Jyrki Linjaman Laestadius-ooppera esitetään Vantaalla

Jyrki Linjaman kirkko-ooppera Kolme kirjettä Laestadiukselle esitetään visualisoituna konserttiesityksenä Myyrmäen kirkossa Vantaalla lauantaina 11.11.2017. Heinäkuussa kantaesitetyn teoksen myötä Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat muisti 100-vuotiasta Suomea ja reformaation 500-vuotisjuhlaa.

Linjama piti blogia oopperan valmistumisesta kirkkomusikkijuhlien sivuilla. Tekstit ovat syvällinen ja henkilökohtainen läpivalaisu kysymyksiin, joita säveltäjä kävi prosessin aikana läpi. Oopperasta kehittyi hyvin henkilökohtainen asia:

”Olin aluksi aika hämmentynyt Esa Ruuttusen pyynnöstä säveltää ooppera Laestadiuksesta. Nyt työn kuluessa olen vähitellen huomannut, että tämä on tärkeä mahdollisuus myös minulle itselleni: mahdollisuus työstää työni, taustani ja hengellisyyteni kannalta olennaisia kysymyksiä.”

Teosta on helppo esittää erilaisissa tiloissa

Linjama teki oopperasta tietoisesti matkalaukkuoopperan, helposti liikuteltavan teoksen mahdollisimman monenlaisiin esityspaikkoihin. Samalla hän huomauttaa myös kaventuvasta mahdollisuudesta suomenkielisen oopperan kuulemiseen:

”En kaipaa pienen teatterin tunkkaista akustiikkaa ja nautin toki nykytekniikan mahdollistamasta käännöstekstien reaaliaikaisesta näyttämisestä. Mutta silti: mahdollisuudet kokea ooppera laulettuna omalla äidinkielellä ovat Suomessa olennaisesti kaventuneet, ja se on tappio. Ilmiö havainnollistuu itselleni paraikaa omassa työssäni.”

Ei kronologiaa vaan temaattista etenemistä

Oopperassa Lars Levi Laestadius (1800-1861), kasvitieteilijä, teologi, kiistelty herätysjohtaja, saamelaisen muinaisuskon tutkija ja Ranskan kunnialegioonan ritari, saa muutama minuutti ennen kuolemaansa tulevaisuudesta kolme kirjettä. Niiden liikuttamana hän käy läpi omaa dramaattista elämäänsä. Ajan ja paikan rajat katoavat. Herätysjohtajaa saattaa hänen loppuhetkillään enkeli ja viisas sananviejä Sofia.

Lajityypiltään Kolme kirjettä Laestadiukselle liittyy uninäytelmän perinteeseen: se ”tapahtuu” hetkeä ennen Laestadiuksen kuolemaa, silmänräpäyksen kestävän tajuttomuuskohtauksen aikana. Kirkko-ooppera ei etene kronologisesti, vaan temaattisesti: ensimmäisessä näytöksessä aiheena on kulttuuri, toisessa nainen ja kolmannessa lapsi.

Kuva: Saara Vuorjoki / Music Finland

Jyrki Linjama:
Kolme kirjettä Laestadiukselle (kirkko-ooppera)

visualisoitu konserttiesitys
la 11.11.2017 klo 19.00
Myyrmäen kirkko (Uomatie 1, Vantaa)

Libretto: Michael Baran ja Jyrki Linjama
Ohjaus: Michael Baran
Valosuunnittelu: Ville Virtanen

Esiintyjät:
Esa Ruuttunen, baritoni
Laura Mäkitalo, mezzosopraano
Kamariorkesteri Soli Deo Gloria, joht. Juhani Lamminmäki

ohjelma: 20 €

Lähde: Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat

[1.11.2017]

  • Arkistot