila kertoo.
”Kävimme sellaisissa paikoissa, joissa he tapaavat käydä; Outi Tarkiaisen kanssa menimme divariin ja Olli Virtaperkon kanssa eräkauppaan.”
Arkisiin askareisiin heittäytyminen tarjosi hykerryttäviä tilanteita, joiden tunnelma välittyy myös dokumenteista.
”Juho Kankaan kanssa kuvasimme lisämateriaalia hänen työhuoneellaan Töölössä”, Uunila kertoo.
”Lähdimme ulos kadulle, jossa eräs auto oli juuttunut lumikinokseen. Nauhalle taltioitui tilanne, jossa työnnämme autoa käyntiin neljän mummon kanssa.”
Vaikka tähtäimessä olivat nimenomaan arkiset tilannekuvat, nauhalle päätyi myös säveltäjäntyön glamouria.
”Pääsimme kuvaamaan, kun Magnus Lindberg johti itse teoksensa Joy Avanti!n Suvisoitossa”, Uunila kertoo.
”Upean konsertin jälkeen puhkesi mieletön onnittelutilanne, ja media oli säveltäjän kimpussa.”
Dokumentit on tehty myös kansainväliseen jakeluun
Tämän haastattelun aikaan marraskuussa 2016 projektin ensimmäinen vaihe, lyhyiden esittelydokumenttien sarja, on loppusilausta vaille valmis. Ensisijaisesti dokumentit julkaistaan Suomen Säveltäjät ry:n verkkosivuilla ja luovutetaan mukana olleiden taiteilijoiden omaan käyttöön.
”YLE:n kanssa ovat lisäksi käynnissä neuvottelut siitä, tulisivatko dokumentit joskus ulos heidän kauttaan”, Uunila sanoo. ”Mitään ei ole vielä sovittu, mutta katsotaan miten asiat etenevät.”
Dokumenttisarja on toteutettu myös kansainvälistä käyttöä silmällä pitäen.
”Kaikki säveltäjät puhuvat dokumenteissa englantia”, Uunila sanoo. ”Se oli rohkea veto, mutta avaa paljon uusia mahdollisuuksia.”
Sarjaan valikoidut taiteilijat lähtivät projektiin mukaan innokkaasti ja avoimin mielin.
”Kaikki kolmetoista säveltäjää, joita lähestyttiin, lähtivät mukaan”, Uunila sanoo. ”Tietenkin olisimme halunneet tehdä dokumentteja enemmänkin. Listamme oli aluksi paljon pidempi, ja käytännön syistä sitä karsittiin.”
Lopullinen määrä oli Uunilan mielestä hyvin perusteltu ja käytössä olleiden resurssien kannalta toimiva. Siitä on myös mahdollisuuden tullen hyvä jatkaa.
”Mielestäni tämä kannattaisi ottaa vuosittaiseksi tai joka toinen vuosi toteutettavaksi projektiksi”, Uunila sanoo. ”Kyse on kuitenkin hyvin katoavista tilanteista: teoksen säveltäminen ja sen keskellä eläminen on aina uusi asia. On todella hienoa päästä juuri silloin kysymään säveltäjältä mitä tapahtuu. Ja kun sitten lopulta kuulee siinä prosessissa syntyneen musiikin – siinä on jotain maagista.”
Jimmy Träskelin
Kirjoittaja on Laatulehti-tunnustuksella palkitun Kantele-lehden päätoimittaja ja Kansanmusiikki-instituutin julkaisuvastaava.
Composing Out Loud: 13 säveltäjämuotokuvaa
- Sebastian Dumitrescu
- Perttu Haapanen
- Sid Hille
- Anna Huuskonen
- Juho Kangas
- Minna Leinonen
- Magnus Lindberg
- Seppo Pohjola
- Osmo Tapio Räihälä
- Aki Yli-Salomäki
- Outi Tarkiainen
- Olli Virtaperko
- Lotta Wennäkoski
Kuva: Aki Yli-Salomäki (edessä) seuranaan Lauri Danska, toimittaja Andrew Mellor ja ohjaaja Raimo Uunila (kuvaaja: Annu Mikkonen)
[julkaistu alun perin Kompositio-lehdessä 2/2016)
[30.1.2019]