Ung Nordisk Musik saa Pohjoismaisen säveltäjäneuvoston kunniapalkinnon 

Ung Nordisk Musik -festivaali (UNM) on saanut tänä vuonna Pohjoismaisen säveltäjäneuvoston kunniapalkinnon.

Festivaalia on järjestetty vuodesta 1946 lähtien. Vuosittain järjestettävä UNM on keskeinen tekijä ja toimija edistämässä pohjoismaisten säveltäjien ja muusikoiden yhteistyötä. Sen ohjelmisto on keskittynyt alle 30-vuotiaiden säveltäjien ja äänitaiteilijoiden teoksiin.

UNM:n keskeisenä sisältönä ovat aina olleet nuorten säveltäjien teokset. Se onkin vuosikymmenten ajan ollut merkittävä tapahtuma auttamassa opiskelevia säveltäjiä siirtymään ammattilaisten joukkoon. Festivaali on ollut myös innostuneiden muusikoiden ja huolella järjestettyjen konserttien foorumi. Festivaalin mestarikursseilla, seminaareissa ja keskustelutilaisuuksissa pohjoismaiset nuoret säveltäjät ovat voineet jakaa ajatuksiaan musiikista ja säveltämisen estetiikasta.

UNM tarjoaa mahdollisuuksia kuulla pohjoismaista musiikkia

Vuosittain eri maissa kiertävä festivaalin järjestämisvastuu on lisännyt myös nuorten kykyä tuottaa laajamuotoisia musiikkitapahtumia. Monet säveltäjät ovatkin muodostaneet UNM-järjestelyjen aikana tärkeitä ammattilaisten verkostoja, joista on ollut hyötyä myöhemminkin.

Pohjoismainen säveltäjäneuvosto ja yksittäiset säveltäjäyhdistykset ovat hiljattain tehneet tutkimuksia, jotka paljastavat pohjoismaisen musiikin liikkumisen Pohjoismaiden välillä hyvin vähäiseksi. Tämä on myös painava syy luovuttaa kunniapalkinto juuri UNM-festivaalille, koska se tekee pitkäjänteisesti työtä pohjoismaisen musiikin esittelemiseksi eri Pohjoismaissa.

UNM-festivaali on tarjonnut jo vuodesta 1946 pohjoismaisille yleisöille katsauksen uusimpaan ja tuoreimpaan pohjoismaiseen musiikkiin. (Kuva: UNM)

Palkinto jaettiin Pohjoismaisten musiikkipäivien yhteydessä Norjan Bodøssä 16.11.2019. Kunniapalkinnon arvo on 50 000 Norjan kruunua (noin 5000 euroa).

Palkinnon myötä Pohjoismainen säveltäjäneuvosto palaa juurilleen

UNM-festivaalin tavoin Pohjoismainen säveltäjäneuvosto on perustettu vuonna 1946. Se on noin 1500 pohjoismaisen säveltämisen, elektroakustisen musiikin ja äänitaiteen parissa työskentelevän ammattilaisen järjestö. Siihen kuuluvat Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Färsaarten säveltäjäyhdistysten puheenjohtajat.

UMN-festivaalille jaetun palkinnon myötä neuvosto palaa käytäntöönsä jakaa kunniapalkintoja pohjoismaisia säveltäjiä ja heidän toimintaympäristöään edistäville pohjoismaisille tahoille.

Lue lisää

Pohjoismaiset musiikkipäivät (Nordic Music Days)

Pohjoismainen säveltäjäneuvosto (Nordic Council of Composers)

UNM 2019 (Piteå, Ruotsi)

UNM 24.-30.8.2020, Tampere

Lisätietoja kunniapalkinnosta

Jørgen Karlstrøm, Pohjoismaiden säveltäjäneuvoston ja Norjan säveltäjäyhdistyksen puheenjohtaja
jorgen(at)komponist.no

[Kuva: UNM]

  • Arkistot