Kärkihanke tehostaa sävellyksen opetusta musiikkiopistoissa

Suomen Säveltäjät on rakentanut pitkäjänteisesti pedagogisia hankkeita edistääkseen sävellyksen opetusta etupäässä lasten ja nuorten parissa. Samalla hankkeissa on terästetty säveltäjien omia pedagogisia taitoja.

Tämän vuoden kärkihankkeena yhdistys toteuttaa musiikkiopistoissa valtakunnallisen Ääneni äärelle -hankkeen. Ensisijaisena tavoitteena on integroida sävellyksenopetus osaksi musiikkiopisto-opintoja musiikin perusteiden, instrumenttiopetuksen ja henkilökohtaisten sävellystuntien muodossa. Yhteensä 9 säveltäjää työskentelee 7 eri paikkakunnalla.

Musiikkiopistot ovat ottaneet hankkeen innostuneesti vastaan. Kukin säveltäjä on sopinut oman musiikkiopistonsa kanssa, mihin sävellysopetus halutaan kohdistaa kussakin oppilaitoksessa.

Mitä säveltäjät tekevät musiikkiopistoissa?

Säveltäjät ovat valinneet hyvin erilaisia lähestymistapoja opetustyöhön.

Eräät ovat antaneet soitonopettajille sävellyspedagogista koulutusta, kuinka ohjata nuorta soitonopiskelijaa sävellystyössä. Toiset ovat luotsanneet musiikkiopistossa toimivaa opettajien ja oppilaiden soitinryhmää improvisoinnissa, säveltämisessä ja sovittamisessa. Yhtenä menetelmänä on lasten ja nuorten sävellyksen ohjaus musiikin hahmotustaitojen tunneilla; tässä toimii apuna musiikin perusteiden opettaja. 

Hankkeen edetessä järjestetään myös sävellyksen pienryhmä- ja henkilökohtaista opetusta sävellyksestä innostuneille oppilaille ja opettajille.

Hanke halutaan myös uusiin kaupunkeihin

Ääneni äärelle on hakenut lisärahoitusta jatkaakseen ensi keväänä. Tuolloin olisi tarkoitus aloittaa toiminta Vaasassa, Porissa ja Jyväskylässä.

Yhdistyksellä on suunnitelmia jatkaa hanketta musiikkioppilaitoksissa edelleen syksyllä 2018. 

Ääneni äärelle: säveltäjät musiikkiopistoissa

lukuvuonna 2017–2018

Ilkka Hammo
Pirkanmaan musiikkiopisto, Tampere

Jouni Hirvelä
Pohjois-Helsingin musiikkiopisto, Helsinki

Rafael Junchaya
Keski-Vantaan musiikkiopisto, Vantaa

Mikko Nisula
Lauttasaaren musiikkiopisto, Helsinki

Juha Pisto
Länsi-Pohjan musiikkiopisto, Kemi

Sakari Raappana
Oulun konservatorio, Oulu

Niilo Tarnanen
Musiikkiopisto Juvenalia, Espoo

Roger Wanamo
Tampereen konservatorio, Tampere

Adam Vilagi
Kuopion konservatorio, Kuopio

 

Teksti: Minna Leinonen

Kuva: Adam Vilagi opettaa Kuopiossa. Opettajat pitävät tärkeänä valmiiksi hahmoteltua tunnelmaa tai kokemusta, jota aletaan ilmaista musiikillisesti. (kuvaaja: Markku Laakso)

 

Lue myös

Suomen Säveltäjien sävellyspedagogisia hankkeita

 

[10.10.2017]

  • Arkistot