Opus 1 – sävellyspedagogiikan aineistopankissa on uusia sisältöjä

Säveltämisen alkuopetukseen erikoistuneeet opus1.fi-verkkosivut avattiin syksyllä 2018. Kaikille säveltämisestä ja sävellyspedagogiikasta kiinnostuneille tarkoitettu Opus 1 – sävellyspedagogiikan aineistopankki syntyi Suomen Säveltäjät ry:n ja Mutes ry:n yhteistyönä. Se tarjoaa osoitteessa monipuolisen valikoiman sävellystehtäviä sekä inspiroivia näkökulmia säveltämisen alkuopetukseen.

Uusi Sävellyspolku johdattaa improvisaation maailmaan

Sivuilla on nyt julkaistu 25 uutta innostavaa tehtäviä ja muuta aineistoa sävellyspedagogiikan tiimoilta. Tehtävistä suurimman osan on laatinut pedagogi, muusikko ja säveltäjä Esa Ylivaara, joka opettaa pianonsoittoa, sävellystä ja improvisointia musiikkiopisto Avoniassa.

Sivustolla on julkaistu myös säveltäjä, sävellyksen opettaja Markku Klamin kirjoittama artikkeli säveltäjäksi kasvamisesta ja sävellysopetuksesta. Lisäksi Opus 1 -sivulle on päivitetty tietoa uusimmista sävellyspedagogiikkaan liittyvistä hankkeista.

Aineistopankkiin on koottu myös uusi Sävellyspolku, joka tällä kertaa johdattelee improvisaation ihmeelliseen maailmaan.

Opus 1 lyhyesti

  • sävellyspedagogiikan aineistopankki
  • pyrkii omalta osaltaan vastaamaan uusien opetussuunnitelmien myötä syntyneeseen opetusmateriaalin tarpeeseen
  • yhteensä 91 tehtävää
  • artikkeleita, joissa säveltäjät, pedagogit ja tutkijat avaavat erilaisia näkökulmia sävellyksenopetukseen.

Sävellystehtävät on laadittu ennen kaikkea musiikkioppilaitosten ryhmäopetuksen tarpeet huomioon ottaen. Ne soveltuvat osittain myös koulujen musiikinopetukseen. Sivustolta löytyy tehtäviä eri taitotasoille, ja monet harjoituksista sopivat kaikenikäisille sekä monen tasoisille oppilaille.

Sivuston suunnitellut työryhmä haluaa olla mukana rakentamassa uudenlaista säveltäjyyden ja säveltämisen kulttuuria. Mitä laajemman joukon lapsia ja nuoria ohjaamme sävellyksen pariin jo varhaisessa vaiheessa, sitä monimuotoisempi ja kukoistavampi on säveltaiteemme tulevaisuus.

Hanke sai alkunsa Suomen Säveltäjät ry:n ja Mutes ry:n yhteistyönä. Sivuston suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa sävellyksen ja sävellyspedagogiikan erityisasiantuntijoista koostuva työryhmä, johon kuuluvat Sanna Ahvenjärvi, Marjatta Airola, Marko Alastalo, Markku Klami, Tapio Lappalainen, Minna Leinonen sekä Anu Ahola. Verkkosivut on suunnitellut Farm / Antti Kangassalo.

Hanke on saanut rahoitusta Suomen Säveltaiteen Tukisäätiöltä sekä Suomen Säveltäjät ry:ltä. Aineistoa täydennetään mahdollisuuksien mukaan.

 

Lisätietoja

Yhteystiedot: opus1@composers.fi

Teksti: Anu Ahola

Kuva: Markku Klami

 

[3.5.2019]

  • Arkistot