Kalevi Aholle musiikin valtionpalkinto

Kalevi Aholle on myönnetty vuoden 2016 musiikin valtionpalkinto.

Opetus- ja kulttuuriministeriön perusteluissa todetaan seuraavasti: ”Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia säveltäjiä. Varhain alkanut sinfonikon ura on pysynyt elinvoimaisena, mistä todisteena on vuosina 2013–2014 syntynyt 16. sinfonia mezzosopraanolle, jousille ja lyöjille. Kalevi Aho on sinfonioissaan onnistuneesti integroinut etäisempienkin kulttuurien aineksia niin soitinvalikoimansa kuin sävelkielensä suhteen.
Rinnakkain sinfoniasarjan kanssa Kalevi Aho on kirjoittanut runsaasti soolokonserttoja eri soittimelle, myös harvinaisemmille. Teosten kansainväliset tilaajat ovat samalla taanneet laajan menestyskaaren maailmalla. Viisi oopperaa ja runsas kamarimusiikkituotanto täydentävät tuotteliasta ja tasokasta säveltäjäkuvaa. Kalevi Ahon pitkä yhteistyö Lahti Sinfonian ja ruotsalaisen BIS-levy-yhtiön kanssa on levittänyt hänen tuotantoaan laajalti myös ulkomaille. Monet näin syntyneistä tallenteista on myös palkittu niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.”

Musiikin valtionpalkinnon myöntää valtion musiikkitoimikunta. Palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi 29. marraskuuta Helsingissä. Valtionpalkinto on suuruudeltaan 13 500 euroa.
Kuva: Maarit Kytöharju/Music Finland

  • Arkistot