Pohjoismaiset musiikkipäivät 2017 Lontoossa: ääniä ja kuvia pohjoisesta

Pohjoismaiset musiikkipäivät (Nordic Music Days, NMD) järjestetään loppuviikon 28.9.-1.10.2017 aikana Lontoossa. Tapahtuma rakennetaan vahvaan pohjoiseen formaattiin: lontoolaisille tarjotaan metsää, joikua, runonlaulua, pohjoisia ääniä ja puhdasta asuttamatonta luontoa. Taidemusiikki saa rinnalleen kansanmusiikin lisäväriä, kun esimerkiksi avajaispäivän iltana (28.9.) Pekka Kuusiston ja Ilona Korhosen esiintyminen koostuu suomalaisesta runolaulusta ja kansanmusiikista.

Pekka Kuusisto ahkeroi muutenkin avajaispäivänä. NMD:n avaa islantilaisilla uusilla teoksilla ja Sibeliuksen sinfonioilla Philharmonic Orchestra ja sen ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen. Islantilaisen Daníel Bjarnasonin viulukonserton solistina soittaa Kuusisto.

Saariaho, Arola, Hartikainen & Világi

Suomalaisina teoksina Lontoossa kuullaan Sibeliuksen lisäksi mm. Kaija Saariahon Terrestre (Floral night episode 30.9.) ja säveltäjä-äänitaitelija Tytti Arolan Metsä viululle ja ääninauhalle (Nordic forests 29.9.). London Sinfoniettan vasket esittävät konsertissaan Brass Walk (30.9.) Jarkko Hartikaisen teoksen Radix. Festivaalin viimeisenä päivänä (With my ear to the ground 1.10.) The Riot Ensemble soittaa Adam Világin kamarimusiikkisävellyksen Flame.

Seminaarit ja työpajat suunnataan lasten ja nuorten sävellyspedagogiikan ohella säveltäjille. New Music: The Burning Questions -seminaarisarja paneutuu säveltäjien tasa-arvokysymyksiin (28.9.), taiteilijavetoiseen ohjelmiston rakentamiseen ja kuratointiin (29.9.) sekä säveltäjien kansainvälisen uran rakentamiseen (30.9.).

Pohjola-kuvaa vahvistetaan myös tilausveistoksella. Brittitaiteilija ja soitinrakentaja Paul Jefferies on rakentaa tapahtumaan revontuliaiheisen veistoksen ja soittimen yhdistelmän.

Ensi vuonna tavataan Helsingissä

Vuoden 2018 Pohjoismaiset musiikkipäivät järjestetään Helsingissä 7.-11.11.. Taiteellisenä johtajana toimii Osmo Tapio Räihälä.

 

Pohjoismaiset musiikkipäivät (Nordic Music Days) 2017

28.9.–1.10.2017 Lontoo
järjestäjät: Ruotsin säveltäjäyhdistys ja Southbank Centre
nordicmusicdays.org

Southbank Centren pohjoismaista ohjelmistoa
southbankcentre.co.uk/nordicmatters

 

Kuvat: View of Southbank Centre (Belinda Lawley/Southbank Centre); Kaija Saariaho (Maarit Kytöharju)

  • Arkistot