Sibeliuksen seuraajat. Juhani Nuorvalan uutuusteos esitetään tuoreeltaan Yhdysvalloissa

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri kantaesitti Kokkolassa Juhani Nuorvalan teoksen Variationes ex ”Bene quondam” 16.9.2017. Teos on yksi mittavan Sibeliuksen seuraajat -kantaesityssarjan tilaussävellyksistä.

Nyt teos matkaa Yhdysvaltoihin. Coloradon yliopiston kamariorkesteri esittää sen konsertissaan torstaina 26.10.2017 Boulderissa.

”Sibelius-Akatemialla ja Coloradon yliopistolla on tekeillä yhteistyötä. Minut kutsuttiin säveltäjävieraaksi Boulderiin viime keväänä. He tiedustelivat, mitä sellaista olen säveltänyt, mitä heidän kamariorkesterinsa konsertissa voitaisiin esittää. Kerroin syksyllä tulevasta uudesta jousiorkesterisävellyksestä, josta he sitten innostuivat”, kertoo Nuorvala.

Juhani Nuorvala on paikalla konsertissa kutsuvieraana.

Piae cantiones -sävelmää laajana variaatiopalettina

Nuorvalan teoksen myötä konsertissa kuullaan pala vanhaa suomalaista perinnettä.

”Otan vanhan hartaan katolisen teinilaulun ja käsittelen sitä nykymusiikin keinoin. Leijailen sen kanssa New Agen Kaliforniaan ja yhdistän sen omien teinivuosieni teinimusiikkiin. Tämä heijastaa, kenties juhliikin, ’aaltoilevan stasiksen’ aikauttamme, jonka Leonard B. Meyer tarkkanäköisesti ennusti jo hippivuonna 1967.”

Juhani Nuorvalan (s. 1961) Variationes ex ’Bene quondam’ syntyi yhteistyössä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa. Hän sai orkesterin käyttöönsä kokonaiseksi harjoituspäiväksi ja kokeili muusikoiden kanssa mikrotonaalista materiaaliaan. Nuorvalan mukaan teos ei ole ”ekstreemi kokeellinen työ”; vaan henkistä sukua pelimannisävelmää muuntelevan Aulis Sallisen 3. jousikvarteton kanssa. Nuorvala kertoo variaatiopaletin olevan muuhun tuotantoonsa verraten poikkeuksellisen laaja. Teos perustuu Piæ cantiones -sävelmään no. 47 – suomalaiseen musiikkiin ajalta kauan ennen Suomea itsenäisenä valtiona.

Boulderissa juhlitaan myös Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä

Coloradon yliopistolla kuullaan saman viikon tiistaina 24.10. Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistava kamarimusiikkikonsertti. Sen ohjelmassa kuullaan mm. SibeliuksenRautavaaran, Hauta-ahon ja Saariahon musiikkia.

 

to 26.10.2017
Coloradon yliopisto, Main Campus
Juhani Nuorvala: Variationes ex ”Bene quondam”
Yliopiston kamariorkesteri
(+ Varèse, Mozart)

 

Katso myös
Konsertin tarkemmat tiedot (University of Colorado, Boulder)
A Celebration of Finnish Independence (konsertti 24.10.2017; Suomen Säveltäjät)

[19.10.2017]

Kuva: Saara Vuorjoki/Music Finland

  • Arkistot