Lokakuun säveltäjäkonsertit: Tapio Tuomela 60 vuotta

Lokakuun aikana kuullaan peräti 4 säveltäjäkonserttia, joissa luodaan mielenkiintoisia läpileikkauksia tai ajankohtaisia katsauksia kunkin säveltäjän tuotantoon.

Tarjonta ulottuu 100-vuotismuistokonsertista free jazzin sävyttämään tulimusiikkiin.

Tapio Tuomela 60 vuotta

  • ti 16.10.2018 klo 19.00 Camerata, Musiikkitalo, Helsinki

Mestarit ja kisällit juhlivat Tuomelan 60-vuotissyntymäpäivää hänen uusimman vokaalimusiikkinsa parissa. Konsertissa kuullaan seuraavat teokset: Fissure, Suite Française, Three Folk Songs, Kolme laulua Martta Rossin runoihin, Jousikvartetto Fiddler ja Friarjojk och scen.

Konsertissa esiintyvät mm. Zagros-kvartetti, sopraanot Pia Komsi ja Virva Puumala ja mezzosopraano Virpi Räisänen. Tapio Tuomela esiintyy myös pianistina konsertissa.

Yle Radio 1:n Ajassa soi -ohjelma lähettää konsertin tallenteen ti 30.10.2018 klo 21.00.

Lisätietoja

Tapio Tuomela 60 vuotta (Taideyliopisto)

[kuva: Maarit Kytöharju]

Tulta – Saksofonin hehkua! Esa Pietilän uutta saksofonimusiikkia

  • pe 26.10.2018 klo 19.00 Harjoitussali Paavo, Musiikkitalo, Helsinki

Konsertissaan Esa Pietilä esittelee, mihin kaikkeen nykysaksofoni ilmaisullisesti pystyy. Pietilän sävelkieli on värikästä, eri musiikkityylejä sekoittelevaa synteesiä. Konsertin teoksissa kuullaan elementtejä free jazzista, nykymusiikista ja vanhoista madrigaaleista improvisoinnilla ja live-elektroniikalla höystettynä.

Pietilän kantaesitettävät teokset kuvaavat tulen käyttäytymistä sen eri olomuodoissa. Konsertissa esiintyvät Pietilän lisäksi Kamus-jousivartetti ja Esa Pietilä Treatment, jossa soittavat Pietilä, Veli Kujala (harmonikka ja live-elektroniikka) ja Janne Tuomi (perkussiot).

Konsertissa kuullaan myös Pietilän soolopianoteos, jonka kantaesittää Risto-Matti Marin. Magnus Lindbergin Ablauf-teoksen esittävät Pietilän, Harri Lehtinen ja Janne Tuomi.

Lisätietoja

Tulta – Saksofonin hehkua! (Musiikkitalo)

[kuva: Maarit Kytöharju]

Fot mot jord – Eero Sipilä 100 vuotta

  • su 28.10.2018 klo 18.00 Meilahden kirkko, Helsinki

Eero Sipilän (27.7.1918  18.5.1972) sävellystuotannossa keskeisessä asemassa olivat kuorolle ja uruille sävelletyt teokset. Keskeinen urkutuotanto syntyi 1950-luvulla, mutta konsertissa kuullaan myös kantaesityksenä hieman ennen säveltäjän kuolemaa valmistunut teos für Orgel.

Sipilän keskeisistä kuoroteoksista konsertissa ovat mukana Super flumina Babylonis, Fot mot jord sekä Himmel och jord skola förgås. Ensiksi mainittua on pidetty tekijänsä läpimurtoteoksena.

Konsertissa esiintyvät  Suomalainen Kamarikuoro johtajanaan Eric-Olof Söderström sekä Peter Peitsalo, urut.

Lisätietoja

Fot mot jord – Eero Sipilä 100 vuotta (Facebook, Suomen Säveltäjät)

Sävellyskonsertti: Mikko Heiniö 70 vuotta

  • su 7.10.2018 klo 15.00 Helsingin konservatorio

Konsertin avausteoksena kuultava Café au lait perustuu vaikutelmiin Länsi-Afrikassa sijaitsevan Beninin musiikista ja luonnosta. Kitarakappale Through Green Glass puolestaan kuuluu Patrik Kleemolan aloitteesta syntyneisiin sävellyksiin kuten myös Bo Carpelanin runojen inspiroima, nyt kantaesitettävä Mot natten. Lassi Nummen tekstiin sävelletty orkesterilaulusarja Syyskesän laulu, josta nyt kuullaan pianosäestyksellinen versio, peilaa päättymässä olevan elämän tuntoja. Päätösnumerona kuultavassa pianokvintetossa muusikot resitoivat katkelmia Lewis Carrollin teoksesta Through the Looking Glass.

Konsertissa esiintyvät mm. baritoni Tommi Hakala, pianisti Kristian Attila ja kitaristi Patrik Kleemola.

Turussa järjestetään keskiviikona 10.10.2018 myös Mikko Heiniön musiikille omistettu konsertti:

  • ke 10.10.2018 klo 19.00 Sibeliusmuseo, Turku

Lisätietoja

Sävellyskonsertti: Mikko Heiniö 70 vuotta (Helsingin konsertti 7.10.2018; Facebook)

Kamarimusiikki-ilta (Sibeliusmuseo, Turku)

 

[29.9.2018; päivitetty 10.10.2018]

  • Arkistot