Harri Vuori sai Suomen Musiikkikustantajien palkinnon

Suomen Musiikkikustantajat ry jakoi vuoden 2017 palkinnot Helsingissä 12.9.2017. Vuoden taidemusiikkisäveltäjän palkinto myönnettiin Harri Vuorelle.

Neljännen kerran jaetut palkinnot myönnettiin viidessä kategoriassa. Kukin palkinto on suuruudeltaan 2000 euroa.

Taidemusiikin palkintoraatiin kuului 4 asiantuntijaa, jotka äänestivät sähköpostin välityksellä itsenäisesti ja toisistaan tietämättä. Palkinnon sai ehdokas, joka oli saanut eniten ääniä.

 

”Harri Vuori yhdistää paikallisuutta universaaliin”

Palkintoraadin jäsenet perustelivat Vuoren valintaa mm. seuraavasti:

”Harri Vuori on ansiokkaan ja monipuolisen uran tehnyt säveltäjä, joka hienolla ja oivaltavalla tavalla on osannut yhdistää paikallisuuden universaaliin, aiheita suomalaisesta kulttuurista kansainväliseen musiikin modernismiin.

”Hän on sävelkielessään kulkenut pitkän tien uusklassismista sarjallisuuteen ja sen myötä sävelten yläsävelharmonioita hyödyntävään spektrimusiikkiin. Järvenpään Tuusulassa taiteilijayhteisön maineikasta perinnettä jatkava Vuori on ammentanut yleisen kulttuurin ohella aiheita suomalaisesta luonnosta ja historiasta. Hänelle yhtä läheisiä ovat niin Shakespearen sonetit tai fraktaaliteoria kuin suomalaisen ikimetsän äänimaailma tai kuun kajo muinaisen kalliomaalauksen yllä. Kiehtovia ja kutkuttavia mielikuvia herättävät jo monet hänen sävellystensä nimetkin: Ylitse kuun, alitse päivän; Lopetetut liikkeet; Kuin linnun jäljet taivaalla tai Kuu kolmessa ikkunassa.” (Heikki Valsta)

”Vuori on ainutlaatuinen ja persoonallinen ääni suomalaisessa taidemusiikissa. Hän yhdistää onnistuneesti modernismia ja luontomystiikkaa, vankkoja rakenteita ja kiehtovia sointivärejä. Hänen musiikkinsa, niin orkesterimusiikki kuin kamarimusiikkikin, tarjoaa aina yllätyksiä, mutta on syvimmiltä merkityksiltään kiinni taidemusiikin perinteessä.” (Harri Hautala)

 

(12.9.2017, päivitetty 13.9.2017)

(Kuva: Pekka Sipilä)

  • Arkistot